Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: CYDR - przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37
(17-02-2016, 15:32)Neuroup napisał(a): [ -> ]...... Ilość cukru którego użyjemy tak naprawdę zależy od nas samych, jeżeli chcemy aby nasz cydr był słodszy to dodajmy go więcej.....

Zgadzasz się z tym stwierdzeniem ?
Chyba tak skoro wynajdujesz takie "perełki" i wklejasz na to forum .
(17-02-2016, 15:56)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(17-02-2016, 15:32)Neuroup napisał(a): [ -> ]...... Ilość cukru którego użyjemy tak naprawdę zależy od nas samych, jeżeli chcemy aby nasz cydr był słodszy to dodajmy go więcej.....

Zgadzasz się z tym stwierdzeniem ?
Chyba tak skoro wynajdujesz takie "perełki" i wklejasz na to forum .

A powiem ci szczerze, że umknęło to mojej uwadze. Zaraz mu tam napisze na FB :)
Ciekawy przepis. Smak rabarbaru wytrąci się z tej potężnej ilości cukru ?
Gość wysoko poszybował albo cos pomieszał :)
A pomyśleć, że zastanawiałem się czy jak otworzę kanał na YT na temat cydru wyjdzie za mało profesjonalnie. Byłem w błędzie ::)




(16-02-2016, 21:27)lukihah napisał(a): [ -> ]@dabroch, ciężko mi cokolwiek Ci doradzić, bo sam nigdy nie dodawałem cynamonu do cydru. Po za tym to są subiektywne odczucia w zależności czy chcesz ten cynamon czuć mniej czy bardziej wyraźnie.
Dosmaczaj cydr po fermentacji, a przed butelkowaniem. Ściągnij niewielką próbkę i dodawaj nalew, jak uznasz że Ci smakuje to potem odnieś proporcje do reszty młodego cydru.
(16-02-2016, 21:43)Neuroup napisał(a): [ -> ]Jak korespondowałem z producentami drożdży to sugerowali, żeby dodawać na początku. Tak samo pisze autorka książki Cydr z Polskich Jabłek.
Chodziło mi o dodawanie nalewu na cynamonie, wtedy dodawałbym go po fermentacji. Jeśli miałby być to cynamon w lasce to wtedy rzecz jasna lepiej go dodać przed rozpoczęciem fermentacji do soku.
Po fermentacji czyli przed butelkowaniem albo podczas cichej ?
[quote pid='328527' dateline='1455892024']
Chodziło mi o dodawanie nalewu na cynamonie, wtedy dodawałbym go po fermentacji. Jeśli  miałby  być to cynamon w lasce to wtedy rzecz jasna lepiej go dodać przed rozpoczęciem fermentacji do soku.
[/quote]

Ja właśnie będę robił próbę z cydrem z dodatkiem miodu i cynamonu w jednym ::)
Ja dodaję zaprawkę cynamonową do cydru i efekt smakowy jest bardzo fajny.
(08-03-2016, 17:40)darboch napisał(a): [ -> ]Ja dodaję zaprawkę cynamonową do cydru i efekt smakowy jest bardzo fajny.

Jak wygląda zaprawka cynamonowa ? Jak to wygląda ? 
Bardzo prosiłbym o jakieś szczegóły :)
Do słoika daję laski cynamonu i zalewam spirytusem. Zamykam i czas robi swoje  :)
(11-04-2016, 07:47)darboch napisał(a): [ -> ]Do słoika daję laski cynamonu i zalewam spirytusem. Zamykam i czas robi swoje  :)

Rozumiem, że "moc" cydru też stanowczo wzrasta ?
Moc to chyba zależy ile tej zaprawki doda .
(12-04-2016, 20:44)Modliszqa napisał(a): [ -> ]Moc to chyba zależy ile tej zaprawki doda .

Ja już otworzyłem cydry z cynamonem na słonecznej tłoczni i smak byłby o wiele lepszy, gdyby nie fakt, że sam cydr z słonecznej tłoczni wyszedł jakiś taki bezsmakowy i z tego co zauważyłem u innych również.
Ja na 10 litrów dodawałem dwie łyżeczki od herbaty także moc raczej nie drgnęła.
(14-04-2016, 06:46)darboch napisał(a): [ -> ]Ja na 10 litrów dodawałem dwie łyżeczki od herbaty także moc raczej nie drgnęła.

Jeśli jest tak jak mówisz, to spróbuje, a jeszcze jedno pytanie, ile tego spirytusu dajesz na laskę cynamonu [żeby całą zakrył] no i czy to musi poleżeć dłuższą chwile czy nie ?
Mam w słoiczku ciasno ułożony cynamon i to zalewam żeby zakryło. trochę musi się się pomoczyć :)
Witam

właśnie skończyłem nowy nastaw "eksperymentalny" bo z wiśniami i nie z drożdżami do cydru. Poprzedni jabłkowy wyszedł super ale troszkę słaby, no i musze poeksperymentowac z nagazowaniem bo poprzedni strzelał jak szmpan ale po przelaniu do kufla nie gazował zbytnio.
Nastaw -  6l soku tłoczonego z jabłek champion, 6l soku jabłkowego 100%, 3l soku tłoczonego jabłko 80% + wiśnia 20%, 3l sok tłoczony wiśniowy do tego 2 kg cukru w 1l wody i drożdże FERMIVIN PDM.
Nastaw ma aktualnie 20Blg [Obrazek: 1]
(02-05-2016, 20:44)elguitar napisał(a): [ -> ]Witam

właśnie skończyłem nowy nastaw "eksperymentalny" bo z wiśniami i nie z drożdżami do cydru. Poprzedni jabłkowy wyszedł super ale troszkę słaby, no i musze poeksperymentowac z nagazowaniem bo poprzedni strzelał jak szmpan ale po przelaniu do kufla nie gazował zbytnio.
Nastaw -  6l soku tłoczonego z jabłek champion, 6l soku jabłkowego 100%, 3l soku tłoczonego jabłko 80% + wiśnia 20%, 3l sok tłoczony wiśniowy do tego 2 kg cukru w 1l wody i drożdże FERMIVIN PDM.
Nastaw ma aktualnie 20Blg [Obrazek: 1]

Witam, we wszystkich książkach piszą, że Championy, tu też Szampiony, nie nadają się do cydru z powodu PH. Ja miesiąc temu nastawiłem cydr z soku w którym 1/3 to Championy były i już podczas butelkowania wiedziałem, że będzie źle. Cydr ma jeszcze 2 miesiące do otwarcia, ale rewelacji się nie spodziewam. No, ale kto wie, może wiśie, trochę pomoże.  Spotkałem się z wieloma radami, żeby nie używać drożdży do wina białego.
(02-05-2016, 21:57)Neuroup napisał(a): [ -> ]
(02-05-2016, 20:44)elguitar napisał(a): [ -> ]Witam

właśnie skończyłem nowy nastaw "eksperymentalny" bo z wiśniami i nie z drożdżami do cydru. Poprzedni jabłkowy wyszedł super ale troszkę słaby, no i musze poeksperymentowac z nagazowaniem bo poprzedni strzelał jak szmpan ale po przelaniu do kufla nie gazował zbytnio.
Nastaw -  6l soku tłoczonego z jabłek champion, 6l soku jabłkowego 100%, 3l soku tłoczonego jabłko 80% + wiśnia 20%, 3l sok tłoczony wiśniowy do tego 2 kg cukru w 1l wody i drożdże FERMIVIN PDM.
Nastaw ma aktualnie 20Blg [Obrazek: 1]

Witam, we wszystkich książkach piszą, że Championy, tu też Szampiony, nie nadają się do cydru z powodu PH. Ja miesiąc temu nastawiłem cydr z soku w którym 1/3 to Championy były i już podczas butelkowania wiedziałem, że będzie źle. Cydr ma jeszcze 2 miesiące do otwarcia, ale rewelacji się nie spodziewam. No, ale kto wie, może wiśie, trochę pomoże.  Spotkałem się z wieloma radami, żeby nie używać drożdży do wina białego.

Hej no własnie wiem ze szampiony ze względu na kwasowosc nie nadaja sie na cydry dlatego mała ilosc pozatym to bedzie czysty eksperyment przez drożdże których tez nie powinno sie dodawac ale mam taki zamysł zeby spróbowac taki mix i zobaczyc co z tego wyjdzie :) :pytajnik: a z racji tego ze dotychczas tylko eksperymentowałem z winami a teraz nie ma zbytnio z czego robic kombinuję z cydrami.
Mam tylko pytanko jak dobrze nagazować bo dawałem 8g cukru na 1l i nie gazuje po przelaniu do szklanki.
8g cukru na litr cydru to dowka optymalna. Cydr powinien być dobrze nagazowany. Jeśli się nie nagazował to: zbyt krótki czas od dodania cukru, zbyt niska temperatura refermentacji i potrzebny czas, drożdże "dokonały żywota", dodałeś konserwant (np. pirosiarczyn) który ubił drożdże.
(03-05-2016, 20:24)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]8g cukru na litr cydru to dowka optymalna. Cydr powinien być dobrze nagazowany. Jeśli się nie nagazował to: zbyt krótki czas od dodania cukru, zbyt niska temperatura refermentacji i potrzebny czas, drożdże "dokonały żywota", dodałeś konserwant (np. pirosiarczyn) który ubił drożdże.

dałem 8g na 1l, i nic więcej nie dawałem piro. butelek nie kapslowałem tylko korkowałem minęło 2tyg od butelkowania ale wczoraj po wizycie w piwnicy zauważyłem że korki chyba nie do końca są szczelne i po mocnym wstrząsie butelką robią się bąbelki a przy czubku korka robi się rosa więc chyba nici z gazu :(
Lepszym rozwiązaniem jest kapslowanie albo zakup (zbieranie) butelek z zamknięciem patentowym. Jeśli nie ma gazu to musisz szybko wypić albo przelać w butelki i ponownie nagazować. Możesz na szybko wlać do butelek po Pepsi albo innych odpornych na gaz.
@elguitar - ostatnie ostrzeżenie. Czytałeś moje PW. Napisać Ci jeszcze raz??
Jeżeli nie poprawisz pisowni Twoje posty będą kasowane.

Bardzo proszę, zdania zaczynaj z wielkiej litery zgodnie z Regulaminem Forum, który czytałeś i zaakceptowałeś.Popraw swoje posty.To nie gg.
(05-05-2016, 09:35)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]Lepszym rozwiązaniem jest kapslowanie albo zakup (zbieranie) butelek z zamknięciem patentowym. Jeśli nie ma gazu to musisz szybko wypić albo przelać w butelki i ponownie nagazować. Możesz na szybko wlać do butelek po Pepsi albo innych odpornych na gaz.

Dzięki za szybką odpowiedź, właśnie przelałem cydr do butelek z grzybkiem i naciągiem z nową porcją cukru i czekam na efekt :)

Zibi

(05-05-2016, 18:28)elguitar napisał(a): [ -> ]
(05-05-2016, 09:35)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]Lepszym rozwiązaniem jest kapslowanie albo zakup (zbieranie) butelek z zamknięciem patentowym. Jeśli nie ma gazu to musisz szybko wypić albo przelać w butelki i ponownie nagazować. Możesz na szybko wlać do butelek po Pepsi albo innych odpornych na gaz.

Dzięki za szybką odpowiedź, właśnie przelałem cydr do butelek z grzybkiem i naciągiem z nową porcją cukru i czekam na efekt :)

Ja tez dzis przelałem do butelek po szampanie (2 ) i jednej z grzybkiem po porto, ale nie dodawałem cukru bo wino jeszcze słabo pracuje. Licze ze akurat przerobi resztę cukru, smak półwytrawny. Będę sprawdzał ciśnienie w butelkach, dlatego korki wciśnięte do polowy..
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37