Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: CYDR - przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37
Toś pojechał. Zabawa dla zawodowców. Prosta droga do produkcji ręcznych granatów. Pękające szkło potrafi narobić wiele szkody. Przeszedłem takie coś. W nocy myślałem, że jest napad na mieszkanie:) Uważaj

Zibi

Uwazam, przed chwila sprawdzałem ciśnienie w jednej z butelek, nawet nie syklo. Byc może będę musiał dosłodzić żeby się zrobiła piana, ale to ewentualnie później. Lekkie ciśnienie jest tam gdzie zlałem końcówkę tego cydru, czyli w butelce po porto, ale ta butelka ma korek który nie sprawia dużego oporu i jakby co zapewne ciśnienie go wywali.
(05-05-2016, 19:01)Zibi napisał(a): [ -> ]... i jakby co zapewne ciśnienie go wywali.
...wraz z zawartością butelki. Powodzenia.

Zibi

Mam go w szafce wiec nikt nie zginie.

Edycja:

W nocy korek wywaliło, w zasadzie zgodnie z planem. Poza tym ze się obudziłem o 1.30 nic się nie stało bo nic nie wykipiało. Korek wsadziłem płytko ponownie i czekam aż znowu wywali. W butelkach po szampanie ciśnienie minimalne.
(05-05-2016, 18:51)Zibi napisał(a): [ -> ]
(05-05-2016, 18:28)elguitar napisał(a): [ -> ]
(05-05-2016, 09:35)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]Lepszym rozwiązaniem jest kapslowanie albo zakup (zbieranie) butelek z zamknięciem patentowym. Jeśli nie ma gazu to musisz szybko wypić albo przelać w butelki i ponownie nagazować. Możesz na szybko wlać do butelek po Pepsi albo innych odpornych na gaz.

Dzięki za szybką odpowiedź, właśnie przelałem cydr do butelek z grzybkiem i naciągiem z nową porcją cukru i czekam na efekt :)

Ja tez dzis przelałem do butelek po szampanie (2 ) i jednej z grzybkiem po porto, ale nie dodawałem cukru bo wino jeszcze słabo pracuje. Licze ze akurat przerobi resztę cukru, smak półwytrawny. Będę sprawdzał ciśnienie w butelkach, dlatego korki wciśnięte do polowy..

Wszystko wyszlo ok po przelaniu do butelek kapslowych i dogazowaniu jest git po otwarciu butelki az kipi pieni sie pieknie i gazuje.., jednak smak uległ zmianie bo jest słodszy i czuć drożdże a wsześniej nie było nic czuć, dlaczego???
prosze o radę bo zaraz butelkuję jabłko-wiśnie. czy to efekt ponownego dosładzania gazowania???
Robię swój pierwszy domowy cydr, chciałbym, żeby był gazowany. Czytając przepisy dowiedziałem się, że w przypadku gazowanego nie fermentuje się soku do końca. W przepisie pisało, że powinno się go fermentować do 10 dni, po czym dosłodzić i zakapslować i odstawić. Dlaczego nie powinno się fermentować do samego końca? Czy wpływa jakoś na smak i jakość cydru ?
dakos - nie wiem gdzie czytałeś ale nie komplikuj sobie życia.
Zrób tak:
1. pozyskaj sok jabłkowy (z kartonika, tłoczony itp)
2. dodaj do niego przygotowane wg instrukcji drożdże winne (mogą być specjalne do cydru albo każde inne)
3. fermentuj aż Blg będzie 0 lub poniżej (czas fermentacji nieznany, przeciętnie wynosi to kilka, kilkanaście dni)
4. poczekaj aż drożdże opadną i nastaw się wyklaruje
5. zlej z nad osadu do przygotowanych butelek
6. celem nagazowania dodaj cukier w ilości 4 g/0,5 litra
7. jeśli chcesz by cydr był słodki dodaj wg własnego smaku ksylitol lub inny słodzik (dodatek słodzący nie może podlegać fermentacji alkoholowej)
8. zamknij butelkę i czekaj ok 14 dni na nagazowanie i wstępne "ułożenie"
9. całość procesu przeciętnie zajmuje ok 1 miesiąca
Dzięki za odpowiedz. Zrobię wszystko wg Twojego opisu. Obecnie nastaw fermentuje mi 5 dzień. Dzisiaj jadę po odbiór butelek z zamknięciem hermetycznym. Podobno takie są najlepsze. Gdyby brakło mi takich butelek moge cydr niegazowany zamknąć w zwykłej butelce szklanj, plastikowej?
(02-06-2016, 15:56)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]dakos - nie wiem gdzie czytałeś ale nie komplikuj sobie życia.
Zrób tak:
1. pozyskaj sok jabłkowy (z kartonika, tłoczony itp)
2. dodaj do niego przygotowane wg instrukcji drożdże winne (mogą być specjalne do cydru albo każde inne)
3. fermentuj aż Blg będzie 0 lub poniżej (czas fermentacji nieznany, przeciętnie wynosi to kilka, kilkanaście dni)
4. poczekaj aż drożdże opadną i nastaw się wyklaruje
5. zlej z nad osadu do przygotowanych butelek
6. celem nagazowania dodaj cukier w ilości 4 g/0,5 litra
7. jeśli chcesz by cydr był słodki dodaj wg własnego smaku ksylitol lub inny słodzik (dodatek słodzący nie może podlegać fermentacji alkoholowej)
8. zamknij butelkę i czekaj ok 14 dni na nagazowanie i wstępne "ułożenie"
9. całość procesu przeciętnie zajmuje ok 1 miesiąca

Prosto i jasno.
dakos - możesz zamknąć w każdym naczyniu o przeznaczeniu spożywczym. Naczynie musi być tylko odporne na wzrastające podczas nagazowywania ciśnienie. Może to być np butelka po napojach gazowanych typu pepsi.
(02-05-2016, 21:57)Neuroup napisał(a): [ -> ]
(02-05-2016, 20:44)elguitar napisał(a): [ -> ]Witam

właśnie skończyłem nowy nastaw "eksperymentalny" bo z wiśniami i nie z drożdżami do cydru. Poprzedni jabłkowy wyszedł super ale troszkę słaby, no i musze poeksperymentowac z nagazowaniem bo poprzedni strzelał jak szmpan ale po przelaniu do kufla nie gazował zbytnio.
Nastaw -  6l soku tłoczonego z jabłek champion, 6l soku jabłkowego 100%, 3l soku tłoczonego jabłko 80% + wiśnia 20%, 3l sok tłoczony wiśniowy do tego 2 kg cukru w 1l wody i drożdże FERMIVIN PDM.
Nastaw ma aktualnie 20Blg [Obrazek: 1]

Witam, we wszystkich książkach piszą, że Championy, tu też Szampiony, nie nadają się do cydru z powodu PH. Ja miesiąc temu nastawiłem cydr z soku w którym 1/3 to Championy były i już podczas butelkowania wiedziałem, że będzie źle. Cydr ma jeszcze 2 miesiące do otwarcia, ale rewelacji się nie spodziewam. No, ale kto wie, może wiśie, trochę pomoże.  Spotkałem się z wieloma radami, żeby nie używać drożdży do wina białego.

To mam problem jutro chciałem zakupić championy po 35g/kg a tu czytam że będzie zonk.
Czy aby zwiększyć PH można dodać powiedzmy rabarbaru z sokowirówki.
A co powiecie na jabłka Idared? Będą lepsze?
Wiem juz, ze popelnilem błąd w moim cydrze. Mianowicie dodałem zadużo drożdży, cydr jest zabutelkowany i zagazowany i ma wyvzuwalny zapach drożdżaków. Da sie to jakoś naprawić?
(22-06-2016, 21:07)dakos napisał(a): [ -> ]Wiem juz, ze popelnilem błąd w moim cydrze. Mianowicie dodałem zadużo drożdży, cydr jest zabutelkowany i zagazowany i ma wyvzuwalny zapach drożdżaków. Da sie to jakoś naprawić?

Podaj wszystkie dane. Ile drożdzy na ile litrów, czas fermentacji, cichej i ile leżakują. Daj szansę sobie pomóc ::D

Pozdrawiam

To już pewne. Przestrzegam, przed Francuskimi drożdzami do cydru, białe opakowanie z symbolem kieliszka. Drugi cydr wyszedł mi bardzo zły. To są zwykłe drożdże do wina, które nie współgrają z jabłkami. 30 nastawów cydru i drugi raz, wyszedł mi cydr o lekkim posmaku octu. 

Pozdrawiam
(15-07-2016, 22:04)Neuroup napisał(a): [ -> ]Przestrzegam, przed Francuskimi drożdzami do cydru, białe opakowanie z symbolem kieliszka. Drugi cydr wyszedł mi bardzo zły. To są zwykłe drożdże do wina, które nie współgrają z jabłkami. 30 nastawów cydru i drugi raz, wyszedł mi cydr o lekkim posmaku octu. 

Posmak octu w winie, miodzie czy cydrze nie ma nic wspólnego z drożdżami. Świadczy o zakażeniu nastawu bakteriami.
Witam.Moje pytanie kieruję do osób ,które w temacie cydru mogą pomóc.Zależy mi na niezwłocznej 
odpowiedzi,ponieważ mój cydr chyba nie może czekać.Do rzeczy . 24września nastawiłam sok z jabłek 
na cydr,po burzliwej za kilka dni zmierzony poziom cukru ,wynik 0.cydr słabo się klaruje,a na powierzchni 
pływają ogniska małych  bąbelków oraz małe plamki białego nalotu.Nie wiem co mam dalej robić.Boję się że 
może się popsuć .Poradzcie co dalej mam robić.
Zrób zdjęcie tego nalotu. Może ktoś będzie potrafił ocenić co to i co dalej z tym zrobić.
Witam.Dziękuję za zainteresowanie moim cydrem.Jak dokładnie się przyjrzałam przez szkło powiększające to  
okazało się ,że są to są maleńkie gazujące plamki.Mój cydr dosyć intensywnie gazuje,czy to normalne aby sam 
wytwarzał gaz bez dodatku cukru,przecież Blg jest 0.Dzisiaj odlałam 5 l cydru, dodałam 100 g ksylitolu 
i 30 g cukru i zabutelkowałam.Zobaczymy po kilku dniach co się wydarzy w środku butelek.
Podczas dosypywania ksylitolu cydr bardzo się pienił ,czy jest to zgodne z normą?
Powinnaś jeszcze poczekać skoro cydr jeszcze pracował.
Wszędzie podają, ze do nagazowania cydru dodaje się 4 gramy cukru na 0.5 litra. Ty dodałaś 3 gramy ale jeśli cydr jeszcze pracował to może się zrównoważy.
A co do pienienia się cydru po dodaniu ksylitolu to nie wiem bo wsypuje cukier i ksylitol do butelki i uzupełniam cydrem.
No właśnie ,cydr pracuje,chyba trochę za długo.Zabutelkowałam tylko 5 l,mam jeszcze 20 l.Tylko czemu drożdże
 pracują ,skoro nie ma w nastawie cukru.Ja czegoś tu nie rozumiem
Na cydrach się nie znam. Ale 0 blg w roztworze z alkoholem nie oznacza braku cukru.
No przy cydrach jest trochę inaczej, bo robione na czystym soku i po odfermentowaniu cukru % jest niewielki (zwykle czysty sok ma ~12°blg i po odliczeniu poprawki na niecukry zostaje 8°blg do przerobu na %).
@graska - a po czym wnosisz że pracuje, bo może się po prostu odgazowuje z nadmiaru rozpuszczonego CO2.
Jedynym pomiarem aktywności drożdży jest spadek blg, a drożdże w cydrze są żywe i aktywne, i dla tego dodany cukier na refermentację powoduje nagazowanie cydru już w butelkach.
Tak że spokojnie możesz butelkować.
witam.Na powierzchni na samym środku jest wianuszek z bąbelkami .Kiedy zamieszam balonem to od dołu
wytwarza się tyle gazu jak w lemoniadce.Będę w końcu butelkować tylko dodam mniej cukru na butelkę.
Te 10 butelek na razie są w jednym kawałku,więc myślę,że będzie dobrze.
Po prostu uwalniasz CO2 które jest w roztworze, na to może mieć wpływ temperatura, ale napewno nie drożdże, które nie mają co jeść i łakną cukru jak kania dżdżu :diabelek: .
Dzięki za dobre słowo.Mąż wypił szklanice cydru i stwierdził,że odrobinkę słabszy od piwa,
i generalnie może być .Jeszcze mam 3 skrzynki jabłek,które nie poleżą długo nie nadają się
 do zimowego przechowania.Zrobimy drugi nastaw.Pomyślałam,że jakiegoś smaku można by było dodać.
No cydr zwykle jest słabszy niż piwo i taki orzeźwiający, nie mam doświadczenia z cydrami, więc nic Ci nie poradzę z dodatkami, ale możesz za eksperymentować z czymś co lubisz, np. wanilia, cynamon, hm :niewiem: .
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37