Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: CYDR - przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37
-->TEQUILA, zapomniałem się spytać, wg którego przepisu robiłeś ten kartonikowy cydr który Ci się udał?
Cytat:Wysłane przez PKorze
A czy tą gwałtowną fermentację się przyspiesza czasem? Moja czapa bulgocze wesoło, puszczając przy mieszaniu bąki, przypominające tzw bulgot wanienny :) ale nie opada na dno:( czy to jest zjawisko normalnie normalne czy też nienormalne ? Minęło równo 7 dni jak w przepisie... a ja podekscytowany tracę cierpliwość:)

Piotrek, dynamika fermentacji zależy głównie od temperatury i rodzaju użytych drożdży. Także od stopnia odżywienia drożdży (składu moszczu), ich ilości (namnażanie we wstępnym etapie) i pewnie paru czynników nieznanych ludzkości.
Mój osobisty maliniak odfermentował kiedyś od Blg 36 czy 37 do 0 w ciągu 3 dni, a wiszniak kolegi fermentował ponad rok.
Poczekaj spokojnie.

No i witam na forum ;)
Cytat:Wysłane przez Apolinary.Koniecpolski
-->TEQUILA, zapomniałem się spytać, wg którego przepisu robiłeś ten kartonikowy cydr który Ci się udał?

Ło matko to trza mieć przepis na to ??????????????????

Sok do wiadra , bez pożywki, płaska łyżeczka uwodnionych drożdży aktywnych i kilka dni aż się skończy fermentacja i zacznie się klarować . Zlewam do butelek po piwie, dodaję po pół łyżeczki cukru do każdej i jedną lub dwie tabletki słodzika. Można pić po 2 tygodniach.
Tequila nie za slodki Ci wychodzi?
Czyli "syndrom zatoki perskiej", ten przepis już znam :]
Cytat:Wysłane przez mamcar
Tequila nie za slodki Ci wychodzi?

Cukier odfermentowany do zera . Dosładza tylko słodzik. Z jedną tabletką na butelkę 0,5 po piwie jest półsłodki z 2 słodki ale nie "za słodki" taki w sam raz .
Witam, czy ktoś z Was orientuje się czy Ksylitol (C5H12O5, mezo-pentano-1,2,3,4,5-pentaol) – pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol) jest przerabiany przez drożdże? Bo jeśli nie to chciałabym nim dosłodzić cydr:)
No skoro nie fermentuje czyli, że drożdże go nie ruszają, prawda?
-->monikatt, w jakiej cenie masz ksylitol (i ew. gdzie się zaopatrujesz)?


Parę butelek cydru (z odfermentowanym całym cukrem) mam zamiar na próbę* dosłodzić gliceryną, tylko nie wiem ile możno dać aby negatywnie nie wpłynęło na zapasy papieru toaletowego ;)
Przy ksylitolu ponoć nie ma tego problemu.


*próbę, bo nigdy nie dodawałem więcej niż kilka kropel na butelkę (a i to przy winach - a nie cydrze).
Hej,
ja kupiłam w sklepie zielarskim w moim mieście za 18 zł za 250g. Widziałam też na allegro i w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Niby podają, że jest równie słodki jak cukier ale wg mnie jest mniej słodki:)
Cena całkiem znośna (niecałe 3x drożej niż gliceryna), chyba spróbuję.
ja też chyba spróbuję - na gruszeczniku:) Słodziki są rakotwórcze - chociaż twierdzą, że nie są:( Jabłecznik dopiero będzie przerabiany.. Już się boję.. Zwiozłam wczoraj z działki 5 skrzynek...

Jestem nowicjuszką - zrobiłam w tym roku wino z porzeczek i wyszło całkiem całkiem i się rozkręciłam - w kotłowni stoi nastaw wina gronowego ;) ale zapragnęłam zrobić cydr - na szybko na sposób angielski i nie rozumiem w przepisie jednej rzeczy :( jak już zleję po 7 dniach burzliwej fermentacji płyn znad osadu to do samej przesączonej miazgi dodaję cukier , ctryny i imbir i dopełniam do 10 l wodą a co w takim razie z płynem zlanym znad miazgi? wylewam go czy z powrotem dodaję do miazgi i dopiero wtedy dopełniam wodą do 10 l? nie jest to dla mnie jasne :( pomóżcie
Zlany płyn to płyn właściwy - nie wolno go wylewać!!! Natomiast osad - miazgę jak to nazywasz - należy wyrzucić:)
to po co do niej dodaję cukier, imbir i cytrynę ? chyba ze w przepisie jest bład i te składniki mam dodać właśnie do zlanego płynu? alew w przepisie wyraźnie stoi : ,że resztę miazgi odciskamy i mieszamy ją z cukrem, cytryną i imbirem :(?
i jeszcze jedno pytanie: czy przed zlaniem do butelek nie powinnam dodać po pół łyżeczki cukru "dla bąbelków"? bo w tym przepisie o tym nie mówią ...
Nie korzystałam z tego przepisu ale bądź spokojna - to miazgę odciśniętą (bo każda kropla płynu jest cenna) się wyrzuca a nie płyn. Co do dodawania cukru to możesz dla pewności wrzucić ale nie jest to konieczne - cydr na pewno nie zdąży wszystkiego w tak krótkim czasie odfermentować i powinien się samoistnie nagazować po szczelnym zamknięciu butelek.
dziękuję. właśnie skończyłam mielić jabłka ;)
Witam kolegów winiarzy!

Głownie bawię się produkcją piwa, ale cydr to takie coś pomiędzy światem wina, a innych napojów.

Więc nastawiłem swój pierwszy cydr... ponieważ zależało mi na smaku pieczonych jabłek, jabłka gotowałem przez ok 30 minut, potem pozostawiłem żeby ostygły

składniki:
- 6 kg jabłek - Jonagoretów
- 4 kg cukru
- 6 l soku jabłkowego z Lidla
- 20 dag kwasku cytrynowego


Wyszło ok 22-24 L nastawu o gęstości 22 Blg, jak ostygnie zadam gestwą Scottish Ale, które to piwne drożdżaki wytrzymują nawet do 11% stężenia alkoholu, nie produkują zbyt wielu estrów, więc nic nie powinno zakłocać smaku jabłek. Fermentację w ok 18 C przeprowadzę.
Cytat:Wysłane przez monikatt
to miazgę odciśniętą (bo każda kropla płynu jest cenna) się wyrzuca a nie płyn.


Miazgę też możno wykorzystać, co dokładnie opisuje na 3 stronie
tego tematu Witek.



Cytat:Wysłane przez Fredd00
jabłka gotowałem przez ok 30 minut


Troszku szkoda, poszło się czesać sporo witamin, aromatów etc., może Tobie z tego wyjść musujący kompocik ;)
Cytat:składniki:
- 6 kg jabłek - Jonagoretów
- 4 kg cukru
- 6 l soku jabłkowego z Lidla
- 20 dag kwasku cytrynowego

Wyszło ok 22-24 L nastawu o gęstości 22 Blg,

Z podanych składników ??? 22-24 litry ???
Nie wiem jakim cudem . Chyba że uzupełniłeś wodą .
Z 22 blg wyjdzie około 12% więc to nie cydr tylko wino jabłkowe.
Wczoraj odbyły się na grupce "ochotników"* próby młodego(przyjemnie buszującego) "cydru".
Strat w ludziach nie zanotowano ;)



*z Francji, Bułgarii, Niemiec i innych dziwnych miejsc ;)
Cytat:Wysłane przez TEQUILA

Z podanych składników ??? 22-24 litry ???
Nie wiem jakim cudem . Chyba że uzupełniłeś wodą .
Z 22 blg wyjdzie około 12% więc to nie cydr tylko wino jabłkowe.

Oczywiście, że dodałem wody - trochę przesadziłem z cukrem, powinienem zmierzyć Blg samego soku jabłkowego, bo widzę, że ma sporo...

Gdzie przebiega granica między Cydrem, a winem jabłkowym??
mniej wiecej gdzies tutaj:
do 6% cydr
od 9% wino
po miedzy ni to pies ni wydra.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37