Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: CYDR - przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37
Do cydru nie daje sie ani cukru ani wody.
znalazłem drożdże do cydru więc od razu dzielę się Drożdże do cydru (Cider Yeast) - http://www.piwowar.com.pl/Drozdze_Wino.htm
pozdrawiam
ps. niedługo też zrobię bo mam wielką chrapkę slinka:
Witam.

Proszę o pomoc.
Czy można zrobić cydr z soku jabłkowego wyciśniętego na sokowirówce na dzikich drożdżach.(czy one w ogóle znajdują się w soku?)
Co sądzicie o dodaniu zamiast imbiru np. mięty?
Pozdrawiam.

16%.
Oczywiście że możesz - podobnie jak np. wykopać rów łyżeczką od herbaty - tylko po co?



ps. zioła (choćby mięta) to dobry pomysł - bylebyś nie przesadził!
Cytat:Wysłane przez 16 procent
Czy można zrobić cydr z soku jabłkowego wyciśniętego na sokowirówce na dzikich drożdżach.(czy one w ogóle znajdują się w soku?)

Dużo przepisów na cydr zaleca robienie go bez dodatków drożdży , czyli na drożdżach znajdujących sie na owocach.
Znacznie dłuższy czas fermentacji oraz ryzyko zaoctowania nastawu są wadami takiej metody.
Witam, proszę o pomoc,
na początek krótki opis tworzenia mojego pierwszego cydru, a później pytanie.

1 dzień:
-do soku z jabłek dodane drożdże i zatkene rurką fermentacyjną w balonie

2 dzień:
-odrazu zaczęła się intensywna fermentacja

14 dzień:
-fermentacja wyraźnie zwolniła do kilku bulknięć w ciągu dnia

20 dzień:
-Blg = (-1)
-zlałem znad osadu
-przestawiłem do pomieszczenia o temperaturze około 10 stopni

36 dzień
-znad osadu rozlałem do butelek

Do każdej butelki dałem około 5g cukru żeby się ładnie nabąbelkowało. Cydr w butelkach w temperaturze 21 stopni stoi już prawie 48godzin i wogóle nie wykazuje chęci do zmętnienia i nagazowania się. Z tego co wyczytałem zwykle wystarczy na to 24 godzny.
Jak myślicie, czekać jeszcze, czy trzeba coś z tym zrobić ?
Czekać cierpliwie - 3-4 tygodnie i powinno być ok.
pozdrawiam
Cytat:Cydr w butelkach w temperaturze 21 stopni stoi już prawie 48godzin i wogóle nie wykazuje chęci do zmętnienia i nagazowania się.

A gdzie wyczytałeś Stachu ,że ma zmętnieć ? I jakie są oznaki nagazowania w Butelce ?
3-4 dni w temperaturze pokojowej i do piwnicy.
Ile to jest 5 gramów cukru na łyżeczki ????
Nie mam wagi .
No myślałem, że jak drożdże pobudzą się znowu do życia, to nieco zmętnieje, bo teraz jest idealnie klarowny, w brązowej butelce praktycznie nie da się go odróżnić od wody.
Właśnie obawiam się, czy trzy tygodnie (mniej więcej tyle upłynęło od ustania fermentacji do rozlania do butelek) bez jedzonka zbytnio nie osłabiło drożdży, które teraz nie chcą tak szybko pobudzić się do życia....

To jutro rano otwieram jedną butelkę próbną i zobaczymy co z tego wyszło :)

5 gramów to około 1 łyżeczka (oczywiście butelki półlitrowe ;) )

Pozdrawiam
Stach
A ja mam pytanie głupie prawie: czy ktoś robił cydr fermentując miazgę? Trochę mi się to w głowie nie mieści - fermentacja jabłek w miazdze. Ale czy jest szansa, czy lepiej nie ryzykować?
Piszę, bo nie chce mi się wyciskać soku:diabelek: to tak przy dzisiejszym Święcie mi się nie chce.
Pozdr
Karol
Otwarłem jedną butelkę, rano zobaczyłem że na dnie zrobiło się może 0.5mm jasnego osadu.
W smaku jest bardzo dobry, tylko że bardzo mało nagazowany, bąbelków nie widać wogóle, tylko na języku czuć takie lekkie szczypanie, nigdy wcześniej nie miałem styczności z cydrem i nie wiem czy tak ma być, czy jednak powinno być więcej bąbelków ?

@muddy13 jak masz dodatkową parę rąk do pomocy i dobrą sokowirówkę, to wyciśnięcie soku zajmie ci niewiele więcej czasu niż zrobnienie miazgi z jabłek, a miazgę i tak będziesz musiał później wycisnąć. Według mnie wywirowanie soku odrazu jest mniej praco/czasochłonnym sposobem.

Pozdrawiam
Stach
Cytat:5 gramów to około 1 łyżeczka (oczywiście butelki półlitrowe ;) )

Łyżeczka cukru na półlitrową butelkę to coś pomiędzy.............................semtexem, piorunianem rtęci , nitrogliceryną i trotylem.
Wykup sobie polisę na życie :diabelek:
Ups, to ja chyba jednak poświęce się dla dobra ludzkości i czym prędzej zutylizuje (czyt. skonsumuje :P) niebezpieczny produkt :diabelek:

Dzięki za rady.
Pozdrawiam
Stach
Dziekuję za informacje.
Mam jeszce dwa pytania:
1. jak długo będzie fermentował cydr na dzikich?
2. Które drożdże lepiej użyć do cydrów piwowarskie (wiele razy się spotkałem że ktoś pisał o robieniu cydru na takich) czy takie specjalne cider yeast? Jeśli chodzi o piwowarskie to górnej czy dolnej fermentacji?Czy ktoś mógłby polecić jakieś z nazwy??
Proszę o pomoc bo jabłuszek u mnie mnóstwo, a chcę je wykorzystać na cydry.
Pozdrawiam.
Możesz użyć dowolnych szlachetnych drożdży. Smak cydru będzie zależeć od jabłek jakich użyjesz. Powinny być cierpkie, winne. Z jabłek deserowych (np. kosztele) cydr wychodzi marny.
Cydr robimy z soku jabłkowego. Miazgi jabłkowej nie fermentujemy.
Ja się również zastanawiałem nad fermentacją w miazdze ale z uwagi na chwilowy brak prasy. Zdecydowanie łatwo stracić cały nastaw. Tak samo nie radziłbym Ci fermentować na dzikich.
Piwowarskich zdecydowanie nie używaj. Masz winne, z których bogaty wybór:)
No to ja już nic z tego nie rozumiem.
Przecież cydr ma mieć alkoholu do 6% to ja nie znam takich drożdzy winnych które by miały tak niską odporność na c2h5oh. Ale gdybym zastosował np Riesling to w jaki sposób przerwać fermentację aby nie pzrekroczyć tych 6, no 7%.(prawdopodobnie wchodzi w grę tylko piro)
Pytanie kolejne:Skoro już zabiję drożdże to jak uda mi się naturalnie nagazować trunek? Może ktoś ma doświadczenie w takich przypadkach?
Jeszcze jedna kwestia: chciałbym uzyskać cydr półsłodki,ewentualnie półwytrawny z bąbelkami czy to jest realne czy cydry są tylko wytrawne?
Pozdrawiam.
A po co masz przerywać fermentację? Drożdże przerobią cukier zawarty w soku jabłkowym i z braku cukru przestaną fermentować. Alkoholu będzie nie więcej niż 6% - 7% (zależy od słodkości jabłek).
Aby cydr był nagazowany należy go zabutelkować kiedy nastaw jest jeszcze z dużą zawartością CO2.
Z natury rzeczy cydry są wytrawne. Jak dosłodzisz to fermentacja wznowi się. Cydr będzie mocniejszy ale nadal wytrawny.
Niektórzy chcąc dosłodzić cydr, bo nie lubią wytrawnego, dodają słodzika (np. tabletkę na butelkę po piwie).
No, to powoli wszystko zaczyna mi się układać w logiczną całość. Jutro rozpoczynam akcję "Cydr 2009".Mam jeszcze dwa pytania:
1.W jakie butelki należy przelewać gotowy cydr tak aby było to bezpieczne?Czy po piwie się nadają?A może szampanówki lub po wódce?
2.O co pytać w sklepach jeśli bym chciał jednak dosłodzić bez jednoczesnej reakcji z drożdżami?Słodziki, ale czy są jakieś lepsze lub gorsze?

Ja wiem że do momentu rozlewania to jeszcze troch czasu zostało nie mniej jednak chciałbym się zaopatrzyć w stosowne szkło i substytut cukru.
Pozdrawiam.:szampan::szampan:
Butelka po piwie plus kapsel.
Butelka po piwie z zamknięciem patentowym.
Słodzik w tabletkach , obojętnie jakiej firmy , wszystkie chyba mają taki sam skład (aspartam). Na butelkę półlitrową 1 tabletka daje półsłodki smak.
Ja kupilem w Lidlu. Aspartamu w nim brak. Za to ma: Cyklaminian sodu, wodorowęglan sodu, sacharynian sodu i laktoze. Czy to zdrowsze ciezko powiedziec.

Mozesz tez butelkowac w szampanowki. Mam takie ze dwie butelki i nic zlego sie nie dzieje.
No to czeka nas zakup kapslownicy. Czy ktoś może podzielić się uwagą czy lepiej uderzeniową czy zaciskową. Jest różnica w cenie, dlatego pytam.
Jak masz zamiar robić cydr systematycznie , może piwko czasami lepiej zainwestować w zaciskową . W Browamatorze są po 46 zł.
Właśnie zamówiłem dziś, to ma być mój prezent na Gwiazdkę:) Ale ona nie jest zaciskowa, tylko wciska kapsel na butelkę - działa na takiej samej zasadzie co uderzeniowa, ale za pomocą dźwigni. No i biorąc pod uwagę moją ciężką rękę pewnie będzie bezpieczniej:)
Kapsle też zamówiłem:) Jeśli wyjdzie po japońsku, czyli "jakotako" to zamierzam robić nawet zimą z kartoników:)
Witam.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie dosładzania:
Czy ksylitol wchodzi w reakcję z drożdżami i czy nie wytworzy sie w wyniku dosypania tego specyfiku do cydru dwutlenek węgla?
Pytam dlatego poniewaz nie padło tutaj w dyskusji takie jednoznaczne stwierdzenie.
Pozdrawiam.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37