Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: CYDR - przepisy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37
Ksylitol nie poddaje się fermentacji zatem drożdże go nie tkną:)
Koledzy i koleżanki mam 2 problemy z cydrem.

Pierwszy to brak bąbelków a drugi to zapach.

Chyba za późno butelkowałem i nie chce się nagazować. A stoi już w ciepłym 3 tygodnie.

Drugi problem to zapach. Jak otworzę butelkę to czuć siarkowodór:( Chyba przesadziłem z piro. W smaku jest ok.

Pierwszy problem chcę rozwiązać wszczepiając drożdże do każdej butelki, ale na drugi nie mam pomysłu.

Może byście coś podpowiedzieli.

Pozdrawiam
(04-12-2009, 12:02)sqra napisał(a): [ -> ]siarkowodór

Jesteś świadomy tego coi napisałeś? Siarkowodorem pachnie twój cydr?
Cytat:Drugi problem to zapach. Jak otworzę butelkę to czuć siarkowodór:( Chyba przesadziłem z piro.

Tu masz wytłumaczenie dlaczego nie nagazował.
Gaz w butelkach bierze sie stąd , że żywe drożdże które są w cydrze przerabiają te pół łyżeczki cukru który dodaje sie do butelki przed kapslowaniem.
Zabiłeś drożdże piro więc jakim sposobem miał powstać dwutlenek węgla.
Jak dodałeś piro i kapslowałeś od razu to opary siarki są w cydrze i nie ulotniły się . Dlatego je czujesz w zapachu.
o jaka szybka reakcja:)

A wiec tak. Nie dodawałem piro przy butelkowaniu, tylko przy pozyskiwaniu soku.

Mam świadomość co napisałem. Przez całą fermentację czuć było "zgniłymi jajami" i dalej delikatnie czuć po otwarciu butelki.
Hej koledzy i koleżanki.

to co proponujecie?
(06-12-2009, 22:57)sqra napisał(a): [ -> ]Hej koledzy i koleżanki.

to co proponujecie?

A ile jest tego cydru?
Jakieś 28 litrów
Otwórz butelkę i wlej do szklanki.
Z tego co pisałeś wcześniej nie jest nagazowany więc dodaj cukier i obserwuj. Jak zacznie mętnieć i pojawi sie piana będzie wiadomo ,że drożdże żyją .
Jak żyją to znaczy że trzeba jeszcze raz zakapslować w butelkach z dodatkiem pół łyżeczki cukru na butelkę 0,5 litra.
Co do zapachu ,to jeśli to z cukrem się potwierdzi , zlewasz wszystko do butli, wiader, garnków co tam masz i spróbuj przewietrzyć ten cydr przelewając z jednego pojemnika do drugiego. Istnieje ryzyko ,że sie trochę utleni i ściemnieje ale lepsze to niż mocny zapach siarkowy.
Cukier dodawałem przy butelkowaniu. Ok 8g na litr.

A jakbym przelał wszystko do balona, przewietrzył i dadał drożdży aktywnych?
A sprawdziłeś czy te dodawane za pierwszym razem są martwe ?
Drożdże dawałem tylko na początku do soku. Później był jeden obciąg, i jak się wyklarowało do butelek (chyba trochę za długo się klarowało). I tak stoi już w butelkach, w ciepłym ponad 3 tygodnie i nie nagazowało.
(08-12-2009, 20:11)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Otwórz butelkę i wlej do szklanki.
Z tego co pisałeś wcześniej nie jest nagazowany więc dodaj cukier i obserwuj. Jak zacznie mętnieć i pojawi sie piana będzie wiadomo ,że drożdże żyją .

Ostatni raz podaję .
Jesteś chyba zamknięty na pomoc.
To zacytuję sam siebie

(08-12-2009, 21:32)sqra napisał(a): [ -> ]Cukier dodawałem przy butelkowaniu. Ok 8g na litr.

(10-12-2009, 21:47)sqra napisał(a): [ -> ]To zacytuję sam siebie

(08-12-2009, 21:32)sqra napisał(a): [ -> ]Cukier dodawałem przy butelkowaniu. Ok 8g na litr.

Ale ja nie pytam o cukier . Czy dodawałeś czy nie .
Interesuje nas czy drożdże żyją .
Może nie żyją i nie przerobiły cukru który dodałeś , dlatego nie jest nagazowane.
Może żyją ale nie miałeś szczelnego zamknięcia i dwutlenek węgla poszedł do nieba bokiem.
Nie zrobisz testu ze szklanką nie będziesz wiedział na czym stoisz .
Butelki są szczelne.
sqra, właśnie piłem dziś swój cydr. Nagazowany super. Nie ma szans żeby pozbyć się 100% drożdży przy zlewaniu z balona/fermentatora. Czy Twoje butelki to 0,5l po piwie, które zamknąłeś kapslownicą i nowymi kapslami?
Cukier dwałeś do całości, potem wymieszałeś i zelwałeś do butelek czy sypałeś do każdej oddzielnie?

Paweł
Butelki w większości z zamknięciem patentowym 0,3l, część 0,5l po piwie kapslowana.
Cukier rozpuściłem w wodzie i dodawałem strzykawką do każdej butelki.
A możesz podać proporcje tego syropu (ile cukru i wody) który wlałeś. I ile ml do każdej butelki. Następnym razem proponuję dodać cukier bezpośrednio do całości przed rozlewem, albo dodać nowy nieprzefermentowany sok, przygotowany 1-2 dni wcześniej.

Paweł
ps. jeszcze może głupie pytanie, czy ten cydr robiłeś z samego soku z jabłek czy dodwałeś jakis cukier przed lub w trakcie fermentacji?
Cydr był robiony z samego soku bez dodatku wody i cukru.
240g cukru było rozpuszczone w wodzie tak że wyszło ok 300ml syropu. Do butelki 0,3l dawałem jakieś 3,5 ml syropu.
Jutro będę mieć gąsiora na 15l myślę do niego dodać 10l soku jabłkowego płaską łyżeczkę uwodnionych aktywnych i pod korek z fermentką. Na bieżąco sprawdzane Blg przy jakim Blg obciągnąć z nad osadu.??? Jak już na to odpowiecie to przy tym Blg cydr od razu do butelek, czy klarować jakiś czas.??? Po jakimś okresie czasu klarowania winko się wygazuje więc będę musiał dodać chyba trochę cukru przed butelkowaniem.???
Sok raczej z jabłek słodkich więc może tak z dwie cytryny do tego wycisnąć.???
fakir - poczytaj trochę albo zadaj pytania w sensowny sposób.

Większość odpowiedzi na Twoje pytania jest w tym temacie.

(09-02-2010, 20:51)fakir napisał(a): [ -> ]Jutro będę mieć gąsiora na 15l myślę do niego dodać 10l soku jabłkowego płaską łyżeczkę uwodnionych aktywnych i pod korek z fermentką.

A tego to całkiem nie rozumię :ksiazka:


pozdrawiam
(12-11-2009, 21:05)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
Cytat:5 gramów to około 1 łyżeczka (oczywiście butelki półlitrowe ;) )

Łyżeczka cukru na półlitrową butelkę to coś pomiędzy.............................semtexem, piorunianem rtęci , nitrogliceryną i trotylem.
Wykup sobie polisę na życie :diabelek:

Dlatego ja moje ciderki (w zakręcanych butelkach po czymś tam) przechowuję w piwnicy w dużej, szczelnej plastikowej skrzyni (na stojąco), przykrytej wieczkiem i wyjmuję bezpośrednio przed konsumpcją :hahaha: Już raz mnie to uratowało przed nieplanowanym remontem :hahaha:
Ja dałem 8 gr na litr i jest ok. Przynajmniej na razie. Jest bardzo mocno nagazowane i następny będzie z mniejszą ilością cukru.
Witam

Mój cydr z soku jabłkowego (sokowirówka) po 9dniach odfermentował z 12 do 1 blg.

Czy myślicie że można butelkować czy jeszcze poczekać.
Oczywiście w rurce fermentacyjnej nic już sie nie dzieje.

Czytałem cały wątek ale jakiś czas temu i nic już nie pamiętam. Czy na butelke 0,5l 5g cukru jest w sam raz do nagazowania cydru??

Będe butelkował w butelki po piwie i kapslował.

Do każdej z butelek chce dać również po jednej tabletce słodziku. czy to ma być obojętnie jaki słodzik czy trzeba patrzeć na skład żeby się drożdze tym nie zajeły ??


Pozdrawiam

Puszka
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37