Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Fermentacja w miazdze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Mam zamiar nastawić miód trójniak winogroniak. Nastaw 10 l. Mimo przekopania tego działu i "podstaw technologii" mam kilka pytań. Po pierwsze czy jeśli winogrona przefermentuję w miazdze z dodatkiem pektopolu to czy wymagane jest kolejne dodanie drożdży w balonie? Wiem, że w przypadku win nie zachodzi taka potrzeba, chce się tylko upewnić czy czasem miody nie wymagają dodatkowej porcji drożdży. Drugą kwestią jest: ile kg winogron należy użyć na trójniaka i ile soku można uzyskać z jednego kg ( orientacyjnie oczywiście )? A wreszcie, czemu do fermentacji w miazdze należy używać tylko winogrona "ciemne"?

Pozdrawiam
Najpierw napisz skąd i jakie winogrona będziesz miał. Wtedy będziemy się zastanawiać na resztą pytań.

Paweł
ps. możesz poczytać dział "wina gronowe"
Biorąc pod uwagę mały nastaw chciałem zwyczajnie nabyć je w jakims supermarkecie. Na odmianach się nie znam, wszystkie moje miody dotychczasowe były bez dodatków przypraw czy owoców.
Lepiej kup sok winogronowy Hortex. Deserówki dają kiepski efekt po fermentacji.
Myślę, że szkoda miodu na taki eksperyment. O przydatności odmian deserowych sprzedawanych w markecie możesz poczytać na forum. Nie za bardzo się nadają. Moim zdaniem nie wniosą do miodu niczego. Ich aromat jest znikomy. Czerwone nie mają ani tanin, ani prawie barwnika.

Paweł
ps. albo napisz do winnygrzemek, ma różne suszone owoce i na nich spróbuj.
Dzięki za odpowiedź. Poczekam w takim razie na winobranie ;D Nastawie jakiś korzenny miód.

Pozdrawiam