16-01-2010, 11:54
Witam
Mam zamiar nastawić miód trójniak winogroniak. Nastaw 10 l. Mimo przekopania tego działu i "podstaw technologii" mam kilka pytań. Po pierwsze czy jeśli winogrona przefermentuję w miazdze z dodatkiem pektopolu to czy wymagane jest kolejne dodanie drożdży w balonie? Wiem, że w przypadku win nie zachodzi taka potrzeba, chce się tylko upewnić czy czasem miody nie wymagają dodatkowej porcji drożdży. Drugą kwestią jest: ile kg winogron należy użyć na trójniaka i ile soku można uzyskać z jednego kg ( orientacyjnie oczywiście )? A wreszcie, czemu do fermentacji w miazdze należy używać tylko winogrona "ciemne"?
Pozdrawiam
Mam zamiar nastawić miód trójniak winogroniak. Nastaw 10 l. Mimo przekopania tego działu i "podstaw technologii" mam kilka pytań. Po pierwsze czy jeśli winogrona przefermentuję w miazdze z dodatkiem pektopolu to czy wymagane jest kolejne dodanie drożdży w balonie? Wiem, że w przypadku win nie zachodzi taka potrzeba, chce się tylko upewnić czy czasem miody nie wymagają dodatkowej porcji drożdży. Drugą kwestią jest: ile kg winogron należy użyć na trójniaka i ile soku można uzyskać z jednego kg ( orientacyjnie oczywiście )? A wreszcie, czemu do fermentacji w miazdze należy używać tylko winogrona "ciemne"?
Pozdrawiam