Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Rozgniatarka do owocow
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

chialbym sobie zrobic rozgniatarke do owocow.
Mam na mysli aronie, czeremche, winogrono, dzika roze, wisnie itp.

Nie chodzi o prase - nie chce yiciskac soku.
Nie chodzi o rozdrabniarke - nie chce robic masakry teksanskim mieszadlem na wiertarce :)

Chodzi mi o nadgniecenie owocow az do pekniecia.

Widzial ktos kiedys taka maszynke ? JAk na razie przychodza mi do glowy 2 walki z regulowana odlegloscia. Owoce byly by przepuszczane przez szpare miedzy walkami.

pozdrawiam
pluton
Jak dwa wałki to poszukaj na złomowiskach stare 'Franie' z wyżymaczkami ręcznymi. Wałki w nich są gumowe i po przerobieniu było by to super.
No w sumie ciekawe podejście do tematu z tymi "Franiami"
(22-01-2010, 23:42)lucjan23 napisał(a): [ -> ]No w sumie ciekawe podejście do tematu z tymi "Franiami"
Podobno jeszcze lepsza wygniatarka to "Józia" - wystarczy się tylko z nią ożenić.

Pluton - ile setek kg (lub ton) tych owoców rozgniatasz? Może wystarczy zwykły, prosty, nieskomplikowany przyrząd do duszenia ziemniaków na obiadek wypożyczony na chwilkę z kuchni. No i żadne matrymonium nie wchodzi w rachubę.
Takie ?

Wacek

[attachment=11261]
Witam,

green, dzieki. wlasnie wypatrzylem na allegro taka wyzymaczke.
w lodzi, wiec odbiore osobiscie.

http://www.allegro.pl/item895778685_wyzy...rania.html

tylko mi nie licytujcie :) bo juz sie umowilem ze sprzedawca na 30 pln.

lucjan, kliknalem w link :)

tata, planuje w tym roku zalac 100 kg aronii nalewkowo, i musze ja pogniesc, ale nie zmasakrowac.
Sasiadow namowie na zrobienie 200 litrow wina. To znaczy pozycze im beczke z nierdzewki,
zagonie do zbierania i gniecenia, oni beda pilnowac bulkania a ja za to zgarne 50 do 100 litrow.
Poza tym jedna sasiadka ma winogrono, ktore chetnie rozdaje, moze trzeba bedzie przepuscic
kilkanascie kilo przez wyzymaczke.

wacek, skad pochodzi to zdjecie ? Poczytal bym troche blizej...

edit: juz mam: http://www.trendi.pl/index.php?lang=pl&id=oferta_1
dzieki wszystkim,

pozdrawiam
pluton