Witam jestem nowy na forum.
I mam pytanie. Robię wino z soku jabłkowego z kartonu, wyliczyłem następujące proporcje:
Ma być 10 l 16%
8,6 l soku jabłkowego
2,4 kg cukru
i chciałem jeszcze dodać rodzynki żeby poratować trochę płytki smak wynikający z nieszczęsnego kartonika.
Rodzynki same w sobie posiadają dużo cukru i tu jest problem.
O ile zmniejszyć ilość cukru jeśli chciałbym dosypać np 250g rodzynek?
1kg rodzynek to 500g cukru.
Takie pytanie. Uwzględniasz cukier zawarty w soku?
Dziękuj za bardzo konkretną odpowiedź.
Oczywiście ze uwzględniam sok z którego korzystam na 95g na litr.
A jeszcze jedne pytanie, bo nigdy rodzynek jeszcze nie stosowałem, rodzynki przepłukać wrzątkiem i w całości czy może poprzecinać?
Bolilol.
zaplanuj jedynie 12%. No, najwyżej 13%,
Mocniejsze wina jabłkowe są niesmaczne. Oprócz rodzynek dodaj trochę kwiatów czarnego bzu (suszonych).
Rodzynki porządnie wrzątkiem kilka razy przelej i jak Ci się chce to możesz posiekać przed dodaniem, a jak nie to w całości. Kguser dobrze pisze. Jabłkowe im mocniejsze tym bardziej wyraźny smak alkoholu i mniej wyraźny aromat owocu. Dodatek kwiatu czarnego bzu jako dodatek to dobrze brzmi. Ja zamierzam kupażować swoje jabłkowe z winem z owocu czarnego bzu.
hmm a jeśli to docelowo ma być wino pół słodkie? to te 13% to jest max ? bo wiem ze im słodsze tym mniej czuć alkohol.
Raczej tak, bo będzie puste w smaku.
Dziękuje wszystkim za rady i informacje

Witam ,
17/09/2014 nastawiłem wino z soku jabłkowego z kartonu 2litry ( Fortuna 100% sok) + rodzynki 250gr. Nastawiłem to w 5 litrowym galonie . zaobserwowałem własnie iż spadła aktywność na rurce fermentacyjnej. I mam pytanie czy tak powinno być czy może oddzielić teraz rodzynki od "soku" i dodać np trochę cukru?
Dodawałeś coś cukru do nastawu? Normalnie fermentacja się kończy bo drożdże albo padają albo cukier kończą. Masz cukromierz? Byś sprawdził poziom teraz cukru, albo językiem czy słodkawe czy wytrawne.
A kiedy oddzielić rodzynki?
10-14 dni i możesz wyłowić rodzynki. W tym czasie oddadzą do nastawu wszystko co muszą.
Dostosuj się też do rad @pawelka.
Ps. Pamiętaj, aby przed założeniem nowego wątku sprawdzać czy podobne, a nawet identyczne nie istnieją już na forum.
Nie zadawaj tylko pytań, udzielaj odpowiedzi. Zobacz, prosisz o coś to odpowiadamy ale chcemy też informację od Ciebie bo my tego nastawu nie mamy w domu więc nie wiemy jak pokierować