Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: pierwsze "profesjonalne" butelkowanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam :)

Pierwszy raz w życiu będę butelkował wino , które będzie robił szwagier ( wiśnia z czarną porzeczką , winogrona) , zwykle stały w balonach i według spożycia zlewaliśmy do butelek zakręcanych . Lecz powstał pomysł aby zlać je do butelek i zakorkować i położyć na szafce w piwnicy .
Trochę czytałem o tym ale nie chciałbym aby 90 l pięknego trunku nadawało się do wylania i mam kilka pytań
Oto moje kilka pytań :
1. Butelki będę miał po winie sklepowym wiec muszę je przygotować , czy dana procedura wystarczy ?
butelki wrzucić do wanny z gorącą wodą i płynem do mycia naczyń , następnie wyciorkiem wyczyścić i wypłukać kilka razy a na konie do piekarnika 30 min i 200 stopni
2. Czy w piekarniku mogę ułożyć butelki tak aby cały piekarnik był w butelkach tzn. czy butelki mogą się ze sobą stykać
3. część wina zostanie spożyta w ciągu roku i do korkowania wykorzystać korki syntetyczne ?
4. 10 butelek będzie leżakowało latami i czy wykorzystać do tego korki naturalne ?
5. ile lat maksymalnie może leżakować wino z korkiem naturalnym
6.Czy dam radę zakorkować ok 120 butelek korkownicą ręczną (młotkową) ?
8. jak przygotować korki syntetyczne do korkowania ?
9. jak przygotować korki naturalne do korkowania ?

Z góry dziękuje za pomoc :)

1) Bez piekarnika, wystarczy ostatnie płukanie zrobić z użyciem piro.
2) Nieaktualne.
3) Jeśli do roku to każdy korek się nadaje.
4) Jak wyżej.
5) Zależy od jakości korka. Producent podaje .
6) Ja dałem, inni ponoć też, więc może i Tobie się uda. Gorzej na drugi dzień :)
A korki które będą leżakować latami lepiej gdy będą walcowe czy stożkowe ?
Stożkowych nie używa się do butelkowania, to są korki "tymczasowe".
ok to teraz 2 tura pytań :)

10.A gdzie mogę dostać korki do długiego leżakowania i ile maksymalnie lat wytrzymuje korek ? ja znalazłem max6 co mnie nie urządza :(
11.Do korkowania ręcznego używa się młotka czy robi się to tylko siłą swych mięśni ?
12. korek syntetyczny walcowy jest wielokrotnego użytku ?
13. korki naturalne i syntetyczne kupuje się wielkości szyjki butelki czy trochę większe/mniejsze ?
14. po jakim czasie można butelkować wina korkami ? znajomy korkował po ok 4 miesiącach i pewnej pięknej nocy ok 3 rano usłyszał kilka wybuchów w piwnicy i gdy zszedł na dół wszędzie było wino tylko nie w butelkach :(
15. Recznie korkowaliście korki 44 mm ? czy mniejsze ?
Ad10 Masz tutaj
Ad11 Używa się korkownicy ręcznej takiej albo
takiej
Ad12 Nie
Ad13 Większe takie jak w pkt 10
Ad 14 Jak wino się ustabilizuje. Minimum 1 rok.
10) Syntetyki
11) Ręcznie
12) Wszystkie korki używane do butelkowania są jednokrotnego użytku.
13) Większe.
14) Nie ma ścisłego terminu, (poczytaj na ten temat)
15) 44

A nawiasem to nim zdasz kolejne podstawowe pytania to wykaż trochę inicjatywy i poczytaj forum.