Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: WINO KIWI - relacja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Wino nastawiłem we pon-w nocy dziś wieczorem nd oddzieliłem owoce od soku.
Muszę powiedzieć że to dosyć wdzięczne owoce bo balon dosyć przyjemnie się opróżniało w kawałkach.Wyszło lekko na 2 balony 15l bez szarpania się z wyciskaniem.
Zapach kwaśny dosyć, nawet przyjemny zapaszek się unosi, winko już po 2-3 dniach fermentacji zrobiło się żółte.
W 13kg owocu i 22l wody jest 0,5kg rodzynek, dodałem też 4 duże łyżki miodu,gdyż boję się o to że owoce mogły być zbyt kwaśne.
Na chwile obecną winko ładnie i głośno pracuje,dam znać za kilka miesięcy gdyż jestem obecny i dosyć młody w temacie więc śledzę forum.

Ps.już pracuje nowa Md na 20l ryżowego Skrzycha ale ziół dam 30% ilości.

Pozdrawiam
Mi te rodzynki w kiwi nie pasują (najlepiej pasują w tzw "serniku z wanckami" :lol: ),
ale o gustach sie nie dyskutuje ;)
No za bardzo wyczuwalne to one nie są,fermentowałem 6,5 dnia w miazdze one w całości więc dużo nie puściły.
Mówi się że minimum miesiąc powinny być w nastawie.

Pozdrawiam
Moje kiwi po burzliwej niezbyt smaczne, choć z upływem czasu łagodnieje smak , wycofuje się ten posmak, jak to nazywacie żywiczny ,( dla mnie skarpyty ;) ), czy u was jest podobnie ?
Sam zrobiłem czyste kiwi bez rodzynek, ma ok miesiąca po zlaniu.
Po przeczytaniu całego tematu (dokładniej lub mniej dokładnie) chciałbym zrobić takie to wino. Przepis na 10 l wina 13%

Cukier - 2,210 kg (Nie odjęty cukier zawarty w kiwi)
Woda - 10 litrów
Kiwi - 6,3 kg
Drożdże
Pożywka

Ile cukru może mieć kiwi, chyba najlepiej zmierzyć blg soku i wtedy przeliczać cukier. Już widzę, że z tego przepisu wyjdzie mi więcej niż 10 l wina. Na samym początku jest napisane że na 1 litr wody dajemy 0,63 kg kiwi. A ile kiwi ma w sobie soku, o ile się zwiększy nastaw. Gdybym wiedział ile mniej więcej soku daje 1 kg kiwi? Czy ktoś może mi pomóc, naprowadzić mnie?
(08-01-2013, 20:18)orzeszek87 napisał(a): [ -> ]PGdybym wiedział ile mniej więcej soku daje 1 kg kiwi?
Z moich 11kg wycisnąłem 7,5 litra soku (bez pektopolu): http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14006
Czyli wyszło, że te 6,3 kg kiwi da ok. 4,3 l soku (użyje pektopolu)

Przepis na 10 l wina 13%
woda - 4,5 l
kiwi - 6,3 kg
cukier - 1866 g
drożdże
pożywka

Przyjąłem, że kiwi da mniej więcej 4,3 litra soku w ktorym cukier będzie na poziomie ok 80 g/l ale jeszcze zmierze baling czystego soku i skoryguje wtedy ilość cukru jaki mam dodać. Cukier zwiekszy objętość nastawu o 1,1 l. Czyli 4,3 l soku + 1,1 = 5,4 l nastawu, zostawiam 0,1 litra na MD, czyli trzeba
wlać 4,5 l wody. Chciałbym mieć wzór przepisu na 10 l, Czy może ktoś sprawdzić mój tok myślenia? Wiem że kiwi może mieć różną slodycz i soczystość. ;-)
Według mnie masz dobry tok myślenia. Pamiętaj żeby kiwi było dojrzałe.
Jak najbardziej poczekam aż będzie idealnie dojrzałe:-)
Witam
Może po dłuższym czasie podłączę sie pod temat "wino z kiwi". Czytając powyższe posty nabrałem ochoty na wino "kiwi,owe". Mam pytanko czy owoce przemarźnięte nadają się na takie winko ? To samo dotyczy bananów przmarźniętych? Bo w drugiej kolejności będzie bananowe.
pozdrawiam Daniel
12.01.2013 nastawiłem swoje drugie wino w życiu i jest to kiwi :)

Proporcje:
- 8 kg kiwi (pół dojrzałe a pół średnio)
- 11l wody
- około 5,8 kg cukru
- 3g pektoenzymu
- paczka drożdży aktywnych ENOVINI z BIOWIN'u
- paczka pożywki KOMBI z BIOWIN'u

Celowane na około 16% i półsłodkie (obliczałem to w "Kalkulator winiarski")

Sposób przyrządzenia:
- kiwi zostały wypłukane i wyszorowane szczotką
- pokrojone w plasterki i potem połowa jeszcze na pół (drugiej połowy już mi się nie chciało kroić na połówki :P)
- zagotowałem 3l wody z 3 kg cukru i wrzącym syropem zalałem owoce
- poczekałem jak ostygnie trochę i wlałem pektoenzym, żeby wyciągnąć soki
- czekałem do 1 w nocy aby całość ostygła i aby móc dodać drożdży (nie mogłem czekać 24h aby pektoenzym zrobił swoje, ponieważ miało mnie nie być przez dwa dni w domu)
- gdy temperatura wyrównała się do pokojowej w miarę :) dodałem drożdży aktywnych i zamknąłem pojemnik fermentacyjny z założoną rurką

Spostrzeżenia:
- BLG przy pomiarze około 7 rano czyli po 6 godzinach wskazywało na około 30 :/ czyli chyba trochę za dużo cukru dałem na start
- drożdże na szczęście ruszyły i to jak szalone
- 14.01.2013 czyli po dwóch dniach jak zmierzyłem BLG to wyszło już około 20 więc drożdże chyba szaleją ale nie mam jeszcze doświadczenia z nimi
- wino nadal ładnie "bulka" i planuje je w sobotę przecedzić i zlać do baniaka

Resztę cukru chce dać w dwóch porcjach po 1,4kg i 4l wody.

Czy ktoś mógłby na szybko zerknąć czy przyjęte przeze mnie założenia trzymają się kupy? :D

Pozdrawiam i witam wszystkich forumowiczów
Łukasz

Jeżeli przyjąć, że z 8kg kiwi wyciśniesz 5l soku + cukier 3,5l +11l wody = 19,5l nastawu to masz cukru na jakieś 17/18%. Nie policzyłem oczywiście cukru z kiwi bo mam nadzieje, że zaplanowałeś to w całości dodawanego cukru. Jeżeli fermentacja zatrzyma się na 16% (może, że drożdże wcześniej padną) albo ty ją zatrzymasz (np. piro) to może wyjść ci półsłodkie :)
Witam
Jak wyżej napisałem, zamierzam nastawić winko z kiwi. Na pytanko o zmarźnięte owoce nie otrzymałem odpowiedzi (ale już po ptakach) owoce już kupiłem. Teraz mam taki problem, dotyczący pektopolu. Kupiłem "pektoenzym", suszony aktywny preparat enzymatyczny (biowinu). Czy ktoś używał w tej postaci, jakie dawki ? Na opakowaniu jest instrukcja: zawartość (6g) rozpuść w 100ml wody i dodaj do nastawu 10l. Natomiast pektopolu dodawało się krople lub dwie.
pozdrawiam Daniel
Jeżeli tak polecił producent to nad czym ty się zastanawiasz? Myślisz, że chce wszystkich klientów oszukać :) Syp tak ja jest napisane.
Tak nie myślę, ale nie chcę, żeby mi wiaderko się rozpuściło.
Daniel
"ceokiusz"
Dzięki za odpowiedź, planuję właśnie półsłodkie około 16%, przed chwilą robiłem pomiar cukru i wyszło 8 BLG na skali cukromierza, myślicie że dociągnie do piątku lub soboty żeby je przefiltrować i wlać do baniaka? Czy może lepiej zrobić to wcześniej?

"wisdan"
Ja użyłem tego samego z BIOWIN'u i na 8kg wsypałem pół paczki czyli 3g i wygląda, że kiwi ładnie puściło sok

Pozdrawiam
Łukasz
Ja chcę trzymać w miazdze okło 6 dni. Sądzę, że przy tak długiej fermentacj muszę dodać piro do stabilizacji 1g/10l,
ale nie wiem jak się toleruje piro+pektopol ? Może ktoś doradzi ?

Daniel
Czytałem że piro działa negatywnie na pekto dopiero gdy było siarkowane powyżej 3g/10l. Tak więc w rozsądnych dawkach nie ma przeciwskazań do jednoczesnego stosowania. Jednak lepiej odczekać kilka godzin, w końcu ic się nie traci a lepiej dmuchać na zimne;)
Więc wczoraj wyparzyłem 8 kg kiwi, pokroiłem w ćwiartki, rozgniotłem i dodałem 1.5 l goracej przegotowanej wody i pektoenzym. Dzisiaj rano 1g/10l piro. Zaglądałem przed chwilą, jest dosyć płynne .Jutro dodam 1kg cukru w 1l wody + drożdż aktywne (enovini biowinu) i czkam jeszcze 4 dni.
Daniel
edit: drożdże "enowin-biowinu" nie wystartowały. Dziwne jak na aktywne ?
Woda odpowiednia remperatura. I nic. Już zapodałem Bayanusy.
edit: mam pecha z tym kiwi. Były rozdzielone na dwa wiaderka fermentacyjne 10 l. postawiłem je na beczce 50 l. Dzisiaj zaglądam do piwnicy i tagedia oba leżą na ziemi, jedno popękało, a z drugiego połowa soku wyleciała. Tu nastapiły epitety......
Jestem zaskoczony szybkością klarowania , minęło około 2 miesięcy od startu.
Wino jak widać szybko klaruje, dziś drugi raz zlewane z nad osadu.
Niedługo będzie butelkowanie.:lol: winko jest super.
Kiwi nie były super turbo miękkie i nie mam wyrzutów sumienia,uważam że jest odpowiednio cierpkie i tropikalne owoce lubią bardziej klimaty pół słodkie i wyżej.
Będę chyba w grudniu znów wstawiać 2x15l.

[attachment=16610]

[attachment=16611]

Proporcje 40% kiwi 60% woda + cukier.Kiwi jest mocno ekstraktywne i polecam dobrze umyć i robić ze skórkami taniny - żadnych włosów kiwi nie mam, fermentowałem owocami pokrojonymi w kostke na 8-12 ok 9 dni.
Owoce dokladnie myłem pod osmozą i chyba po kolei w 3 garnkach z różną tęperaturą ręcznie bez gąbki.
Witam,
czy do wina z kiwi nadają się drożdże do wina czerwonego, np. burgund? Czy lepiej użyć drożdży do wina białego?
Wczoraj moje kiwi , po 9 dniowej fermentacji w miazdze, wycisnełem w worku z tetry. Otrzymałem 6l płynu 0 blg. Dodałem 6l roztworu cukru (2kg). Blg 14. Ładnie pracuje w 15 l gąsiorku. Chyba skuszę się jeszcze na 30 l, jak kupię tani owoc.
Daniel
Siw69 tak , moje robione na cherry.
Umyłem, poodcinałem "dupki" i rozdrobniłem kiwi. Wszystko jest ładnie w wiaderku, wykonałem pomiar czystego soku kiwi i wyszło mi 14 blg bez poprawek. Temperatura pokojowa ok. 22 stopnie. Czy to możliwie? W smaku dość słodkie, ale czy aż na tyle? Do obliczeń przyjmę 10 blg.
Jeszce jedno czy dawać pekto i piro za jednym razem, czy zrezygnować z piro?
Jeszcze nie robiłem winka z kiwi dopiero zbieram informacje i czytam wątki po kolei ja bym dodał piro i pekto za jednym razem. Piro nie ma wpływu na działanie pekto. Pytasz czy możliwe żeby kiwi było słodkie przecież sprawdziłeś blg. Tylko się cieszyć :)
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16