Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Wino nastawiłem we pon-w nocy dziś wieczorem nd oddzieliłem owoce od soku.
Muszę powiedzieć że to dosyć wdzięczne owoce bo balon dosyć przyjemnie się opróżniało w kawałkach.Wyszło lekko na 2 balony 15l bez szarpania się z wyciskaniem.
Zapach kwaśny dosyć, nawet przyjemny zapaszek się unosi, winko już po 2-3 dniach fermentacji zrobiło się żółte.
W 13kg owocu i 22l wody jest 0,5kg rodzynek, dodałem też 4 duże łyżki miodu,gdyż boję się o to że owoce mogły być zbyt kwaśne.
Na chwile obecną winko ładnie i głośno pracuje,dam znać za kilka miesięcy gdyż jestem obecny i dosyć młody w temacie więc śledzę forum.
Ps.już pracuje nowa Md na 20l ryżowego Skrzycha ale ziół dam 30% ilości.
Pozdrawiam
Mi te rodzynki w kiwi nie pasują (najlepiej pasują w tzw "serniku z wanckami"
),
ale o gustach sie nie dyskutuje
No za bardzo wyczuwalne to one nie są,fermentowałem 6,5 dnia w miazdze one w całości więc dużo nie puściły.
Mówi się że minimum miesiąc powinny być w nastawie.
Pozdrawiam
Moje kiwi po burzliwej niezbyt smaczne, choć z upływem czasu łagodnieje smak , wycofuje się ten posmak, jak to nazywacie żywiczny ,( dla mnie skarpyty
), czy u was jest podobnie ?
Sam zrobiłem czyste kiwi bez rodzynek, ma ok miesiąca po zlaniu.
Po przeczytaniu całego tematu (dokładniej lub mniej dokładnie) chciałbym zrobić takie to wino. Przepis na 10 l wina 13%
Cukier - 2,210 kg (Nie odjęty cukier zawarty w kiwi)
Woda - 10 litrów
Kiwi - 6,3 kg
Drożdże
Pożywka
Ile cukru może mieć kiwi, chyba najlepiej zmierzyć blg soku i wtedy przeliczać cukier. Już widzę, że z tego przepisu wyjdzie mi więcej niż 10 l wina. Na samym początku jest napisane że na 1 litr wody dajemy 0,63 kg kiwi. A ile kiwi ma w sobie soku, o ile się zwiększy nastaw. Gdybym wiedział ile mniej więcej soku daje 1 kg kiwi? Czy ktoś może mi pomóc, naprowadzić mnie?
Czyli wyszło, że te 6,3 kg kiwi da ok. 4,3 l soku (użyje pektopolu)
Przepis na 10 l wina 13%
woda - 4,5 l
kiwi - 6,3 kg
cukier - 1866 g
drożdże
pożywka
Przyjąłem, że kiwi da mniej więcej 4,3 litra soku w ktorym cukier będzie na poziomie ok 80 g/l ale jeszcze zmierze baling czystego soku i skoryguje wtedy ilość cukru jaki mam dodać. Cukier zwiekszy objętość nastawu o 1,1 l. Czyli 4,3 l soku + 1,1 = 5,4 l nastawu, zostawiam 0,1 litra na MD, czyli trzeba
wlać 4,5 l wody. Chciałbym mieć wzór przepisu na 10 l, Czy może ktoś sprawdzić mój tok myślenia? Wiem że kiwi może mieć różną slodycz i soczystość. ;-)
Według mnie masz dobry tok myślenia. Pamiętaj żeby kiwi było dojrzałe.
Jak najbardziej poczekam aż będzie idealnie dojrzałe:-)
Witam
Może po dłuższym czasie podłączę sie pod temat "wino z kiwi". Czytając powyższe posty nabrałem ochoty na wino "kiwi,owe". Mam pytanko czy owoce przemarźnięte nadają się na takie winko ? To samo dotyczy bananów przmarźniętych? Bo w drugiej kolejności będzie bananowe.
pozdrawiam Daniel
12.01.2013 nastawiłem swoje drugie wino w życiu i jest to kiwi
Proporcje:
- 8 kg kiwi (pół dojrzałe a pół średnio)
- 11l wody
- około 5,8 kg cukru
- 3g pektoenzymu
- paczka drożdży aktywnych ENOVINI z BIOWIN'u
- paczka pożywki KOMBI z BIOWIN'u
Celowane na około 16% i półsłodkie (obliczałem to w "Kalkulator winiarski")
Sposób przyrządzenia:
- kiwi zostały wypłukane i wyszorowane szczotką
- pokrojone w plasterki i potem połowa jeszcze na pół (drugiej połowy już mi się nie chciało kroić na połówki
)
- zagotowałem 3l wody z 3 kg cukru i wrzącym syropem zalałem owoce
- poczekałem jak ostygnie trochę i wlałem pektoenzym, żeby wyciągnąć soki
- czekałem do 1 w nocy aby całość ostygła i aby móc dodać drożdży (nie mogłem czekać 24h aby pektoenzym zrobił swoje, ponieważ miało mnie nie być przez dwa dni w domu)
- gdy temperatura wyrównała się do pokojowej w miarę
dodałem drożdży aktywnych i zamknąłem pojemnik fermentacyjny z założoną rurką
Spostrzeżenia:
- BLG przy pomiarze około 7 rano czyli po 6 godzinach wskazywało na około 30 :/ czyli chyba trochę za dużo cukru dałem na start
- drożdże na szczęście ruszyły i to jak szalone
- 14.01.2013 czyli po dwóch dniach jak zmierzyłem BLG to wyszło już około 20 więc drożdże chyba szaleją ale nie mam jeszcze doświadczenia z nimi
- wino nadal ładnie "bulka" i planuje je w sobotę przecedzić i zlać do baniaka
Resztę cukru chce dać w dwóch porcjach po 1,4kg i 4l wody.
Czy ktoś mógłby na szybko zerknąć czy przyjęte przeze mnie założenia trzymają się kupy?
Pozdrawiam i witam wszystkich forumowiczów
Łukasz
Jeżeli przyjąć, że z 8kg kiwi wyciśniesz 5l soku + cukier 3,5l +11l wody = 19,5l nastawu to masz cukru na jakieś 17/18%. Nie policzyłem oczywiście cukru z kiwi bo mam nadzieje, że zaplanowałeś to w całości dodawanego cukru. Jeżeli fermentacja zatrzyma się na 16% (może, że drożdże wcześniej padną) albo ty ją zatrzymasz (np. piro) to może wyjść ci półsłodkie
Witam
Jak wyżej napisałem, zamierzam nastawić winko z kiwi. Na pytanko o zmarźnięte owoce nie otrzymałem odpowiedzi (ale już po ptakach) owoce już kupiłem. Teraz mam taki problem, dotyczący pektopolu. Kupiłem "pektoenzym", suszony aktywny preparat enzymatyczny (biowinu). Czy ktoś używał w tej postaci, jakie dawki ? Na opakowaniu jest instrukcja: zawartość (6g) rozpuść w 100ml wody i dodaj do nastawu 10l. Natomiast pektopolu dodawało się krople lub dwie.
pozdrawiam Daniel
Jeżeli tak polecił producent to nad czym ty się zastanawiasz? Myślisz, że chce wszystkich klientów oszukać
Syp tak ja jest napisane.
Tak nie myślę, ale nie chcę, żeby mi wiaderko się rozpuściło.
Daniel
"ceokiusz"
Dzięki za odpowiedź, planuję właśnie półsłodkie około 16%, przed chwilą robiłem pomiar cukru i wyszło 8 BLG na skali cukromierza, myślicie że dociągnie do piątku lub soboty żeby je przefiltrować i wlać do baniaka? Czy może lepiej zrobić to wcześniej?
"wisdan"
Ja użyłem tego samego z BIOWIN'u i na 8kg wsypałem pół paczki czyli 3g i wygląda, że kiwi ładnie puściło sok
Pozdrawiam
Łukasz
Ja chcę trzymać w miazdze okło 6 dni. Sądzę, że przy tak długiej fermentacj muszę dodać piro do stabilizacji 1g/10l,
ale nie wiem jak się toleruje piro+pektopol ? Może ktoś doradzi ?
Daniel
Czytałem że piro działa negatywnie na pekto dopiero gdy było siarkowane powyżej 3g/10l. Tak więc w rozsądnych dawkach nie ma przeciwskazań do jednoczesnego stosowania. Jednak lepiej odczekać kilka godzin, w końcu ic się nie traci a lepiej dmuchać na zimne
Więc wczoraj wyparzyłem 8 kg kiwi, pokroiłem w ćwiartki, rozgniotłem i dodałem 1.5 l goracej przegotowanej wody i pektoenzym. Dzisiaj rano 1g/10l piro. Zaglądałem przed chwilą, jest dosyć płynne .Jutro dodam 1kg cukru w 1l wody + drożdż aktywne (enovini biowinu) i czkam jeszcze 4 dni.
Daniel
edit: drożdże "enowin-biowinu" nie wystartowały. Dziwne jak na aktywne ?
Woda odpowiednia remperatura. I nic. Już zapodałem Bayanusy.
edit: mam pecha z tym kiwi. Były rozdzielone na dwa wiaderka fermentacyjne 10 l. postawiłem je na beczce 50 l. Dzisiaj zaglądam do piwnicy i tagedia oba leżą na ziemi, jedno popękało, a z drugiego połowa soku wyleciała. Tu nastapiły epitety......
Jestem zaskoczony szybkością klarowania , minęło około 2 miesięcy od startu.
Wino jak widać szybko klaruje, dziś drugi raz zlewane z nad osadu.
Niedługo będzie butelkowanie.
winko jest super.
Kiwi nie były super turbo miękkie i nie mam wyrzutów sumienia,uważam że jest odpowiednio cierpkie i tropikalne owoce lubią bardziej klimaty pół słodkie i wyżej.
Będę chyba w grudniu znów wstawiać 2x15l.
[attachment=16610]
[attachment=16611]
Proporcje 40% kiwi 60% woda + cukier.Kiwi jest mocno ekstraktywne i polecam dobrze umyć i robić ze skórkami taniny - żadnych włosów kiwi nie mam, fermentowałem owocami pokrojonymi w kostke na 8-12 ok 9 dni.
Owoce dokladnie myłem pod osmozą i chyba po kolei w 3 garnkach z różną tęperaturą ręcznie bez gąbki.
Witam,
czy do wina z kiwi nadają się drożdże do wina czerwonego, np. burgund? Czy lepiej użyć drożdży do wina białego?
Wczoraj moje kiwi , po 9 dniowej fermentacji w miazdze, wycisnełem w worku z tetry. Otrzymałem 6l płynu 0 blg. Dodałem 6l roztworu cukru (2kg). Blg 14. Ładnie pracuje w 15 l gąsiorku. Chyba skuszę się jeszcze na 30 l, jak kupię tani owoc.
Daniel
Siw69 tak , moje robione na cherry.
Umyłem, poodcinałem "dupki" i rozdrobniłem kiwi. Wszystko jest ładnie w wiaderku, wykonałem pomiar czystego soku kiwi i wyszło mi 14 blg bez poprawek. Temperatura pokojowa ok. 22 stopnie. Czy to możliwie? W smaku dość słodkie, ale czy aż na tyle? Do obliczeń przyjmę 10 blg.
Jeszce jedno czy dawać pekto i piro za jednym razem, czy zrezygnować z piro?
Jeszcze nie robiłem winka z kiwi dopiero zbieram informacje i czytam wątki po kolei ja bym dodał piro i pekto za jednym razem. Piro nie ma wpływu na działanie pekto. Pytasz czy możliwe żeby kiwi było słodkie przecież sprawdziłeś blg. Tylko się cieszyć
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16