No to przechodząc już do praktyki przygotowuje wino z kiwi
Prosiłbym o pomoc w obliczeniach
Gąsior 15l więc chciałbym wykorzystać jak najwięcej

czyli zaplanowałem 12 litrów ( Jeśli zostawię 3l przestrzeni wystarczy??

)
Planuję
12l wina 14%
Kiwi- 4,5kg powiedzmy ~ 3,15 l moszczu. Blg= 13 -4 (poprawka ) =9 blg -> 90g/l -> 1080g/12l
rodzynki- 150g czyli 75g cukru ( wystarczy tyle rodzynek ??

)
14 * 17 * 12= 2856g ( ilość potrzebnego cukru )
2856g - 1080g - 75g= 1701g ( ilość cukru który trzeba dosypać )
1701 * 0,6= 1021
12l - 1,021 - 3,15 = 7,83 l ( ilość wody którą muszę dolać )
1. no i jakby ktoś mi pomógł z dobraniem odpowiednich porcji cukru.
dosypywać coś od razu przy przygotowywaniu miazgi?? czy dopiero gdy przecedzę i wszystko pójdzie w balon?? jeśli tak jak mogę policzyć ile cukru mogę dosypać??
2. Mam również pytania odnośnie pomiaru cukromierzem. Dokonuję go od razu gdy zmiksuje owoce czy po pewnym czasie jak pektopol zrobi swoje?
3. Piro dodaję od razu po przygotowaniu miazgi. Po jakim czasie dodać pektopol?? MD dodaję na drugi dzień tak?
4. Kiwi sparzyć. Wystarczy raz przelać wrzątkiem??
5. owoce w 8mki i miksować je czy tłuczkiem na plajtę?
6. temperatura otoczenia 20st. wystarczy na fermentację w fermentatorze?? bo nie wiem czy może stać w pokoju czy będę musiał coś kombinować i chować po domu

:p
Jeśli o czymś zapomniałem to proszę mi zwrócić uwagę
Od momentu nastawienia będzie fotorelacja
Dzisiaj kupiłem owoce. Są dopiero lekko miękkie. Jutro wpakuję je do siatki i zawiążę żeby szybciej doszły.