Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: WINO KIWI - relacja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Panowie że się wtrącę.
Jak dla mnie to szorowanie nie jest jakiś przerost nad treścią.
Co innego jak by je golił z włosków :hahaha: to bym się lekko uśmiechnął.
Obecnie mało mnie zdziwi już w sztuce wytwarzania win i nalewek mając w pamięci radę jednego z kolegów bym ponakłuwał szpilką każdą jagodę tarniny (4 kg) przed zalaniem spirytusem. :D
Wolę dokładnie umyć, strzeżonego wiadomo co... A miewam ostatnio problemy żołądkowe, znaczy łatwo podrażniam śluzówkę więc myję wszystko dość dokładnie, nie ortodoksyjnie - po prostu dokładnie, potem mam też mniej roboty przy zlewaniu.

Znam osobę, która myje dokładnie skórkę z banana przed jego zjedzeniem, mimo że skórkę zawsze odrzuca:D Mnie to też śmieszyło na początku, ale to rozumiem.
No i Kiwi AD 2014 nastawione:) Właściwie to wczoraj, dzisiaj już burzliwie fermentuje.
Za radami @Castelmana, 4kg mocno dojrzałych owoców, umyte w letniej wodzie, odkrojone dupki i pokrojone w "ósemki" + 1ml pekto + 2,5l syropu cukrowego + Fermivin i DAF.
W piątek tetra pójdzie w ruch, bo na 4kg kiwi nie opłaca się prasy brudzić:diabelek:
Moje Kiwi AD 2013 nastawione w grudniu jest już po 2 zlaniu spokojnie klaruje się.
Winko należy do jednych z ulubionych.
Pozdrawiam
Przypominam żeby uważać na wysoki procent , mocne kiwi niekoniecznie musi być smaczne.
I kiwi bardzo długo zrzuca osad nawet rok , mnie się zdawało było 100% klarowne i takie też było, dziś jak parze na kiwi które zlałem w 2013 na początku już ma osad w butelkach.
W porównaniu do innych owoców polecam kiwi jednak trzymać dużo dłużej niż inne owoce nawet pół roku do roku.
Ja kiwi brałem na ciasnym sitku stalowym z włoskami nie ma problemu jak może się wydawać, ale przez chusteczkę papierową świeżą :hahaha: do butelek przelewałem finalnie.
Moja (i chyba nie tylko) zasada to, im kiwi mocniejsze tym słodsze.
Nie wyobrażam sobie mocnego wytrawnego wina z kiwi.
Powiem więcej - zasada ta dotyczy praktycznie każdego wina, im mocniejsze tym słodsze. Mocne i wytrawne to nie najlepsze połączenie.
Zgadza się ale nie zmienia faktu że kiwi jest lepsze takie subtelniejsze i lekkie 9-11% pół-półsłodkie.
Na mocne winko są lepsze surowce, aczkolwiek patrząc na niektórych to na mocne kiwi nie narzekają ale to kwestia gustu.

A ja uważam że im mocniejsze tym więcej owoców a ze słodkością można pomyśleć.:diabelek:
Wczoraj 2 raz zlałem, tym razem do balona pod korek wino z kiwi.
Zeszło do 3blg, dosłodziłem do 4.
Klaruje się bardzo fajnie, jak zwykle zresztą :D
Niestety nie mierzę, ale wydaje mi się że w tym roku ma więcej kwasów.
Mogłem trochę dłużej pozwolić owocom dojrzeć przed nastawieniem.
Za to moje kiwi AD 2014, coś niemrawo fermentuje, blg spada, ale jakoś za wolno:) Z tym, że nastaw ma już ok 11-12%, więc jak mi drożdże padną do reszty, to nie będę za mini płakał, chociaż mam nadzieję, że jeszcze z 30g/l przerobią.
Ubiegłej nocy mieliśmy okazję podegustować różnych roczników KIWI, które sprodukowałem.
Muszę stwierdzić że najbardziej smakował rocznik 2013.
Wino było słabsze i cukru 4 blg.
W takie kiwi w przyszłości będę celował, a może bardziej wytrawne (2-3blg).
Apropos kiwi, nadchodzi na nie pora, więc dobrze byłoby się rozglądać za jakimiś promocjami :D
Dziś w Tescu nabyłem próbną porcję 1kg kiwi a 6zł/1kg.
Czy to już promocja?
(30-01-2015, 22:35)alskarus napisał(a): [ -> ]Dziś w Tescu nabyłem próbną porcję 1kg kiwi a 6zł/1kg.
Czy to już promocja?

Promocja to 1.99
Ja kupiłem w Auch... do zjedzenia po 3,7
uuu ... 1.99. Czekaj tatka latka. A pić się chce ;)
Wczoraj w Realu były po 4.99 greckie kl. II. Kupiłem, obieram i zjadam. Twardawe są więc leżakują z jabłuszkami.
W sumie nie widzę wielkiej różnicy między nimi, a tymi z Tesco poza ceną oczywiście.
Ciekawe po ile w Au.. Piaseczno będą
Czy jedynym kryterium wyboru jest cena?
Hej, jakiego blg nie przekraczac dodajac cukier do nastawu ? dzis mija tydzien od kiedy wrzucilem kiwi wraz z pektopolem, drozdzami, woda i cukrem. Bede wyciskal sok do balona, a ze blg spadlo do 0 chce dac kolejna dawke cukru z woda.
Chodzilo mi o to czy np od razu blg 20 nie ubije drozdzy, czy nie lepiej dac to w dwoch dawkach. Wczoraj dodalem cukier z woda i blg wynosilo 12. Planuje jeszcze jedna dawke cukru. Mierze w wino polslodkie i 14% alkoholu, ale dodalem drozdze bayanuss i nie wiem czy poradze sobie z zatrzymaniem fermentacji i nie stworze granatow.
Jeśli to kolejna partia cukru to dodaje się około 50g/l, chyba, że w pierwszej partii dodałeś minimalną ilość. Jeśli startowałeś z rzędu ok 20blg powiedzmy to dodawaj w mniejszych ratach, tak jak zauważyłeś, łatwiej będzie drożdżom podjąć pracę i nie zostaniesz z ekstremalnie słodkim winem. Napisz coś więcej o nastawie.
21.04.2015

10.5 kg kiwi
wycisniety sok z 2,5 cytryny
4 l wody
pektopol
zamkniete w pojemniku fermentacyjnym z rurka


22.04.2015

blg przed dodaniem cukru 10
3,5l wody
3kg cukru
drożdże bayanuss + pożywka

29.04.2015

blg spadło do 0
odcisnąłem moszcz - 16 litrów
3 l wody
2,5kg cukru
blg podskoczyło do 12
całość przelana do gąsiora 34 litry


Tak jak pisałem wcześniej, chciałbym, aby wino było półsłodkie i miało ok 14 % alkoholu. Robię wg przepisu Gustawa i dodałbym w następnej partii 2,5l wody i 1,5kg cukru. Nastaw na 25 litrow
Tak, ale zauważ, jeśli dodasz tyle cukru to wino będzie miało więcej niż 14 %.
Z grubsza licząc: 25x17x14 = cirka 6 kilogramów cukru.
Ty dodałeś już 5,5kg plus to co jest w owocach, a wydaje mi się, że mogło być tam około kilograma patrząc na odczyt blg.
Więc już w tym momencie będziesz miał w granicach 14% bądź nieco więcej nawet alkoholu.

Jeśli chcesz uzyskac wino półsłodkie z taką mocą, zostaw nastaw do całkowitego przefermentowania cukru(tego, który dodałeś do tej pory, zgodnie z tym co napisałem wcześniej nic więcej już nie dodawaj), zlej na fermentację cichą. Następnie przy zlewaniu znad osadu za powiedzmy półtora miesiąca zasiarkuj i dosłódź jednoczasowo-uzyskasz w winie cukier, który nada odpowiedniej słodkości i zabijesz drożdże siarczynami, żeby tego cukru już nie przerobiły.

Problem pojawia się w miejscu użytych przez Ciebie drożdży-temat wałkowany na forum milion razy a i tak chyba nie ma ścisłej reguły, tak czy inaczej, jak legenda ludowa głosi-zgodna zresztą z rzeczywistością-ubicie drożdży z tego szczepu za pomocą chemii może okazać się bardzo trudne nawet przy zastosowaniu dawek pirosiarczynu z górnej granicy dopuszczalnej ilości.
Nie robiłem nigdy wina z tego surowca toteż nie zgłębiałem tego tematu, natomiast na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy w grę wchodziłoby jednak dociągnięcie wina do bardzo wysokiego procentu w celu zabicia drożdży alkoholem i wtedy dosłodzenie do smaku. Jeśli jednak wino z kiwi najlepsze jest w wersji trochę słabszej to...to masz zagwozdkę;]
Następnym razem zwyczajnie użyj drożdży z niższa tolerancją na alkohol i tego problemu nie będzie w ogóle ;)
Z cukrem się wstrzymaj, mierz blg i celuj w 2-3blg
Te bajobongusy to będzie problem z 14 %.
Dociągną raczej do większego procenta.
Nie wiem czy nie będziesz musiał słodszego wina zrobić, żeby było stabilne.
Ok to chyba pojde w slodkie i mocne.
Mam nadzieje ze wino bedzie wystarczajaco esencjonalne? Bo mocne, slodkie z plytkim smakiem raczej nie bedzie zbyt smaczne
Krucabomba, tak się tu ładnie rozpisujecie, że postanowiłem i ja porwać się na to zacne wino z kiwi.
Włłaśnie posadziłłem krzaczek... :)
Uff wreszcie dzisiaj nastawiłem Kiwi AD 2015.
Owoce czekały ponad 3 tygodnie.
Będzie tego mniej niż zazwyczaj, słabsze i mniej słodkie w zamierzeniu.
Ech, starzeję się.

[edit 15.06.2015]
Prasuję, bo wchodzi lekka goryczka.
Całkowicie wytrawne.
Dosłodziłem do 5,5blg, zejdzie jeszcze w dół.

[edit 25.06.2015]
Zlałem z fermentatora do balona.
1blg i nie dosładzam.
Tym razem zrobię kiwi wytrawne :)
Witam .
Przeczytałem prawie cały ten wątek od góry do dołu.
Dzięki temu poznałem technologie wyrobu tego wina i bede sie streszczał :) Ze względu iż jest to mój pierwszy raz jeżeli chodzi o ten surowiec prosze o ewentualną korygacje mojego przepisu który sam stworzyłem na podstawie waszych wskazówek.

NASTAW 25 LITRÓW O MOCY 16 % Alk.
Kiwi : 14 kg
Woda : 21.5 litra (dodana na 3 raty)
Cukier : 6kg (dodany na 3 raty)
Cytryny : 3 sztuki

Reszta skladników jest oczywista czyli odpowiednie drożdże, pekto, pożywka, pirosiarczyn potasu.

PS:
@Castleman ja również sie starzeje ale musimy iśc do przodu i tworzyć !!
Bo wyrób wina jest sztuką, pasją i karmą dla duszy :D

Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16