Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Panowie że się wtrącę.
Jak dla mnie to szorowanie nie jest jakiś przerost nad treścią.
Co innego jak by je golił z włosków

to bym się lekko uśmiechnął.
Obecnie mało mnie zdziwi już w sztuce wytwarzania win i nalewek mając w pamięci radę jednego z kolegów bym ponakłuwał szpilką każdą jagodę tarniny (4 kg) przed zalaniem spirytusem.
Wolę dokładnie umyć, strzeżonego wiadomo co... A miewam ostatnio problemy żołądkowe, znaczy łatwo podrażniam śluzówkę więc myję wszystko dość dokładnie, nie ortodoksyjnie - po prostu dokładnie, potem mam też mniej roboty przy zlewaniu.
Znam osobę, która myje dokładnie skórkę z banana przed jego zjedzeniem, mimo że skórkę zawsze odrzuca

Mnie to też śmieszyło na początku, ale to rozumiem.
No i Kiwi AD 2014 nastawione

Właściwie to wczoraj, dzisiaj już burzliwie fermentuje.
Za radami @Castelmana, 4kg mocno dojrzałych owoców, umyte w letniej wodzie, odkrojone dupki i pokrojone w "ósemki" + 1ml pekto + 2,5l syropu cukrowego + Fermivin i DAF.
W piątek tetra pójdzie w ruch, bo na 4kg kiwi nie opłaca się prasy brudzić

Moje Kiwi AD 2013 nastawione w grudniu jest już po 2 zlaniu spokojnie klaruje się.
Winko należy do jednych z ulubionych.
Pozdrawiam
Przypominam żeby uważać na wysoki procent , mocne kiwi niekoniecznie musi być smaczne.
I kiwi bardzo długo zrzuca osad nawet rok , mnie się zdawało było 100% klarowne i takie też było, dziś jak parze na kiwi które zlałem w 2013 na początku już ma osad w butelkach.
W porównaniu do innych owoców polecam kiwi jednak trzymać dużo dłużej niż inne owoce nawet pół roku do roku.
Ja kiwi brałem na ciasnym sitku stalowym z włoskami nie ma problemu jak może się wydawać, ale przez chusteczkę papierową świeżą

do butelek przelewałem finalnie.
Moja (i chyba nie tylko) zasada to, im kiwi mocniejsze tym słodsze.
Nie wyobrażam sobie mocnego wytrawnego wina z kiwi.
Powiem więcej - zasada ta dotyczy praktycznie każdego wina, im mocniejsze tym słodsze. Mocne i wytrawne to nie najlepsze połączenie.
Zgadza się ale nie zmienia faktu że kiwi jest lepsze takie subtelniejsze i lekkie 9-11% pół-półsłodkie.
Na mocne winko są lepsze surowce, aczkolwiek patrząc na niektórych to na mocne kiwi nie narzekają ale to kwestia gustu.
A ja uważam że im mocniejsze tym więcej owoców a ze słodkością można pomyśleć.

Wczoraj 2 raz zlałem, tym razem do balona pod korek wino z kiwi.
Zeszło do 3blg, dosłodziłem do 4.
Klaruje się bardzo fajnie, jak zwykle zresztą

Niestety nie mierzę, ale wydaje mi się że w tym roku ma więcej kwasów.
Mogłem trochę dłużej pozwolić owocom dojrzeć przed nastawieniem.
Za to moje kiwi AD 2014, coś niemrawo fermentuje, blg spada, ale jakoś za wolno

Z tym, że nastaw ma już ok 11-12%, więc jak mi drożdże padną do reszty, to nie będę za mini płakał, chociaż mam nadzieję, że jeszcze z 30g/l przerobią.
Ubiegłej nocy mieliśmy okazję podegustować różnych roczników KIWI, które sprodukowałem.
Muszę stwierdzić że najbardziej smakował rocznik 2013.
Wino było słabsze i cukru 4 blg.
W takie kiwi w przyszłości będę celował, a może bardziej wytrawne (2-3blg).
Apropos kiwi, nadchodzi na nie pora, więc dobrze byłoby się rozglądać za jakimiś promocjami
Dziś w Tescu nabyłem próbną porcję 1kg kiwi a 6zł/1kg.
Czy to już promocja?
(30-01-2015, 22:35)alskarus napisał(a): [ -> ]Dziś w Tescu nabyłem próbną porcję 1kg kiwi a 6zł/1kg.
Czy to już promocja?
Promocja to 1.99
Ja kupiłem w Auch... do zjedzenia po 3,7
uuu ... 1.99. Czekaj tatka latka. A pić się chce

Wczoraj w Realu były po 4.99 greckie kl. II. Kupiłem, obieram i zjadam. Twardawe są więc leżakują z jabłuszkami.
W sumie nie widzę wielkiej różnicy między nimi, a tymi z Tesco poza ceną oczywiście.
Ciekawe po ile w Au.. Piaseczno będą
Czy jedynym kryterium wyboru jest cena?
Hej, jakiego blg nie przekraczac dodajac cukier do nastawu ? dzis mija tydzien od kiedy wrzucilem kiwi wraz z pektopolem, drozdzami, woda i cukrem. Bede wyciskal sok do balona, a ze blg spadlo do 0 chce dac kolejna dawke cukru z woda.
Chodzilo mi o to czy np od razu blg 20 nie ubije drozdzy, czy nie lepiej dac to w dwoch dawkach. Wczoraj dodalem cukier z woda i blg wynosilo 12. Planuje jeszcze jedna dawke cukru. Mierze w wino polslodkie i 14% alkoholu, ale dodalem drozdze bayanuss i nie wiem czy poradze sobie z zatrzymaniem fermentacji i nie stworze granatow.
Jeśli to kolejna partia cukru to dodaje się około 50g/l, chyba, że w pierwszej partii dodałeś minimalną ilość. Jeśli startowałeś z rzędu ok 20blg powiedzmy to dodawaj w mniejszych ratach, tak jak zauważyłeś, łatwiej będzie drożdżom podjąć pracę i nie zostaniesz z ekstremalnie słodkim winem. Napisz coś więcej o nastawie.
21.04.2015
10.5 kg kiwi
wycisniety sok z 2,5 cytryny
4 l wody
pektopol
zamkniete w pojemniku fermentacyjnym z rurka
22.04.2015
blg przed dodaniem cukru 10
3,5l wody
3kg cukru
drożdże bayanuss + pożywka
29.04.2015
blg spadło do 0
odcisnąłem moszcz - 16 litrów
3 l wody
2,5kg cukru
blg podskoczyło do 12
całość przelana do gąsiora 34 litry
Tak jak pisałem wcześniej, chciałbym, aby wino było półsłodkie i miało ok 14 % alkoholu. Robię wg przepisu Gustawa i dodałbym w następnej partii 2,5l wody i 1,5kg cukru. Nastaw na 25 litrow
Tak, ale zauważ, jeśli dodasz tyle cukru to wino będzie miało więcej niż 14 %.
Z grubsza licząc: 25x17x14 = cirka 6 kilogramów cukru.
Ty dodałeś już 5,5kg plus to co jest w owocach, a wydaje mi się, że mogło być tam około kilograma patrząc na odczyt blg.
Więc już w tym momencie będziesz miał w granicach 14% bądź nieco więcej nawet alkoholu.
Jeśli chcesz uzyskac wino półsłodkie z taką mocą, zostaw nastaw do całkowitego przefermentowania cukru(tego, który dodałeś do tej pory, zgodnie z tym co napisałem wcześniej nic więcej już nie dodawaj), zlej na fermentację cichą. Następnie przy zlewaniu znad osadu za powiedzmy półtora miesiąca zasiarkuj i dosłódź jednoczasowo-uzyskasz w winie cukier, który nada odpowiedniej słodkości i zabijesz drożdże siarczynami, żeby tego cukru już nie przerobiły.
Problem pojawia się w miejscu użytych przez Ciebie drożdży-temat wałkowany na forum milion razy a i tak chyba nie ma ścisłej reguły, tak czy inaczej, jak legenda ludowa głosi-zgodna zresztą z rzeczywistością-ubicie drożdży z tego szczepu za pomocą chemii może okazać się bardzo trudne nawet przy zastosowaniu dawek pirosiarczynu z górnej granicy dopuszczalnej ilości.
Nie robiłem nigdy wina z tego surowca toteż nie zgłębiałem tego tematu, natomiast na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy w grę wchodziłoby jednak dociągnięcie wina do bardzo wysokiego procentu w celu zabicia drożdży alkoholem i wtedy dosłodzenie do smaku. Jeśli jednak wino z kiwi najlepsze jest w wersji trochę słabszej to...to masz zagwozdkę;]
Następnym razem zwyczajnie użyj drożdży z niższa tolerancją na alkohol i tego problemu nie będzie w ogóle

Z cukrem się wstrzymaj, mierz blg i celuj w 2-3blg
Te bajobongusy to będzie problem z 14 %.
Dociągną raczej do większego procenta.
Nie wiem czy nie będziesz musiał słodszego wina zrobić, żeby było stabilne.
Ok to chyba pojde w slodkie i mocne.
Mam nadzieje ze wino bedzie wystarczajaco esencjonalne? Bo mocne, slodkie z plytkim smakiem raczej nie bedzie zbyt smaczne
Krucabomba, tak się tu ładnie rozpisujecie, że postanowiłem i ja porwać się na to zacne wino z kiwi.
Włłaśnie posadziłłem krzaczek...
Uff wreszcie dzisiaj nastawiłem Kiwi AD 2015.
Owoce czekały ponad 3 tygodnie.
Będzie tego mniej niż zazwyczaj, słabsze i mniej słodkie w zamierzeniu.
Ech, starzeję się.
[edit 15.06.2015]
Prasuję, bo wchodzi lekka goryczka.
Całkowicie wytrawne.
Dosłodziłem do 5,5blg, zejdzie jeszcze w dół.
[edit 25.06.2015]
Zlałem z fermentatora do balona.
1blg i nie dosładzam.
Tym razem zrobię kiwi wytrawne

Witam .
Przeczytałem prawie cały ten wątek od góry do dołu.
Dzięki temu poznałem technologie wyrobu tego wina i bede sie streszczał

Ze względu iż jest to mój pierwszy raz jeżeli chodzi o ten surowiec prosze o ewentualną korygacje mojego przepisu który sam stworzyłem na podstawie waszych wskazówek.
NASTAW 25 LITRÓW O MOCY 16 % Alk.
Kiwi : 14 kg
Woda : 21.5 litra (dodana na 3 raty)
Cukier : 6kg (dodany na 3 raty)
Cytryny : 3 sztuki
Reszta skladników jest oczywista czyli odpowiednie drożdże, pekto, pożywka, pirosiarczyn potasu.
PS:
@Castleman ja również sie starzeje ale musimy iśc do przodu i tworzyć !!
Bo wyrób wina jest sztuką, pasją i karmą dla duszy
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16