Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: WINO KIWI - relacja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Castleman,a klar przy tym twoim winku jest OK,czy taki sobie,a jak klar ładny,to i fotka by się przydała,jak takową posiadasz.
Pozdrawiam.
blg troskę wyższe po dosłodzeniu wyszło, ale myślę że jest OK :spoko:
super winko :slinka:
sklarowane pięknie
W przyszłym roku na pewno powtórzę i polecam wszystkim
Ja odczuwam taki posmak podobny do agrestu...
Jak pisała Karina, z lodem ponoć smakuje dobrze o czym zaświadczyła moja LP, ale :nie_powiem:
Zdjęcie trochę ciemne, jutro zrobię przy świetle dziennym, jak wygląda w gąsiorku.
Ostatnio przeprowadzilismy degustacje wszystkich dojrzewajacych win, w tym tegorocznego kiwi (z lutego). Jest juz prawie klarowne a smak bardzo nas zaskoczyl.
Wogole to myslalam, ze nic z niego nie wyjdzie, bo wode podzielilam do dodania razem z cukrem, po czym zapomnialam jej dodac a fermentacja juz sie zatrzymala, potem dodalam te wode i probowalam calosc ruszyc na bayanusach, nie bylo szalu, ale wino pozostawione samo sobie cichutko dofermetowalo. Smak jest swietny, delikatny, zywiczna nuta bardzo slabiutko wyczuwalna, podejzewam, ze moze z czasem bedzie ciut bardziej intensywna. Kwasowosc tez nam pasuje, na szczescie nie przeslodzilam go jak ostatnim razem i wino ma w sobie przyjemna lekkosc.
Mowimy na to wino "domowy chardonnay", bo wlasnie podobny smak udalo nam sie uzyskac.
Wino kiwi-bananowe (mniej więcej pół na pół, bez wody) 15l. nastawione w kwietniu powoli kończy pracować. Przerabia resztki cukru, jest bardzo wytrawne (blg 1-2 odczyt z aerometru)
Jest po prostu rewelacyjne, mimo że jeszcze opalizuje.

Doskonale może udawać białe wino z winogron.
Obiecane zdjęcie.
Mam nadzieję że wytrwa w tym stanie aż się pojawią śliwki węgierki, mam zamiar nastawić śliwkowe w tym gąsiorku ;)
Śliwkę zawsze można w fermentatorku potrzymać, aby przedłużyć dojrzewanie kiwowego w tym baniaczku :D
Słuszna rada :brawo:
tak też zrobię :diabelek:
Idzie zima, promocje kiwi czas zacząć (Auchan Sosnowiec 1,95zł/kg).
W związku z powyższym planuję nastawić winko z butli poliwęglanowej (po wodzie) 18 litrów.
Celuję w 15-16 %, co wyjdzie - zobaczymy :sloik:
Po przeczytaniu wszystkich postów na temat kiwi stworzyłem następujący przepis:
- 7 kg owoców ze skórkami
- 11 litrów wody
- 5 kg cukru
- Pożywka Biowin
- Drożdże Tokay (lub Sherry) Biowin
Pektopol jak znajdę w sklepie to też użyje, ale marne szanse..

Owoce sparzę wodą, przekroję na 8 części, wcześniej utnę twarde "szypułki".
Dodam do kiwi 3 litry wrzątku z dwoma kg cukru, po wystygnięciu wycisnę, zostawię na 7 dni w pojemniku fermentacyjnym wraz pożywką i MD.
Po tym czasie odcisnę części stałe od moszczu, dodam 4 litry wody z dwoma kg cukru, przeleję do butli.
Gdy Blg zejdzie do zera bądź jednego, dodam jeszcze 2 litry wody z 1 kg cukru.

Co o tym myślicie ?
Proszę o sugestie ;)

Pozdrawiam, Kuba.
jeśli kiwi będą dojrzałe (miękkie) to nie trzeba się bawić w krojenie w ósemki tylko zgnieść po prostu ręką, a polecam zostawić w ciepłym miejscu do dojrzałości, bo bardzo zyskują na aromacie.
Domyślam się, że zbytnio dojrzałe to one nie będą ( market...), ale "naocznie" sprawdzę po zakupie, czyli dziś wieczorem.
Jeśli okażą się twarde, dam im czas na dojście do siebie w domu :tuptup:
Dzięki za radę
Dobrym sposobem na przyspieszenie dojrzewania jest wrzucenie owoców pomiędzy jabłka, bo te wydzielają etylen który naturalnie przyspiesza dojrzewanie. Banany które były zielone w 3 dni pomiędzy jabłkami stały sie soczyście żółte i bardzo słodkie.
No proszę, ale przydatna ciekawostka. Szczerze dziękuję :polewam:

Stało się, 8kg greckich kiwi zakupione w Auchan za 15,60zł :D (promocja trwa do 12.XII), wyglądają tak:
[attachment=11023]

Zgodnie z podejrzeniami są kwaśne i wymagają trochę czasu aby dojrzeć. Stosując się do zaleceń użytkownika lucjan23 poleżą sobie wśród jabłek :)

O ile będą chętni, będę informował o zmianach załączając fotki z opisami poszczególnych etapów produkcji winka (jakoś tak weselej na forum gdy są zdjęcia..)
Pozdrawiam, Kuba.
Ja dziś kupiłem w Auchan 9 kg po 1.95 za 1 kg, wybierałem miękkie, ale 1/2 było jak kamienie, rozłożyłem razem z jabłkami przy kaloryferze, juro będę je miksował , wleję do fermentatora, dodam trochę cukru, jako strawę dla drożdży, obowiązkowo pektopol i poczekam na rozwój sytuacji, liczę , że za 3-5 dni "pulpa" będzie gotowa do przecedzenia, tylko czym ją dobrze przecedzić?
Za pomocą worka filtracyjnego, pieluchy tetrowej, kawałka płótna. Niektórzy stosują do tego 2 pończochy, jedna włożona w drugą.
dodam jeszcze nylonową firankę jednolitą, bez wzorów. Znaleść można w sklepach z używaną odzieżą.
briard, zobacz lub zadzwoń do OBI Katowice, tam powinien być pektopol.
Wino z KIWI mnie bardzo smakuje, :slinka:
Twoje proporcje są OK, tylko uważaj z cukrem, może nie wszystko na raz.
Pojawiła się na rynku Pektolaza, ta sama subst czynna co w Pektopol, ale dużo wygodniejsza , bo w proszku i nie trzeba trzymać w lodowce.
(11-12-2009, 13:56)Castleman napisał(a): [ -> ][...] tylko uważaj z cukrem, może nie wszystko na raz.

Catleman, co masz na myśli ?
Podejrzewam, że Casteman miał na myśli to, abyś nie dodawał całego cukru z przepisu w jednej porcji. Dodawainie cukru należy tak rozplanować, aby blg początkowy nastawu był w granicach 22-24. Następne raty cukru dodaje się gdy jego poziom spada do 0 i najlepiej dosładzać o 50g/l.
Domyślam się o co chodziło, ale dokładnie napisałem jak i w jakich ilościach planuję dodać cukier.
:szampan:
Dokładnie o to mi chodziło.
Wino z KIWI to dla mnie odkrycie tego roku, polecam wszystkim :lol:
Nie wspomnę o właściwościach zdrowotnych samego owocu KIWI, w winie na pewno część zostaje.
Echh narobiłem sobie smaka na kiwi'owe, na dworze -10*, chyba dziś poleję :pijemy:

<edit> wypiliśmy troszkę, strasznie zimne, po lekkim ogrzaniu doooobre ;)
A ja chciałbym się dowiedzieć jak przebiegło dojrzewanie kiwi w jabłkach, bo wiem z doświadczenia, że z bananami pomaga.
po 5 dniach z kamieni zrobiły się b.miękkie.
Potwierdzam. Moje kiwi leżały coś koło sześciu dni, zmiękły odpowiednio. Teraz są w pojemniku ferm., miły zapach opanował mieszkanie :)
Wygląda to tak:
[attachment=11073]
:tak:
Moje przelane, odfiltrowane i zaczęło pracować 12 l zestaw , dodałem 1 kg cukru Blg=10. A bez cukru, sam płyn =3-4 Blg
Jutro dodam kwasek
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16