Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Zabieram się i ja za winko z kiwi bo mnie ten temat natchnął. Miałem się co prawda bawić tylko w miody ale te "dwie kosteczki lodu" mną wstrząsnęły.
Niestety nie mam fermentatora ale mam słój 12l i mam nadzieję że starczy.
A więc do rzeczy:
Owoce średnio dojrzałe 50 sztuk ~4.5 Kg
Owoce umyte pod ciepłą bieżącą wodą, odcięte dupki, zmiażdżone tłuczkiem do ziemniaków.
Pomiar winomierzem wyciśniętego soku - 13.5 Blg.
Zalane przegotowaną wodą ~80*C 500ml.
Zapodałem piro ~2g.
Zamierzam dodać jeszcze dziś pektopol .
Docelowo wychodzi mi że dodam w sumie 7 litrów wody.
Zamierzam użyć drożdży aktywnych FERMIVIN.
Teraz pytania:
1. Ile cukru powinienem liczyć w celu otrzymania półwytrawnego/półsłodkiego wina w okolicach 14%?
2. Jaką poprawkę brać na niecukry w kiwi?
3. Kupiłem zestaw do miareczkowania, czy mam sprawdzić jak stoję z kwasami w miazdze? Czy powinienem to zrobić później?
EDIT: Pytanie 3 już nie aktualne bo stwierdziłem że dla testów i tak zrobię pomiar. Jak dla mnie to był jeszcze zielony roztwór ale żona stwierdziła że już jest niebieski a w kolorach jej bardziej ufam niż sobie. Wychodzi mi że w tym co mam jest 10g/l kwasów. No i dodałem 1 ml. pektopolu.
Przepraszam za nowy post ale edycji nikt by nie zauważył!
Mój nastaw z kiwi nie chce ruszyć.
Owoce przygotowane tak jak w poście powyżej (ósemki bez dupek, 500ml wody, 10ml pektopolu, 2g pirosiarczynu potasu).
Do tego dodałem jeszcze 3l wody i 1kg cukru. Blg mi wyszło 18. Jakieś 16-17 godzin po piro dodałem uwodnione FERMIVINy.
Od dodania drożdży czyli od piątku brak jakichkolwiek oznak fermentacji. Blg nadal 18.
Mam pod ręką VR5-ki, w sklepie jutro mogę kupić bayanusy.
Jeżeli dałeś rzeczywiście 2 gramy piro, to nic dziwnego,że fermentacja nie ruszyła.
Hmmm. Na opakowaniu jest wyraźnie napisane że:
Kod:
Stabilizacja nastawu: Dawkowanie: 1g PIROSIARCZYNU POTASU na 3-5 litrów nastawu.
Skoro mój nastaw ma w tej chwili jakieś 8 litrów to wedle instrukcji dałem 2g.
Coś się da z tym zrobić? Dodać wody?? Syropu cukrowego?? Wylać??
Na razie odpaliłem zestaw do napowietrzania i rozcieńczę trochę miazgę dodając 1,5 l wody. Może to pomoże.
Nie wiem jaki masz pirosiarczyn, ale na moim jest napisane ........................
..........Stabilizacja moszczu, wina - dawkowanie.....5-8 g na 100 kilo miazgi.........po pierwszym obciągu 6-10 g na 100 litrów wina.
Moje wino KIWIowe nastawione 30-1-2011 przeszlo ferm burzliwą i zaczyna się klarować

Po kilkugodzinnym napowietrzaniu udało mi się od siarkować trochę nastaw. Na wszelki wypadek dałem bayanusy i przed dodaniem trochę je zahartowałem. Dziś rano pojawiła się piękna czapa z piany i kawałków owoców.
Powodzenia w zatrzymywaniu tych bestii

Ja mój robię na bordeaux i zasuwają ja trzeba. Tylko ten zapach

No domyślam się że może być ciężko. Spróbuję je najpierw zagłodzić jak dojadą do 14% i ewentualnie potem ubić piro.
A ktoś próbował ubijać drożdże temperaturą? Pasteryzacja?
Logan_R - widzę że nie czytasz forum. O tym już było.
Pasteryzując wino otrzymasz kompot z %.
(09-03-2011, 11:02)Logan_R napisał(a): [ -> ]No domyślam się że może być ciężko. Spróbuję je najpierw zagłodzić jak dojadą do 14% i ewentualnie potem ubić piro.
A ktoś próbował ubijać drożdże temperaturą? Pasteryzacja?
Ponoć jak nie da się pożywki, to ich odporność wynosi 14%. Tylko trudno mi w to uwierzyć.
No nie wiem. W moim miodku po trzecim domiodzeniu wyglądają jak by dopiero zaczęły się budzić. Nawet zaraz po starcie się tak nie pieniły a nastaw ma w tej chwili ~10%.
Różnica między 10 a 14% jest zasadnicza

Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu a więc się podłączam tutaj. Nastawiłem wino z kiwi 9.01.2011r Fermentacja początkowa w fermentatorze. Cały proces wyglądał tak :
9.01.2011
- Sparzone wrzątkiem, pokrojone w ćwiartki kiwi zmiażdżone tłuczkiem do ziemniaków i wszystko wrzucone do fermentatora + dodanie Pektoenzynu do miazgi + 5 litrów wody
10.01.2011
Dodanie syropu cukrowego 1L wody + 1kg cukru
Dodanie drożdży aktywnych Fermivin PDM + pożywka
11.01.2011
Poziom cukru - 13 blg
Wino ładnie pracuje w fermentatorze.
10.01.2011
Oddzielenie owoców i zlanie do balona + syrop (1kg cukry + 1l wody) blg = 7 wino nadal ładnie pracuje.
26.01.211
Blg nastawu =0 dodanie rozpuszczonego w nastawie cukru 1 kg po dodaniu blg = 7
7.02.2011
Blg nastawu -1, dodanie rozpuszczonego w nastawie cukru 1 kg po dodaniu blg = 5
Nastaw już słabo pracuje ...
18.02.2011
blg = 4
Nastaw już nie pracuje. Stanęło na 4 blg. Myślę że drożdże zrobiły swoje.
Zlanie z nad osadu.
Teraz zaczyna się problem i mam pytanie czy coś się poprawi i jak to wygląda. Wczoraj zlałem z nad osadu drugi raz i skusiłem się skosztować owego wyrobu. Ku mojemu zaskoczeniu wino jest strasznie kwaśne. Owoce były miękkie i dojrzałe tym bardziej mnie to zaskakuje. Nastawu jest około 20 L powoli i opornie się klaruję osad się zbiera na dnie. I moje pytanie czy wino z kiwi powinno być tak kwaśne przy blg wynoszącym = 4 ? Wiem że do jest jeszcze młode winko zaledwie 3 miesiące. Ale martwi mnie strasznie ta kwaśność. Czy tak powinno być ? Czy można coś zaradzić aby uratować to winko ? Pozdrawiam ....
Pomijając fakt iż nie podajesz początkowego blg soku z kiwi,ale fakt uśredniając naszą szerokością geograficzną odpowiadam żebyś nie panikował.Wino z kiwi wymaga smakoszy dla swojego smaku.Ja osobiście go szczerze nienawidzę(pisałem to już gdzieś,kiedyś)dla mnie wino z kiwi to ohyda,lecz dobrze się produkujące.Szybko i bez problemu się klaruje.Polecam wszystkim zainteresowanym dla treningu-zawsze to jakaś odmiana...
Napisałeś że dałeś 7litrów wody i 4kg cukru. A ile dałeś owoców?
Dla mnie wino z kiwi jest rewelacyjne, najlepsze po roku. Robię je na półwytrawne max 2blg.
Należy pamiętać by nie przekraczać o,63kg kiwi na 1 litr wody.
(12-03-2011, 16:58)punk920 napisał(a): [ -> ]...dla mnie wino z kiwi to ohyda,lecz dobrze się produkujące....
Nie słuchajcie @punk920, wg mnie to dobre wino, a ostatnio nastawiłem miodka z Kiwi, to dopiero miodzio
Ja w proporcji na nastaw 10l daję 4-5 kg kiwi.
(12-03-2011, 17:56)AMELIE napisał(a): [ -> ]Napisałeś że dałeś 7litrów wody i 4kg cukru. A ile dałeś owoców?
Dla mnie wino z kiwi jest rewelacyjne, najlepsze po roku. Robię je na półwytrawne max 2blg.
Należy pamiętać by nie przekraczać o,63kg kiwi na 1 litr wody.
Zapomniałem dodać że było 10 kg kiwi. No to troszku tu przekroczyłem barierę proporcji :/ Tzn najbardziej mnie zaniepokoił ten kwaśny smak. Kuzyn też robi wino z kiwi tylko jego jest o 3 miesiące starsze i przy degustacji ma zdecydowanie słodszy smak i to nie chodzi o dosładzanie. Mam nadzieje że to u mnie się zmieni z czasem. I ten kwaskowy posmak zniknie. Z winem z kiwi to jest mój debiut. Dlatego zadałem to pytanie czy w waszych kiwowych po 3 miesiącach też czuć tą kwaśność.
Kwasowość zależy od tego jak bardzo dojrzałe masz owoce.
Ja moim kiwi daję poleżeć od zakupu 2-3tyg. (przy zakupie wszystkie twarde jak piłki do tenisa

, a może lekko twardsze ) raczej w chłodnym miejscu, najlepiej 20st.C .
(12-03-2011, 18:18)Castleman napisał(a): [ -> ]Kwasowość zależy od tego jak bardzo dojrzałe masz owoce.
Owoce były miekkie, dojrzałe na to też zwracałem uwagę. Oczywiście trafiło się kilka sztuk twardszych ale na tyle owocókilka sztuk wydawało mi się że nie zrobi różnicy.
Wino z kiwi niezależnie od tego co wcześniej napisałem w układa się po około 7-8 miesiącach od nastawienia. Najlepiej dać mu poleżeć ponad rok.
Kiwi robiłem w ostatnich 3 latach w przedziale 0-6blg.
Wg mnie 2blg to trochę mało, mi najlepiej smakuje 4-5blg.
Może napisze herezję, ale nie siarkowałem tego wina i tak mi najlepiej smakuje. Nawiasem moje najstarsze 3 letnie (niedobitki) leży w butelkach i nie ruszyło powtórnie.
Mi po prostu nie smakuje.Ale znam takich co się zachwycają-ile ludzi-tyle smaków....
Castleman może i przy 4-5blg jest lepsze, ja poprostu dosłodziłem do 2blg i już mi się wydało rewelecyjne, wiec już nie kombinowałem.
Właśnie mam nastawiony już trzeci nastaw kiwowego, to z 2009r(zostały dwie butelki na specjalną okazję) jest lepsze od zeszłorocznego (drobniejsze owoce).
Moje winka mają około 13%.
A ile Twoje?
Nie liczyłem procków, ale na pewno mocniejsze

Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16