Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: WINO KIWI - relacja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Witam,

wczoraj zaczołem(oj się czepiacie) przygodę z kiwi.
4,5kg przepłukałem pokroiłem w 1/8 i wrzuciłem do wiadra. Zalałem wodą przegotowaną 2l ok 40 stopni.
Dodałem Pecto-enzym oraz Sulfiet (mam nadzieje ze to odpowiednik polskiego piro). Dzisiaj po około 24 godzinach dodam drożdże które już pracują 2 dni i zmierzę BLG.
Wszystko znajduje się w pojemniku fermentacyjnym.
Co dalej?

[attachment=14333] [attachment=14334]

p.s. Zmierzyłem BLG i wynosi 10,64 bez poprawek na niecukry
p.p.s Czytam forum i próbuje sam sobie pomóc a więc tak chciałbym uzyskać wino z zawartością 15% alkoholu.
Wzór 15%x17x11litrów nastawu wychodzi mi że potrzebuję 2805g cukru.
BLG 10,66 - 3 (poprawka na niecukry) = 7,66 czyli w jednym litrze nastawu mam ok. 75g cukru.
Do tej pory mam ok 4,5 litra nastawu czyli 75gx4,5 =337g cukru w całym nastawie.
2805g-337g=2468g cukru które muszę dodać razem z wodą.
Wyliczony cukier podzielę na porcje i dodam razem z podzieloną wodą.

Chyba się wszystko zgadza?
Czym mierzysz Blg? Raz podajesz 10,64 a potem 11,66Blg.
Moje wino nadal stoi mętne i za chiny nie chce się sklarować, toporne jakieś. A i ciutkę naparu z herbaty dostało już.
(27-09-2011, 17:02)male napisał(a): [ -> ]Czym mierzysz Blg? Raz podajesz 10,64 a potem 11,66Blg.

mierzę gęstość i obliczam BLG (g-1)*266

Mały błąd się zakradł oczywiście miało być 10,64 już poprawiłem
(27-09-2011, 18:06)kostas napisał(a): [ -> ]Moje wino nadal stoi mętne i za chiny nie chce się sklarować, toporne jakieś. A i ciutkę naparu z herbaty dostało już.
Dawałeś pektopolu?
Ja daję po skrojeniu owoców w pierwszym etapie fermentacji i nigdy nie miałem problemów z klarownością wina z kiwi.
Dawałem, dawałem po pokrojeniu.
Koledzy fermentuję w pojemniku fermentacyjnym to kiwi ale bez rurki po prostu pojemnik z pokrywką. Jak mogę zobaczyć czy fermentacja się już zaczeła? Jeżeli dziś sprawdzę BLG i będzie niższe niż wczoraj znaczy że pracuje tak?
Wystarczy że podniesiesz pokrywkę i zobaczysz skórki kiwi w zwartej czapie, to znaczy że już pracuje i CO2 wypchnęło na górę:)
Hmmm, a myłeś owoce przed krojeniem?
Hmm, każde z osobna szczotką przejechane było, płukane kilka razy żeby jak najmniej włosków było. Sitko dezynfekowane. Naprawdę nie ogarniam.
To już nie wiem :nie:
spróbuj z tymi taninami, można jeszcze lekko dosłodzić miodem. Mój tego roczny kiwiak wykarował się błyskawicznie.
Paweł też miałem jedno oporne kiwi ale noc na balkonie w czasie dużych mrozów wystarczyła aby wyklarowało się na kryształ więc poczekaj jeszcze 3 miesiące:)
Dzisiaj zmierzyłem BLG i wyszło 2 (tz. zmierzyłem 5 - 3 poprawka na nie cukry wychodzi 2)
Dolać pierwszą porcję wody z cukrem do miazgi?
A poprawka na alkohol?
(28-09-2011, 20:26)Beznicki napisał(a): [ -> ]A poprawka na alkohol?

mógłbyś mi to trochę przybliżyć jak to policzyć? Litr wody z rozpuszczonym 1kg cukru już się zagotował i teraz chłodzi na dworze.....
(28-09-2011, 22:54)Grze$ napisał(a): [ -> ]Proszę:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=2925

A więc uwzględniając początkowe BLG w zaokragleniu 11 i dzisiejsze BLG w zaokrągleniu 5 mamy różnicę 6 BLG.
6 BLG to 60g cukru w litrze nastawu a że litrów jest 5 więc wychodzi że przerobiło 300g cukru na alkohol.
Wzór na cukier to %*17*5l=250
Przekształcając go wychodzi
%*17=250/5
%*17=50
%=50/17
%=3
A więc nastaw ma 3% alkoholu
Biroąc wzór na poprawkę alkoholu
0,3*%+1= poprawka BLG na alkohol
Wychodzi:
0,3*3+1=1,9
Biorac pod uwagę wczorajsze BLG 5 minus poprawka na niecukry 3 minus poprawka na alkohol 2 wychodzi ze BLG było 0?

Mam gąsior 5l. Kupiłem 2kg kiwi, sparzyłem, pokroiłem w 8, wygniotłem i zalałem syropem 2l/0,5kg. MD powinienem dodać jutro. Niestety nie mam pektopolu. Teraz moszcz ma 21Blg. Mam zamiar odcisnąć po tygodniu. Moje pytanie jest takie. Chce żeby winko było półsłodkie, czyli miało około 12% alko. Ile cukru jeszcze muszę dodać o ile muszę? I jeszcze jedno, jaką zawartość cukru ma 1kg kiwi?
Zawartość cukru zależy od tego jak dojrzałe masz owoce...
Na drugiej czy trzeciej stronie ktoś napisał aby nie zalewać wrzątkiem bo to nie rodzynki.
Wzór na cukier masz tutaj:

oczekiwany procent czyli 12x17(stała)x5(ile bedziesz mial litrow nastawu)=1020g cukru potrzebujesz do uzyskania 12% + cukier potrzebny do otrzymania oczekiwanego smaku...

p.s. z tego co wyczytałem pektopol w kiwi nie jest wymagany


Witam,

Trochę się pogubiłem proszę o odrobinę pomocy przy liczeniu.
Więc tak wczorajsze BLG przy poprawce na niecukry i przy poprawce na alkohol wyszło zero dolałem litr wody z rozpuszczonym kilogramem cukru czyli z nastawu 5l zrobił się 6,6 jeżeli dobrze myślę.
BLG w nowym nastawie wynosi teraz 13,3.
Jak policzyć teraz ile % alkoholu znajduje się w nowym nastawie?
Czy będzie to:

nowy nastaw 6,6 litra i BLG po poprawkach 8 czyli 80g/l
czyli w 6,6litrach wina jest jeszcze 528g cukru?
jeżeli tak to wytworzyło się jeszcze dużo więcej alkoholu!
722g cukru zostało już zamienionych na alkohol czyli ze wzoru
%*17*6,6=722
%*17=722/6,6
%=109/17
%=6,5

ale wtedy zmienia się poprawka na alkohol

0,3*6,5+1=2,95 czyli wstępna poprawka już nie pasuje i cały cyrk zaczyna się od nowa :/
Gdzie popełniłem błąd?
Pudel - w trybie pilnym zapoznaj się i zastosuj do pkt 7 Regulaminu. Dla ułatwienia podaję - dwa ostatnie zdania.
(29-09-2011, 18:28)tata1959 napisał(a): [ -> ]Pudel - w trybie pilnym zapoznaj się i zastosuj do pkt 7 Regulaminu. Dla ułatwienia podaję - dwa ostatnie zdania.

już naprawiłem swój błąd więc może ktoś zerknie?

30-09-11
Sprawdziłem BLG wynosi 5 minus poprawki więc około 0 czyli kolejna porcja cukru z wodą się chłodzi :D
Takie pytanie laika mam. Mam nastawione winko z kiwi w balonie. Wczoraj dodawałem małą porcję około 300ml/200g ponieważ blg spadło do 0. Moje winko, że tak powiem bardzo gazuje i się pieni. Jak dolewałem syrop to trochę wykipiało. Czy to normalne? Do tej pory robiłem tylko wina z malin i na dodatek nie udawało mi się ich robić pod korek, w porównaniu do tego z kiwi.
To normalne i nie tylko dla kiwi.
W ubiegłym tygodniu były MŚ darta, więc była pora odpowiednia na odpalenie wina z kiwi (mi w zimie najlepiej smakuje).
Ubiegloroczne wino z kiwi wyszło mi wyjątkowo esencjonalne.
Niestety mnie to drażni i (nie śmiejcie się) próbowałem pić z gazowaną woda mineralną.
Rewelacja! W smaku półwytawny szampan ;)
Poważnie to z ilością owoców w winie z kiwi, nie należy przesadzać.
(20-01-2012, 12:02)Castleman napisał(a): [ -> ]Niestety mnie to drażni i (nie śmiejcie się) próbowałem pić z gazowaną woda mineralną.
Rewelacja! W smaku półwytawny szampan ;)

Powiem ci że kiedyś jak byłem troszkę młodszy i piłem tzw. muzgotrzepy (wino po 5 zł) to też piliśmy z wodą mineralną ;) Wchodziło dobrze ale i jeszcze lepiej wychodziło ;)
P.S. Do wisienki najlepsza była cola ;D
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16