20-01-2012, 19:54
20-01-2012, 22:53
Czytałem kiedyś jakieś zapiski historyczne, że wojska rzymskie również rozcieńczały wino wodą.
Może to jednak nie tak duży obciach
Może to jednak nie tak duży obciach

21-01-2012, 18:14
Hmm... nie rozumiem, czemu się dziwicie. Od zawsze, nawet w starożytnej Grecji wino piło się rozcieńczone wodą. Nawet mieli specjalne naczynia do przynoszenia wina, wody a potem mieszania tego.
Ciekawy jest też powód takich praktyk. W tamtych czasach czysta woda była rzadkością. Pito więc wino, od cieńkuszy walących octem po całkiem niezłe wina (w zależności od zamożoności). Pili wszyscy: urzędnicy, notable, matki, dzieci, żony i kochanki. Żeby całe to towarzystwo nie chodziło non stop nastukane jak dwie stodoły, wino roźcieńczano wodą. I w nie koniecznie w stosunku 50/50, często wina było jeszcze mniej.
Samo wino miało jeszcze jeden plus: można było je dłużej przechowywać, a alkohol działał bakteriobójczo i dezynfekująco.
Mniej więcej tak samo na naszych terenach traktowane było w tym czasie piwo. Na stołach szlacheckich w Polsce piwo gościło częściej niż woda.
Crosis
Ciekawy jest też powód takich praktyk. W tamtych czasach czysta woda była rzadkością. Pito więc wino, od cieńkuszy walących octem po całkiem niezłe wina (w zależności od zamożoności). Pili wszyscy: urzędnicy, notable, matki, dzieci, żony i kochanki. Żeby całe to towarzystwo nie chodziło non stop nastukane jak dwie stodoły, wino roźcieńczano wodą. I w nie koniecznie w stosunku 50/50, często wina było jeszcze mniej.
Samo wino miało jeszcze jeden plus: można było je dłużej przechowywać, a alkohol działał bakteriobójczo i dezynfekująco.
Mniej więcej tak samo na naszych terenach traktowane było w tym czasie piwo. Na stołach szlacheckich w Polsce piwo gościło częściej niż woda.
Crosis
22-02-2012, 19:09
Dziś uznałem że moje kiwi dostatecznie dojrzało
Było mięciutkie, ale nie wodnista ciapa - nie przepadam za zapachem takich przejrzałych kiwi.
Stanowczo przy dojrzewaniu ubyło owoców na wadze. Owszem w trakcie dojrzewania zjadłem 3 owoce, plus powiedzmy liczyć jeden owoc na stary ogonków. To dziś, przy ważeniu, z zakupionych 3kg zrobiło się tylko 2,3kg.
Ale do rzeczy. Kiwi wylądowały w zlewie i zostały umyte. Następnie poodcinałem "dupki" i sparzyłem w gotującej się wodzie.
Owoce zgniotłem pokroiłem na 4 i później zatrudniłem rękę w robi "uciapkiwacza".
Do uzyskanej paćki owocowej dodałem łyżeczkę pektoenzymu rozpuszczonego w 250ml gorącej, przegotowanej wody i 0,2g piro rozpuszczonego w 150ml.
Teraz proszę o poradę względem obliczeń.
Mianowicie po dodaniu Pekto do wiadra z miazgą (+250ml wody) scedziłem sok do pomiaru miał 12,5 BLG.
Jak przy takim dodatku wody obliczyć cukier - jaką przyjąć poprawkę?
Wedle mnie początkowo soku nie było za wiele, więc woda dość znacznie rozcieńczyła sok. Planowałem przyjąć poprawkę 2,5 BLG.
Więc sok miał by w zaokrągleniu 10BLG (104g/l)
A może przyjąć inną poprawkę?
Jutro planuję dodać drożdże (Tokay) i fermentować tę miazgę tydzień. następnie odcisnąć sok, dodać wodę i cukier.
Tylko aby obliczyć cukier na dany procent muszę przyjąć jakąś wartość cukru z pomiaru.

Stanowczo przy dojrzewaniu ubyło owoców na wadze. Owszem w trakcie dojrzewania zjadłem 3 owoce, plus powiedzmy liczyć jeden owoc na stary ogonków. To dziś, przy ważeniu, z zakupionych 3kg zrobiło się tylko 2,3kg.
Ale do rzeczy. Kiwi wylądowały w zlewie i zostały umyte. Następnie poodcinałem "dupki" i sparzyłem w gotującej się wodzie.
Owoce zgniotłem pokroiłem na 4 i później zatrudniłem rękę w robi "uciapkiwacza".
Do uzyskanej paćki owocowej dodałem łyżeczkę pektoenzymu rozpuszczonego w 250ml gorącej, przegotowanej wody i 0,2g piro rozpuszczonego w 150ml.
Mianowicie po dodaniu Pekto do wiadra z miazgą (+250ml wody) scedziłem sok do pomiaru miał 12,5 BLG.
Wedle mnie początkowo soku nie było za wiele, więc woda dość znacznie rozcieńczyła sok. Planowałem przyjąć poprawkę 2,5 BLG.
Jutro planuję dodać drożdże (Tokay) i fermentować tę miazgę tydzień. następnie odcisnąć sok, dodać wodę i cukier.
Tylko aby obliczyć cukier na dany procent muszę przyjąć jakąś wartość cukru z pomiaru.
22-02-2012, 22:00
Myślę, że nie będziej dużej różnicy czy przyjmiesz 10 czy 9 BLG.
23-02-2012, 20:48
(22-02-2012, 19:09)TomaszB napisał(a): [ -> ]Dziś uznałem że moje kiwi dostatecznie dojrzałoByło mięciutkie, ale nie wodnista ciapa - nie przepadam za zapachem takich przejrzałych kiwi.
@Tomasz możesz napisać jak nastawiłeś te wino, na jakich proporcjach?
23-02-2012, 22:40
Ilość kiwi już masz wyżej podaną.
Czyli 2,3kg - miało być 2,5 ale się skurczyło
Do tego wedle proporcji 0,625 pójdzie 3,6l wody.
Cukier wyliczę na 13%. Ale ilość wyliczę dopiero po uzyskaniu soku - będę wiedział ile go będzie, więc ile będzie cukru.
Opis procedury masz jak wyżej - czerpałem wiedzę z tego wątku więc znajdziesz tu wszystko.
Czyli 2,3kg - miało być 2,5 ale się skurczyło

Do tego wedle proporcji 0,625 pójdzie 3,6l wody.
Cukier wyliczę na 13%. Ale ilość wyliczę dopiero po uzyskaniu soku - będę wiedział ile go będzie, więc ile będzie cukru.
Opis procedury masz jak wyżej - czerpałem wiedzę z tego wątku więc znajdziesz tu wszystko.
07-03-2012, 00:06
Ja też pokusiłem się o kiwi.
2012-02-18 do wiadra poszło: 2115 g kiwi, 1l wody, 0,5kg cukru. Wyszło 24BLG-4 poprawki na niecukry - przyjmuję obliczenia od 20BLG.
Kiwi oprawiłem prosto: odciąłem "dupki", wrzuciłem do miksera na wolne obroty - zostały posiekane na drobną kostkę. Fajna metoda
2012-02-28 kiwi poszły do balonu dodatkiem 0,5kg cukru, zdjęcie poniżej - z dzisiaj
2012-02-18 do wiadra poszło: 2115 g kiwi, 1l wody, 0,5kg cukru. Wyszło 24BLG-4 poprawki na niecukry - przyjmuję obliczenia od 20BLG.
Kiwi oprawiłem prosto: odciąłem "dupki", wrzuciłem do miksera na wolne obroty - zostały posiekane na drobną kostkę. Fajna metoda

2012-02-28 kiwi poszły do balonu dodatkiem 0,5kg cukru, zdjęcie poniżej - z dzisiaj

07-03-2012, 00:26
Moje kiwi dziś dostały drugą porcję cukru. Poprzednią zjadły do -2BLG.
Ostatecznie zastosowałem drożdże Enartis SC - tolerancja do 13% a cukier wyliczyłem na 14%.
Zobaczymy czy wyciągną do tych 14%
- Wcześniejsza M.D. Z Tokayu nie zastartowała.
Póki co zapach tak fermentującej miazgi, jak i teraz w balonie mało ciekawy, wręcz odrzucający.
Ale nie sugerujmy co z tego wyjdzie na końcu - truskawki też mało ciekawie pachniały
Ostatecznie zastosowałem drożdże Enartis SC - tolerancja do 13% a cukier wyliczyłem na 14%.
Zobaczymy czy wyciągną do tych 14%

- Wcześniejsza M.D. Z Tokayu nie zastartowała.
Póki co zapach tak fermentującej miazgi, jak i teraz w balonie mało ciekawy, wręcz odrzucający.
Ale nie sugerujmy co z tego wyjdzie na końcu - truskawki też mało ciekawie pachniały

21-03-2012, 10:28
Wczoraj postawiliśmy z moją LP tegoroczne kiwi.
Owoce dojrzewały prawie 3 tygodnie od zakupu.
W tym roku wino będzie z 7kg owoców na 15l nastawu.
Myślę, że te proporcje są najlepsze
Owoce dojrzewały prawie 3 tygodnie od zakupu.
W tym roku wino będzie z 7kg owoców na 15l nastawu.
Myślę, że te proporcje są najlepsze

21-03-2012, 21:55
nastawiłem podobnie:
11kg kiwi (sam sok 12 Blg)
13 l wody
5 kg cukru
sok z 2 cytryn
do owoców na początek 10 ml pektopolu
0,6 g pirosiarczynu sodu
drożdze fermiwin pdm biowinu (tylko takie miałem aktywne)
7 g pożywka DAF
6 g pożywka Kombi
po 10 dniach fermentacji odfiltrowałem owoce i wyszło 22 litry nastawu.
i teraz czy dobrze liczę (tak mniej więcej)?
ok 6 litrów soku z kiwi 12blg - 4 na niecukry = 8 blg czyli ok 80 g/l cukru (6*80g/l=480g)
13 l wody
3 l cukru (5kg*0,6)
cukier 5,48g
nastaw 22l
stężenie cukru 5480/22= 0,249
249/17=14,6%
11kg kiwi (sam sok 12 Blg)
13 l wody
5 kg cukru
sok z 2 cytryn
do owoców na początek 10 ml pektopolu
0,6 g pirosiarczynu sodu
drożdze fermiwin pdm biowinu (tylko takie miałem aktywne)
7 g pożywka DAF
6 g pożywka Kombi
po 10 dniach fermentacji odfiltrowałem owoce i wyszło 22 litry nastawu.
i teraz czy dobrze liczę (tak mniej więcej)?
ok 6 litrów soku z kiwi 12blg - 4 na niecukry = 8 blg czyli ok 80 g/l cukru (6*80g/l=480g)
13 l wody
3 l cukru (5kg*0,6)
cukier 5,48g
nastaw 22l
stężenie cukru 5480/22= 0,249
249/17=14,6%
22-03-2012, 09:24
(21-03-2012, 21:55)psychol napisał(a): [ -> ]i teraz czy dobrze liczę (tak mniej więcej)?Przy pełnym odfermentowaniu powinieneś mieć około 15%
[...]
249/17=14,6%
czyli wynik końcowy jest ok.
22-03-2012, 16:08
(21-03-2012, 21:55)psychol napisał(a): [ -> ]...sok z 2 cytryn...Ja nie dokwaszam, kiwi ma wystarczającą ilość kwasów.
23-04-2012, 18:20
Panowie jest problem. Nastawiłem winko 7 miesięcy temu. Był to mój debiut jeśli chodzi o kiwi. Popełniłem dwa błędy (jak nie więcej): owoce były bardzo świeże to raz, a dwa przegapiłem jeden moment, drożdże ożyły i zjadły cały cukier. Dosłodziłem i teraz mam 10blg. Zlewałem znad osadu 3-4 razy. Smak ujdzie, choć słodki, zapach nie bardzo, ale najgorsze, że się nie klaruje co widać w załącznikach. Co teraz robić? Mam pektopol i gdzieś czytałem by dodać, ale ile kropelek? Trzymałem gąsior w zimnym pomieszczeniu.
[attachment=15451]
[attachment=15451]
23-04-2012, 19:10
Dodaj na "damę" 4-5 kropli, ale ono w sensie wino samo jeszcze zrzuci osad, tylko daj mu więcej czasu. Ja kiwiowe robię co roku i różnie to bywało z klarowaniem.Pierwsze było klarowne już po kilku miesiącach, natomiast drugie ma dzisiaj rok i 4 miesiące i nadal jeszcze dużo mu brakuje do kryształu. Tak że cierpliwość przede wszystkim. 

24-04-2012, 06:49
Fermentacja musi się zakończyć, potem ze 2-3 tyg i powinno się klarować.
Pektopol nie zaszkodzi, daj jak pisze Kargulena kilka kropli.
Nie zlewaj za często przed zakończeniem fermentacji.
Moje KIWIowe nadal fermentuje i jest mętniejsze niż Twoje (ale i młodsze jest
).
Pektopol nie zaszkodzi, daj jak pisze Kargulena kilka kropli.
Nie zlewaj za często przed zakończeniem fermentacji.
Moje KIWIowe nadal fermentuje i jest mętniejsze niż Twoje (ale i młodsze jest

24-04-2012, 10:23
Fermentacja to się zakończyła parę miesięcy temu i wino było zasiarkowane, ( bo jak pisałem wcześniej, drożdże ożyły i wrąbały cały cukier).
24-04-2012, 22:08
Witam,
Nigdy wcześniej nie robiłem wina z kiwi, a nie ma sensu zakładać nowego tematu, więc zadam pytania tutaj.
Zazwyczaj wszystkie wina jakie robiłem, to robiłem zgodnie z przyjętym jakimś przepisem, w większości przepis z głównej. Jednak przy kiwi, wszystko jakieś pomieszane, za dużo przepisów i nie mam pomysłu, który był by najlepszy.
Na początek eksperymentalnie 5 litrów.
A więc mam 2kg (może 2,5kg jeszcze się zastanowię), mam zamiar to zmiażdżyć i czy bez problemu mogę dodać całą ilość wody, wtedy wszystko zmieszam, dodam MD, pekto i zmierzę poziom blg - określę ile dodam za tydzień cukru na dany %?
Nigdy wcześniej nie robiłem wina z kiwi, a nie ma sensu zakładać nowego tematu, więc zadam pytania tutaj.
Zazwyczaj wszystkie wina jakie robiłem, to robiłem zgodnie z przyjętym jakimś przepisem, w większości przepis z głównej. Jednak przy kiwi, wszystko jakieś pomieszane, za dużo przepisów i nie mam pomysłu, który był by najlepszy.
Na początek eksperymentalnie 5 litrów.
A więc mam 2kg (może 2,5kg jeszcze się zastanowię), mam zamiar to zmiażdżyć i czy bez problemu mogę dodać całą ilość wody, wtedy wszystko zmieszam, dodam MD, pekto i zmierzę poziom blg - określę ile dodam za tydzień cukru na dany %?
25-04-2012, 18:37
Co do mojego wątku, to powiem tylko tyle, że zaczęło się ładnie klarować, ale dałem niechcący około 6-8 kropelek - może zaszkodzić?
Mared
Po pierwsze i najważniejsze, owoce muszą być dojrzałe, a nawet przejrzałe. Jak widzisz, że są twarde to zostaw na parapecie, na słońcu, niech dojdą i będą miękkie. Ja robiłem tak: 2 kg sparzyłem, pokroiłem w 8, wygniotłem i zalałem syropem 2l/0,5kg. Nie miałem pektopolu, więc jak masz to dodaj. Specjaliści niech się wypowiedzą czy trzeba poczekać z dodaniem syropu, jeśli się doda pektopol. Jeśli tak, to jak długo. Potem dodajesz MD. Jak się zrobi czapa, to po paru dniach odciskałem i zlewałem do gąsiora. Cukier rozłożyłem na parę partii. Z resztą w moim przypadku, przez moją nieuwagę, cukier został zjedzony i musiałem dosładzać potem jeszcze raz.
Mared
Po pierwsze i najważniejsze, owoce muszą być dojrzałe, a nawet przejrzałe. Jak widzisz, że są twarde to zostaw na parapecie, na słońcu, niech dojdą i będą miękkie. Ja robiłem tak: 2 kg sparzyłem, pokroiłem w 8, wygniotłem i zalałem syropem 2l/0,5kg. Nie miałem pektopolu, więc jak masz to dodaj. Specjaliści niech się wypowiedzą czy trzeba poczekać z dodaniem syropu, jeśli się doda pektopol. Jeśli tak, to jak długo. Potem dodajesz MD. Jak się zrobi czapa, to po paru dniach odciskałem i zlewałem do gąsiora. Cukier rozłożyłem na parę partii. Z resztą w moim przypadku, przez moją nieuwagę, cukier został zjedzony i musiałem dosładzać potem jeszcze raz.
29-04-2012, 14:22
Witam, kiwi siedzi już sobie 4 dni w wiadrze.
Wlałem całą ilość wody, czyli 4,3l na 2,5kg kiwi.
Następnie zmierzyłem blg - wynosiło ono 4 (bez poprawek)
Czy może mi ktoś pomóc policzyć ile dodać mam cukru, aby wyszło 15%?
Wcześniej robiłem tylko z gotowych przepisów,
4blg = 40g x 4,3l = 172g/l
Do uzyskania 15% w 1l potrzeba - 15% x 17 = 255g/l, więc 255 x 4,3l =~ 1,1kg cukru.
1100 - 172 = 928gram?
Czyli 1kg cukru trzeba dodać, aby uzyskać 15%?
pozdrawiam, Marek
Wlałem całą ilość wody, czyli 4,3l na 2,5kg kiwi.
Następnie zmierzyłem blg - wynosiło ono 4 (bez poprawek)
Czy może mi ktoś pomóc policzyć ile dodać mam cukru, aby wyszło 15%?
Wcześniej robiłem tylko z gotowych przepisów,
4blg = 40g x 4,3l = 172g/l
Do uzyskania 15% w 1l potrzeba - 15% x 17 = 255g/l, więc 255 x 4,3l =~ 1,1kg cukru.
1100 - 172 = 928gram?
Czyli 1kg cukru trzeba dodać, aby uzyskać 15%?
pozdrawiam, Marek
07-06-2012, 13:00
Witam, w lutym nastawiłem 10L wina z kiwi. Od tego czasu wino zlewałem 2 razy z nad osadu i przy ostatnim zlewaniu postanowiłem spróbować trochę wina. Zaniepokoił mnie fakt że po wypiciu został w ustach posmak drożdży. Domyślam się ze to mogło być przyczyną zbyt długiego trzymania nad osadem ale mam takie pytanie czy z czasem ten posmak drożdży ustąpi?
07-06-2012, 13:05
Na pewno ustąpi.W końcu to dopiero 5 miesięcy od nastawu.
26-06-2012, 13:49
Do kiwi polecam dodać mocnej herbaty - wspomaga klarowanie i poprawia smak 

12-11-2012, 16:01
Przedwczoraj 09 .11. 2012 też nastawiłem tzw. 5 kiwi , co do przepisu to standardzik bez rodzynek , nie będę zanudzał.
Ciekawe za to , były początki jego, dałem za dużo piro ok 1g na 4 litry miazgi ,no i się zaczęły małe schody. Odczekałem 20 godzin i dałem drożdży aktywnych i po 24 godzinach nic , główkuje, za dużo piro, jeszcze nie wyparowało, 11 listopada drożdży brak hm, co robić.
Wycisnąłem do balona miąższ, by był nastawik bardziej sterylny ( może zaskoczy, nic)
Troszkę poczytałem forum i
hu hu eureka do roboty, wlałem szklankę DR dobrze pracującej i hurra zaskoczyło i to jak , tak dobrze że miąższ raniutko 12 tego wychodził przez rurkę. Dobrze że jest zwierzak
do wyprowadzania, inaczej byłyby zawody w kisielku z kiwi
Ciekawe za to , były początki jego, dałem za dużo piro ok 1g na 4 litry miazgi ,no i się zaczęły małe schody. Odczekałem 20 godzin i dałem drożdży aktywnych i po 24 godzinach nic , główkuje, za dużo piro, jeszcze nie wyparowało, 11 listopada drożdży brak hm, co robić.
Wycisnąłem do balona miąższ, by był nastawik bardziej sterylny ( może zaskoczy, nic)
Troszkę poczytałem forum i

18-11-2012, 19:17