19-04-2010, 11:40
Widzę sporo osób podchodzących do rzeczy interdyscyplinarnie, a pojawiające się w ostatnim czasie wpisy (nie będę wszystkich wymieniał, np. Biotit, Zbyszek T, mimazy, Bogi, alehandro i wielu innych … ) świadczą niezbicie o podejściu „kombinatorskim”, nie koniecznie trzymającym się piwowarskich reguł. Dla mnie nie jest bardzo istotne czy wpisuję się w reguły czy czystość gatunkową, ważne jest aby to co tworzę odpowiadało mi smakowo, a jak inni potwierdzają pijalność poszczególnych trunków, to jeszcze lepiej .
Mam kilka pytań nurtujących, a pewnie będę miał jeszcze więcej, umieszczam je tutaj, ale liczę, że kiedyś piwo zostanie docenione w sposób pełnoprawny na forum, jak wina, miody, czy najbliższe mi: nalewki. Tematy te są jednak dla mnie tak sobie bliskie, a doświadczenia pozyskane w jednej dziedzinie – bardzo są użyteczne przy innej dziedzinie „trunkatorstwa”.
Nurtuje mnie np.:
1. Jakie drożdże dokładane są do zestawów (szukam ich charakterystyk):
a) Coopers Lager,
b) Copers European Lager,
c) Coopers Traditional Draught,
d) Muntons Irish Stout,
e) Brewmaker Velvet Stout ?
2. Czym dosłodzić piwo w procesie fermentacji (żadnych słodzików i innych tabletek!), bo jak sądzę dojechanie do granicy wytrzymałości drożdży spowoduje późniejszy brak nagazowania w butelkach, a poza tym np. cholerniki dołożone do Irish Stout potrafią dać dobrze ponad 7% bez mrugnięcia okiem (więcej nie próbowałem) w WES’owych ekstraktach (które wg informacji na forum piwnym nie zjeżdżają poniżej 3 Blg, a u mnie zjechały do 1 Blg i … wciąż dojadają resztki cukru) ? A może zastosować jakiś konkretny ekstrakt słodowy o dużej zawartości cukrów niefermentowanych dla drożdży?
3. Może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami nt. eksperymentów piwo-owoce? Nie szukam informacji o gotowcach z owocami, ale o własnych eksperymentach na ekstraktach słodowych chmielonych w połączeniu z owocami lub pochodnymi owoców (np. soki itp.), a może ktoś ma jakieś linki do stron z podobnymi poszukiwaniami? . Sam jestem w trakcie popełniania takiego tworu, podzielę się informacjami, o ile efekt okaże się pijalny . Pytanie z punktu 2 jest powiązane z tą problematyką, chciałem dla LP zrobić piwo specjalne, owocowe, a tu idzie w kierunku kilera!
4. Jaki gatunek jabłek ma jakieś cukry niefermentowalne, pozostające w cydrze, aby nie stosować tabletek, słodzików itp. ? Ale, aby trzymać się interdyscyplinarności z przechyłem w kierunku piwa – ma ktoś doświadczenia z wykorzystaniem osadu z piwa do fermentowania cydru ? Drożdże piwne wydają się stworzone do produkcji cydru, a może się mylę?
Andrzej