12-05-2010, 10:41
12-05-2010, 11:37
A jak zawartość czystego soku w "soku" ?
Przyjmij 4 w czystym a później proporcjonalnie, np. jeśli jest 25% soku w "soku" to przyjmij 1.
Nie wiem jak jest będzie jeśli dosłodzone jest słodzikami (aspartam, sacharoza itp) a nie cukrem.
Edycja.
Ma być sacharyna a nie sacharoza.
Przyjmij 4 w czystym a później proporcjonalnie, np. jeśli jest 25% soku w "soku" to przyjmij 1.
Nie wiem jak jest będzie jeśli dosłodzone jest słodzikami (aspartam, sacharoza itp) a nie cukrem.
Edycja.
Ma być sacharyna a nie sacharoza.
12-05-2010, 16:35
Witam.
Jeżeli sok (napój, nektar etc.) zawiera np 10 g cukru/ 100 ml - to jest podane na opakowaniu jako węglowodany, to jego Blg powinien wynosić ok. 9,5. Jeżeli pomierzysz ten sok cukromierzem i będzie on - znaczy się Blg - wynosił np. 12, tzn. że poprawka na niecukry wynosi 2,5.
Pozdrawiam Jacek.
Jeżeli sok (napój, nektar etc.) zawiera np 10 g cukru/ 100 ml - to jest podane na opakowaniu jako węglowodany, to jego Blg powinien wynosić ok. 9,5. Jeżeli pomierzysz ten sok cukromierzem i będzie on - znaczy się Blg - wynosił np. 12, tzn. że poprawka na niecukry wynosi 2,5.
Pozdrawiam Jacek.
21-10-2010, 07:34
witam mam pytanie nastawilem sobie 2 gasiory po 5 litrow soku 100%z kartonu o smaku gruszki i winogrona czarnego i dodalem oj 500gram cukru i 07wody ale nie dodalem drozdzy czy wyjdzie z tego winlko?
21-10-2010, 07:37
Ogólnie wyjdzie ci wino... o ile dodasz drożdży (teraz to juz aktywnych).
21-10-2010, 07:52
tylko w gasiorach juz mi to lezy 10 dni nic sie nie stanie jak teraz dodam?
21-10-2010, 08:04
Się spróbuje, się zobaczy.
06-11-2010, 08:33
jak dokladnie zrobic wino z kartona prosze o dokladny przepis na wino pozdrawiam
07-11-2010, 10:07
Kupujesz sok jaki chcesz. Odczytujesz ilość cukru na 100ml, dosładzasz do ok. 22g/100ml, dodajesz MD, pożywkę wg instrukcji na opakowaniu i fermentujesz w baloniku. Jak zje cały cukier, to masz wytrawne 13%. A co dalej, to zależy co chcesz otrzymać finalnie w sensie % i smaku.
07-11-2010, 10:14
(07-11-2010, 10:07)Grze$ napisał(a): [ -> ]wytrawne 13%.Jak dla mnie to max 11% przy takim Blg startowym.
07-11-2010, 10:20
Przeczytaj uważnie, co napisał Jacuś powyżej.
07-11-2010, 10:24
Pisał o poprawkach a ja odnoszę się do Twojej wypowiedzi
07-11-2010, 10:30
A ja śmiem twierdzić, że Twoje obliczenie zawiera poprawkę na nie-cukry, a moje nie, gdyż odczytuję zawartość cukru z opakowania. Nie ma sensu mierzyć coś, co ktoś już zmierzył i pilnuje w fabryce żeby było tyle, ile jest napisane.
07-11-2010, 15:03
(07-11-2010, 10:07)Grze$ napisał(a): [ -> ][...]Odczytujesz ilość cukru na 100ml, dosładzasz do ok. 22g/100ml [...] Jak zje cały cukier, to masz wytrawne 13% [...]
(07-11-2010, 10:14)briard napisał(a): [ -> ]Jak dla mnie to max 11% przy takim Blg startowym.
Na luz panowie

@birard 22g/100ml to nie blg ale zawartość cukru w litrze roztworu (a dokładnie w 100 mililitrach).
22g/100ml = 220g/l
220 / 17 ~ 12,94 % - więc Grze$ się nie pomylił.
07-11-2010, 15:39
Dzięki, ja jestem bardzo luźny 
Przyznaję, że nie przyłożyłem się do wyjaśnienia mojego toku rozumowanie. Bully zrobił to za mnie.

Przyznaję, że nie przyłożyłem się do wyjaśnienia mojego toku rozumowanie. Bully zrobił to za mnie.
19-12-2012, 00:25
Przeczytałem już kilka wątków w których poruszona była kwestia niecukrów w wyrobach z kartoników(zarówno soki jak i nektary), niestety nadal nie mam w tym temacie jasności.
Niektórzy twierdzą, iż niecukrów tam nie ma, inni wręcz przeciwnie. Czy może ktoś definitywnie to rozsądzić, o ile to możliwe? Zarówno jeśli chodzi o soki jak i nektary.
Kilka dni temu nastawiłem nawet sok jabłkowy, który ma zawartość 10,2% cukru, głównie po to, żeby sprawdzić, ile alkoholu powstanie po zakończonej fermentacji.
Niektórzy twierdzą, iż niecukrów tam nie ma, inni wręcz przeciwnie. Czy może ktoś definitywnie to rozsądzić, o ile to możliwe? Zarówno jeśli chodzi o soki jak i nektary.
Kilka dni temu nastawiłem nawet sok jabłkowy, który ma zawartość 10,2% cukru, głównie po to, żeby sprawdzić, ile alkoholu powstanie po zakończonej fermentacji.
19-12-2012, 13:19
Zmierz blg soku i sprawdź czy wynik zgadza sie z ilością cukrow podanych na opakowaniu.
19-12-2012, 14:45
Blg soku równa się cukrom podanym na opakowaniu. Rozumiem, że w tym przypadku niecukrów nie ma, a ewentualna rozbieżność w innych przypadkach to właśnie niecukry?
19-12-2012, 15:10
Nie wiem czy producent nie leci w kulki i nie zaniza/zawyza ilości na opakowaniu, ale po co miałby to robić? To oznaczenie tez nie jest jakieś trudne.
Jak jest wiecej to nadmiar trzeba traktować jak niecukry pewnie w soku z miaszem tak może być
Jak jest wiecej to nadmiar trzeba traktować jak niecukry pewnie w soku z miaszem tak może być

19-12-2012, 16:27
Dziękuję za odpowiedzi. W pomarańczowym soku z miąszem zazwyczaj nastawiam MD. Przy okazji sprawdzę jak tam wygląda pomiar blg i napiszę.