Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Niecukry w soku z kartonu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Chciałbym zapytać jaką wartość na niecukry przyjąć w soku z kartonu (np. hortex, fortuna, ...)?

Pozdrawiam
Kamil.
A jak zawartość czystego soku w "soku" ?
Przyjmij 4 w czystym a później proporcjonalnie, np. jeśli jest 25% soku w "soku" to przyjmij 1.
Nie wiem jak jest będzie jeśli dosłodzone jest słodzikami (aspartam, sacharoza itp) a nie cukrem.

Edycja.

Ma być sacharyna a nie sacharoza.
Witam.
Jeżeli sok (napój, nektar etc.) zawiera np 10 g cukru/ 100 ml - to jest podane na opakowaniu jako węglowodany, to jego Blg powinien wynosić ok. 9,5. Jeżeli pomierzysz ten sok cukromierzem i będzie on - znaczy się Blg - wynosił np. 12, tzn. że poprawka na niecukry wynosi 2,5.
Pozdrawiam Jacek.
witam mam pytanie nastawilem sobie 2 gasiory po 5 litrow soku 100%z kartonu o smaku gruszki i winogrona czarnego i dodalem oj 500gram cukru i 07wody ale nie dodalem drozdzy czy wyjdzie z tego winlko?
Ogólnie wyjdzie ci wino... o ile dodasz drożdży (teraz to juz aktywnych).
tylko w gasiorach juz mi to lezy 10 dni nic sie nie stanie jak teraz dodam?
Się spróbuje, się zobaczy.
jak dokladnie zrobic wino z kartona prosze o dokladny przepis na wino pozdrawiam
Kupujesz sok jaki chcesz. Odczytujesz ilość cukru na 100ml, dosładzasz do ok. 22g/100ml, dodajesz MD, pożywkę wg instrukcji na opakowaniu i fermentujesz w baloniku. Jak zje cały cukier, to masz wytrawne 13%. A co dalej, to zależy co chcesz otrzymać finalnie w sensie % i smaku.
(07-11-2010, 10:07)Grze$ napisał(a): [ -> ]wytrawne 13%.
Jak dla mnie to max 11% przy takim Blg startowym.
Przeczytaj uważnie, co napisał Jacuś powyżej.
Pisał o poprawkach a ja odnoszę się do Twojej wypowiedzi
A ja śmiem twierdzić, że Twoje obliczenie zawiera poprawkę na nie-cukry, a moje nie, gdyż odczytuję zawartość cukru z opakowania. Nie ma sensu mierzyć coś, co ktoś już zmierzył i pilnuje w fabryce żeby było tyle, ile jest napisane.
(07-11-2010, 10:07)Grze$ napisał(a): [ -> ][...]Odczytujesz ilość cukru na 100ml, dosładzasz do ok. 22g/100ml [...] Jak zje cały cukier, to masz wytrawne 13% [...]

(07-11-2010, 10:14)briard napisał(a): [ -> ]Jak dla mnie to max 11% przy takim Blg startowym.

Na luz panowie :diabelek:.

@birard 22g/100ml to nie blg ale zawartość cukru w litrze roztworu (a dokładnie w 100 mililitrach).

22g/100ml = 220g/l
220 / 17 ~ 12,94 % - więc Grze$ się nie pomylił.
Dzięki, ja jestem bardzo luźny ;)
Przyznaję, że nie przyłożyłem się do wyjaśnienia mojego toku rozumowanie. Bully zrobił to za mnie.
Przeczytałem już kilka wątków w których poruszona była kwestia niecukrów w wyrobach z kartoników(zarówno soki jak i nektary), niestety nadal nie mam w tym temacie jasności.

Niektórzy twierdzą, iż niecukrów tam nie ma, inni wręcz przeciwnie. Czy może ktoś definitywnie to rozsądzić, o ile to możliwe? Zarówno jeśli chodzi o soki jak i nektary.

Kilka dni temu nastawiłem nawet sok jabłkowy, który ma zawartość 10,2% cukru, głównie po to, żeby sprawdzić, ile alkoholu powstanie po zakończonej fermentacji.
Zmierz blg soku i sprawdź czy wynik zgadza sie z ilością cukrow podanych na opakowaniu.
Blg soku równa się cukrom podanym na opakowaniu. Rozumiem, że w tym przypadku niecukrów nie ma, a ewentualna rozbieżność w innych przypadkach to właśnie niecukry?
Nie wiem czy producent nie leci w kulki i nie zaniza/zawyza ilości na opakowaniu, ale po co miałby to robić? To oznaczenie tez nie jest jakieś trudne.

Jak jest wiecej to nadmiar trzeba traktować jak niecukry pewnie w soku z miaszem tak może być :)
Dziękuję za odpowiedzi. W pomarańczowym soku z miąszem zazwyczaj nastawiam MD. Przy okazji sprawdzę jak tam wygląda pomiar blg i napiszę.