Hej najwieksi jajcarze i (jajcarki) tego foruma!
Jak to jest z woltażem naszych win?
Czy to sa wolty DC, czy tez AC? A jesli juz AC, to o jakiej wartosci mowimy? Skutecznej, sredniej, a moze peek-to-peek?
Oczekuje powaznej i wnikliwej dyskusji

UUUU tam gdzie zaczyna się prund, tam zaczynają się schody. Z woltażem winnym sprawa jest raczej skomplikowana. W początkowej fazie degustacji decydującą składową woltażu jest bezapelacyjnie składowa zmienna (AC), a zdolnosc (nomen omen) obalająca jest wprost proporcjonalna do wartosci skutecznej tej składowej i jej częstotliwosci. W wyniku dalszej degustacji, pod wpływem skomplikowanych reakcji bio-elektro-chemiczno-enzymatyczno-fizycznych ciało pacjenta (degustatora) zaczyna funkcjonowac jak typowy układ przemiany
częstotliwosci z trzema stopniami wzmocnienia (wizji, fonii i fazy). Po wejsciu układu trawiennego w stan nasycenia, rozpoczyna się uaktywnienie bloku prostowniczo – filtrującego. W tej fazie działania pacjent reaguje wyłącznie na składową stałą (DC), co objawia się przyjęciem pozycji wyprostowano-sztywno-horyzontalnej oraz nasilonym działaniem układu za przeproszeniem filtrującego. W skrajnych przypadkach, pod wpływem wysokiego napięcia DC (dostarczanego z poprzedniej fazy) następuje uaktywnienie jednostek: centralnej CPU i arytmetycznej ALU i wygenerowanie bardzo skomplikowanego ,co do kształtu i koloru Fraktala . Dalej jest tylko ciemnosc, ergo żadna składowa nie działa.
Witam
Fester ujął ten temat z wprost akademicką rzetelnoscią, ale i mnie nasuwa się takowe spostrzeżenie;
napiątko co najmniej bezpieczne ino że tylko odwrotnie proporcjonalne do swojej objętosci

Pozdrawiam Sibi.
Fester, powiem tylko, ze ja, jako elektryk z wyksztalcenia musze nisssssko pochylic czola przed Toba, oj nisko!
Ujales byles wszytsko tak dokladnie, ze mam tylko jedna pretensje. Owoz, mogles sie wstrzymac z Twym przedoskonalym wywodem choc troszke, poniewaz teraz nikt, zaprawde nikt (!) nie podejmie trudu dysputy z Twym doskonalym wywodem, ktoren to przeklada woltaz winny na miare zjawisk elektrycznych znanych w koncu kazdemu, ktory ma za soba elektryfikacje tudziez deanalfabetyzacje...
Woltaż woltażem, każen jeden kopniety wie, że decydującą role w skutkach odgrywa NATĘŻENIE. Ma ono swój, nie do przeceniania, wkład w MOC. I o ile w przypadkach ustalonych (DC) sprawa mocy jest w rachunkach trywialna, to w zmiennych (AC), szczególnie przy znacznych częstotliwosciach, pojawia się spora ZAWADA. I nie mam tu na mysli, że nic wtedy nie zawadza, a raczej wręcz przeciwnie - przy zwiększonych częstotliwosciach woltaż i natężenie juz jakby nie to...

Czy ktos pamieta dokładne wzory ?
Macieju rozbroiles mnie ta ZAWADĄ zupelnie

To musisz chyba ze szkoly sredniej pamietac, moze ze zbiorku Kruczka z fizyki??
Bo sie takiego pojecia nie uzywa w elektronice/elektrotechnice, no przynajmniej ja nie spotkalem sie.
I co Panowie przedmowcy na ZAWADE powiecie?
POZDR K
Cytat:Originally posted by Fester
wygenerowanie bardzo skomplikowanego ,co do kształtu i koloru Fraktala .
Fester, dziękuję! Już nie będę się wstydził!

Fraktale w końcu to nie byle co!
Pozdr. Marcin
Że prądy tez mi nie obce (pod różną postacią

) wtrącę sie w rozmowę o niskich napięciach i zmiennej polaryzacji.
Zapewne każdy wie że za branicę bezpieczny uważa się 24V zatem pomijając czy jest to AC czy DC to nawet ANKA C jest w stanie osiągnąc max 17 % czyli wartosc jeszcze bezpieczną. Oczywiscie z BHP wiem że skutki działania prądu uzależnione od czasu jaki działa na organizm dlatego nie wchodząc w szczegóły migotania komór serca wysuwam tezę:
Prąd (w postaci płynnej) o maksymalnym napięciu (17V) jaki jestesmy w stanie wyidukowac w domu w dawce nawet dwóch porcji po 0,75 l (z 1 przerwą w działaniu na odkorkowanie) nie powinien pozostawic trwałego uszczerbku na naszym zdrowiu. (pomijam następny dzień który należy zarezerwowac na odragowanie organizmu po naturalnych skutkach ubocznych)
Uwaga:
Teza ta odnosi się tylko do reakcji organizmu na legalny domowy prąd!!!
Bo zupełnie inną sprawą jest działanie na organizm napięc wyższych, które można za pomocą specjalistycznej aparatury można wyidukowac w domu ale tylko przez doswiadczonych elektryków – winiarzy.