Bardzo Zły Moderatorze, postaram się rozwiać Twoje wątpliwości.
(22-07-2010, 17:51)Sean Dillon napisał(a): [ -> ]Mam kilka pytań: co rozumiesz przez "sytuacje wyjatkowe"
Sytuacje wyjątkowe to obiektywne przyczyny, które opóźniają dostawę towaru do klienta. Pozwól, że podam przykłady. Jednym z nich może być opóźnienie ze strony mojego dostawcy, na które niestety nie mam wpływu. Może zdarzyć się też sytuacja powodziowa, która powoduje paraliż komunikacyjny i nie tylko, a co za tym idzie - opóźnienie w dostawie przesyłek. Poki co takie sytuacje nie miały miejsca, a ten punkt został dodany do regulaminu, żeby w razie problemów uniknąć nieprzyjemności.
(22-07-2010, 17:51)Sean Dillon napisał(a): [ -> ]jak dla mnie to przesylka moze isc i 3 mce i nic nie mozna z tym zrobic...
Taka sytuacja z pewnością nie będzie miała miejsca, gdyż wszystkie przesyłki, czy to kurierskie czy pocztowe są rejestrowane - mają indywidualny numer nadania dzięki, któremu możemy sprawdzić drogę przesyłki i przyczynę niedoręczenia lub opóźnionego doręczenia. Jeśli przesyłka nie zostanie doręczona w ciągu 4 dni roboczych przez Pocztę Polską lub w cięgu 48 godzin przez firmę kurierską, wówczas mamy podstawę do złożenia reklamacji. Reklamacje są rozpatrywane w ciągu 14 dni, więc nie ma obaw, że przesyłka zaginie, a pieniądze przepadną.
(22-07-2010, 17:51)Sean Dillon napisał(a): [ -> ]Jak sie dobrze wczytalem to w ustawie o ochronie danych osobowych nie ma napisane do jakiego celu bedziesz te dane uzywac...
Dane osobowe są gromadzone TYLKO i WYŁĄCZNIE dla celów wystawienia faktury VAT i wysyłki towaru. Nie będą udostępniane osobom trzecim.
(22-07-2010, 17:51)Sean Dillon napisał(a): [ -> ]W regulaminie nie ma o adresie swojej siedziby i pełnej nazwie gdzie te beda te dane przetrzymywane
W pierwszym punkcie regulaminu jest pełna nazwa firmy, wraz z adresem, numerem NIP i REGON. Nie ma innego miejsca prowadzenia działalności gospodarczej ani innego (poza wewnętrznym systemem sklepu) miejsca przechowywania danych osobowych.
(22-07-2010, 17:51)Sean Dillon napisał(a): [ -> ]ze dane beda usuniete po zakonczonej transakcji na zyczenie kupujacego,
prawie dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania
Rzeczywiście nie ma informacji o tym, że dane będą usunięte na życzenie kupującego. Nie sądziłem, że wytworzy się wokół tego zamieszanie, tym bardziej, że w art. 32 ust. 6 ustawy z dnia 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych jest napisane, że każdy ma prawo do do kontroli przetwarzania danych osobowych oraz do ich uzupełnienia, uaktualnienia, USUNIĘCIA, itd. Swoją drogą dodam ten zapis do regulaminu, co by uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.
(22-07-2010, 17:51)Sean Dillon napisał(a): [ -> ]w zasadzie nie ma wcale polityki prywatnosci.....nie widzi mi sie dostawca co nie dba o dane kupujacych w odpowiedni sposob...
Uważam, że w tym momencie trochę przesadziłeś. Fakt - nie ma oddzielnej zakładki "polityka prywatności", ale pamiętaj, że ustawa jest najwyższym aktem normatywnym w Rzeczypospolitej i obowiązuje każdego. Jako, że w ustawie o ochronie danych osobowych są zawarte odpowiednie przepisy uznałem, że nie ma konieczności ich przepisywania do regulaminu. Gdyby przepisy te zostały złamane, zawsze można powołać się na zapisy ustawowe.
Jeszcze kilka słów na zakończenie. Chciałem, żeby regulamin był krótki i przejrzysty dlatego, że długich regulaminów i tak nikt (albo prawie nikt) nie czyta dlatego, że są one zbyt długie i zbyt nudne.
W regulaminie sklepu zawarłem wszystkie informacje, które uważałem za niezbędne.
Sklep istnieje stosunkowo niedługo i być może trzeba będzie nanieść poprawki w regulaminie. Jak wiadomo praktyka i doświadczenie robią swoje.
Dziękuję za uwagi. Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości.
Pozdrawiam,
Michał