Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trywialne pytanie o czwórniaka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ja do Was z pytaniem. Robię pierwsze miody (czwórniaczka) i w związku z tym pytanie ( trywialne jak napisałem w tytule ). Miodzik nastawiony w koncówce listopada, przestał bulkać i zaczał osadzać się osad na dole, czy już je zlewać, czy zostawić te pół roku ( jak w przepisie) a potem zlewać?

Piorun
Moim zdaniem można zlewać.
Ale mam pytanie czy mierzyłeś blg? I na jakich drożdzach startowałeś?
Pytam, bo jeśli to AnKa, to mogła czwórniaka do wytrawnego przefermentować. A przecież nie o to chodzi.
ja tam bym zostawił
jak wyskoczy trochę gazu 2 razy na dzień - to nawet ne zauważysz.
Ale trafiliśmy. Dwie różne opinie w jednej minucie:)
Po co trzymać nad osadem jeśli miód ma odpowiednie blg końcowe?
Jeśli nie bulka to raczej zlewać. Ale podstawą do takich decyzji powinny być pomiary. Jeśli dobił już do około 12% alkoholu, to nawet jeśli bulka, raczej bym zlał. Jeśli ma ledwie 8, to można jeszcze zostawić.
czworniak pol roku?!? no bez przesady! Przeciez czworniaki potrafia wytrawne po miesiacu wychodzic... Napisz jaki masz Balling to cos poradzimy ;)
Tak Kuba, o to chodziło tylko, że ja dziś jestem mało "precyzyjny".
Mogło tak być, że właśnie po miesiącu można było zlewać. Mojego trójniaka AnKa przerobiła w miesiąc. A taki czwórniaczek to pestka dla tych drożdzy.
Piorun napewno już masz 12% wytrawnego czwórniaka - zlewaj.
Grzegorz: to ja jestem nieprecyzyjny, gdyz nie zauwazylem ze wyprzedziles mnie tematycznie z odpowiedzia :)
Tak to jest jak sie pisze z 2 kompow :glupek:
Uff nareszcie mogę zająć się czwórniaczkiem !!!

Odkorkowałem gąsiorek wlałem do cukromierza i wyszło mi3-4 Blg. Próbę oczywiście spróbowałem ( nie mogłem się powstrzymać !) Czwórniak musi zdecydowanie postać, a smak ma wytrawny. Na dole wytworzyło się trochę osadu, ale i nastaw jest malutki (5 l).


Pozdrawiam Piorun