30-06-2010, 13:43
30-06-2010, 13:51
Male robił truskawkowo- bananowy.
Seal69 próbował.
Strawbana się to chyba nazywało.
Jacek
Seal69 próbował.
Strawbana się to chyba nazywało.
Jacek
30-06-2010, 14:05
Truskawka do miodu ?
Ja nie robiłem ale wydaje mi się, że raczej truskawka by się nie przebila ze smakiem ale to tylko moje teoretyczne przemyślenia.
Ja nie robiłem ale wydaje mi się, że raczej truskawka by się nie przebila ze smakiem ale to tylko moje teoretyczne przemyślenia.
30-06-2010, 14:19
(30-06-2010, 13:51)R-Jacek napisał(a): [ -> ]Male robił truskawkowo- bananowy.A wypowiadali się co z tego wyszło?
Seal69 próbował.
Strawbana się to chyba nazywało.
Jacek
Jeżeli nie, to niech się wypowiedzą, proszę
PS banan jakoś do truskawki mi średnio pasuje, ja bym nie mieszał...
Co do truskawki to w wielokwiacie na mój gust się przebije
30-06-2010, 14:24
Piłem truskawkowo-bananowy mniód od Male. Był wyśmienity !!! Choć podchodziłem bardzo nieufnie do takiego zestawiania ponieważ nie przepadam za bananami a i truskawki toleruję jedynie w formie nie przetworzonej. W smaku miodzik był lekko kwaskowy leciutko truskawkowy, aromat piękny bananowo gryczany. U mnie właśnie fermentuje od przedwczoraj brzeczka trójniaka z truskawkami. Robi jak szalony !!!!
30-06-2010, 14:41
Robić wprawdzie nie zamierzam ale jakby to bym poszukał truskawek bardzo dojrzałych prawie czarnych.
Odmiana Faworytka lub Senga sengana co na jedno wychodzi.
Do trójniaka 24 % soku do dwójniaka nieco więcej.
Ferment bym zaczął od truskawkowej miazgi, kilka dni potem odcisnąć i dodać brzeczki.
Jacek
PS odrobina cynamonu chyba nie zawadzi.
Odmiana Faworytka lub Senga sengana co na jedno wychodzi.
Do trójniaka 24 % soku do dwójniaka nieco więcej.
Ferment bym zaczął od truskawkowej miazgi, kilka dni potem odcisnąć i dodać brzeczki.
Jacek
PS odrobina cynamonu chyba nie zawadzi.
30-06-2010, 14:54
Właśnie właśnie o proporcje chciałem spytać.
Zamierzam zrobić dokładnie jak piszesz, ale o proporcje doświadczonych bym chciał zapytać,
Docelowo jak zwykle u mnie to ma być coś koło trójniaka, czy te 24% soku to nie za dużo?
Zamierzam zrobić dokładnie jak piszesz, ale o proporcje doświadczonych bym chciał zapytać,
Docelowo jak zwykle u mnie to ma być coś koło trójniaka, czy te 24% soku to nie za dużo?
30-06-2010, 15:04
Te 24 % z Ciesielskiego o poziomkowym wziąłem.
W końcu truskawka to też poziomka tyle że mieszaniec wirginijskiej i chilijskiej.
Jacek
Nie zapomnij o Pektopolu bo galaretka grozi.
W końcu truskawka to też poziomka tyle że mieszaniec wirginijskiej i chilijskiej.
Jacek
Nie zapomnij o Pektopolu bo galaretka grozi.
30-06-2010, 15:10
Spoko o pektopolu nie zapomnę.
W niedzielę zamierzam się za tego miodka się zabrać
Piszcie, piszcie o swoich doświadczeniach, na razie chwytam wszystkie uwagi
W niedzielę zamierzam się za tego miodka się zabrać
Piszcie, piszcie o swoich doświadczeniach, na razie chwytam wszystkie uwagi
30-06-2010, 15:17
Jeszcze jedna późna odmiana aromatyczna Alfa Centauri chociaż trudno ją dostać.
Jacek
Wątek o Malowej Strawbanie na drugiej stronie w miodach u dołu.
Jacek
Jacek
Wątek o Malowej Strawbanie na drugiej stronie w miodach u dołu.
Jacek
30-06-2010, 15:56
Strawbanę nastawiałem juz 2 razy i muszę powiedzieć, że bez dodatku banana sam truskawkowy miód niezbyt mi smakuje.
30-06-2010, 15:58
Male, w jakich proporcjach dajesz banana i truskawkę?
Jaki to miód, może niesycony, trójniak?
Napisz proszę w ogóle jak go robisz, macerujesz, fermentujesz skórki bamana?
Jak długo? itd itp
Jaki to miód, może niesycony, trójniak?
Napisz proszę w ogóle jak go robisz, macerujesz, fermentujesz skórki bamana?
Jak długo? itd itp
30-06-2010, 16:14
Zrób niesyconego trójniaka z 20-25% soku,najpierw przez kilka dni fermentując rozgniecione truskawki z dodatkiem pektopolu.Po kilku dniach odcisnij sok i nastaw trójniaka.Po zakończonej fermentacji i sklarowaniu dodaj drobno pokrajanego banana w ilości około 1kg/10l miodu.Po miesiącu usuń resztki banana.
Oryginalny przepis jest tutaj http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=10007
i jest zbliżony raczej do czwórniaka.
Jeżeli lubisz dodatek gryki, to warto dać 10-15%.
Oryginalny przepis jest tutaj http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=10007
i jest zbliżony raczej do czwórniaka.
Jeżeli lubisz dodatek gryki, to warto dać 10-15%.
30-06-2010, 16:55
Male, ten banan, znaczy się plasterki, to ze skórkami czy bez?
A w ogóle to będę w Twojej okolicy w ostatnim tygodniu lipca, może udałoby się zdegustować co nieco
R-Jacek, Ty to tak raczej krytycznie podeszłeś do truskawkowego miodu w poprzednim wątku
A w ogóle to będę w Twojej okolicy w ostatnim tygodniu lipca, może udałoby się zdegustować co nieco
R-Jacek, Ty to tak raczej krytycznie podeszłeś do truskawkowego miodu w poprzednim wątku
30-06-2010, 17:26
Banan bez skórki,dojrzały.Zapraszam, ale nie jestem pewien czy będę.
30-06-2010, 17:37
Ok,
chyba wszystko wiem o miodoStrawbanie,
male'go wymęczyłem dzięki wielkie za porady
Dajcie znać proszę, jeżeli ktoś jeszcze działał z miodem i truskawą
Nawiasem, tak sobie myślę, mam kilka lekko wysuszonych cytrusów, pomarańcze chyba i cytrynka, może by tak też dorzucić na początku, bez albedo do truskawek
chyba wszystko wiem o miodoStrawbanie,
male'go wymęczyłem dzięki wielkie za porady
Dajcie znać proszę, jeżeli ktoś jeszcze działał z miodem i truskawą
Nawiasem, tak sobie myślę, mam kilka lekko wysuszonych cytrusów, pomarańcze chyba i cytrynka, może by tak też dorzucić na początku, bez albedo do truskawek
30-06-2010, 18:40
(30-06-2010, 16:55)Castleman napisał(a): [ -> ]
R-Jacek, Ty to tak raczej krytycznie podeszłeś do truskawkowego miodu w poprzednim wątku
Parę postów niżej napisałem że z przekory, dla żartu.
Z truskawkami miodu nie robiłem, wina też nie. Do ratafii dodaję jako jeden z wielu składników. Ale uparty nie jestem może kiedyś i taki miód nastawię.
Życzę powodzenia
Jacek
01-07-2010, 12:36
Ja strawbany nie robiłem, za to miałem przyjemność degustować ten poczyniony przez Marka.
I tak jak za pierwszym razem nie przypadł mi do gustu (miód był młody), tak kolejna degustacja wypadła zdecydowanie odmiennie. Składniki pięknie się zharmonizowały a dodatek gryki (której nie jestem fanem) nawet mi pasował w tym miodzie.
I tak jak za pierwszym razem nie przypadł mi do gustu (miód był młody), tak kolejna degustacja wypadła zdecydowanie odmiennie. Składniki pięknie się zharmonizowały a dodatek gryki (której nie jestem fanem) nawet mi pasował w tym miodzie.
01-07-2010, 22:09
Ja robiłem Truskawiaka w 2005 lub 2006 roku. Truskawki Senga sengana miód wielokwiatowy. Miodek ok, ale ze względu na charakterystyczny surowiec niezbyt finezyjny. Jako uzupełnienie kolekcji miodów jak najbardziej polecam, bo ma on swoich fanów.
P.S. Zostało mi jeszcze z 5l. Za niedługo zapewne trochę zleję i napiszę jak on wygląda obecnie.
P.S. Zostało mi jeszcze z 5l. Za niedługo zapewne trochę zleję i napiszę jak on wygląda obecnie.
02-07-2010, 07:27
(01-07-2010, 22:09)ShRon napisał(a): [ -> ]...Miodek ok, ale ze względu na charakterystyczny surowiec niezbyt finezyjny...ShRon, co pod tym stwierdzeniem się kryje, napisz coś więcej.
Napisz jeszcze w jakich proporcjach robiłeś. Ile dałeś truskawek?
02-07-2010, 21:22
(02-07-2010, 07:27)Castleman napisał(a): [ -> ]ShRon, co pod tym stwierdzeniem się kryje, napisz coś więcej.Po prostu od samego początku czuje się ewidentny zapach truskawki (trochę zmieniony przez fermentację - podobnie jak przy niektórych maliniakach). Nie twierdzę, że jest to wada, ale jakichś specjalnych aromatów bym się nie spodziewał. Jak będę miał okazję to poszukam notatek na temat ilości truskawek a przy okazji posmakuję miodku bo ze 2 lata nie był ruszany
Napisz jeszcze w jakich proporcjach robiłeś. Ile dałeś truskawek?
06-07-2010, 07:20
Smakuj i daj znać co czujesz.
Ja nastawiłem truskawczaka (z małą ilością pomarańczy i cytryn) późną nocą w sobotę.
Lekko domiodziłem w niedzielę.
Nastaw co najmniej na 10l, proporcje:
1 wiaderko 10l truskawek (niepełne, bo miseczka do bezpośredniej konsumpcji) - wyszło mniej więcej 3l miazgi
3l miodu wielokwiat made in Opalenica
3,5l wody
8g bajobongusy Gcośtam
4g DAF
4g Activit
pectpol ze 3 krople, tyle mi zostało w buteleczce (ani chybi muszę zakupić )
Oczywiście jeszcze domiodzę i sypnę pożywki, może nawet jeszcze dzisiaj - zobaczymy po południu jak blg spada.
Całość pięknie fermentuje, mieszam codziennie intensywnie ze 3 razy.
Truskawy delikatnie wygniotłem tłuczkiem do ziemniaków (oczywiście wcześnie dokładnie wymyty), tak aby nie pognieść za bardzo pesteczek.
Dzisiaj mamy 4 dzień pracy w miazdze, potrzymam jeszcze do środy, czwartku (5-6 dni) i truskawy zamienię na banany - tak bardzo zachwalacie, że pójdę w tym kierunku.
Zapach przez pierwsze 2 dni rewelacyjny, truskawka wspaniale pachnie wymieszana z miodem. 3 dzień czuć już fermentację, zapach też piękny, ale pewno już nie wszystkim będzie odpowiadał
ShRon osobiście 5 miesięcy temu nienawidziłem aromatu truskawki, jak się strułem większą ilością wina truskawkowego, teraz mi już przechodzi.
Ciekawą rzeczą jest goryczka w tym winie. W moim przypadku wyraźnie zanika po mniej więcej 9ciu miesiącach. Aktualnie truskawkę już przyswajam, ale w większych ilościach już nie będę konsumował, myślę że miodek będzie lepszy niż wino
Ja nastawiłem truskawczaka (z małą ilością pomarańczy i cytryn) późną nocą w sobotę.
Lekko domiodziłem w niedzielę.
Nastaw co najmniej na 10l, proporcje:
1 wiaderko 10l truskawek (niepełne, bo miseczka do bezpośredniej konsumpcji) - wyszło mniej więcej 3l miazgi
3l miodu wielokwiat made in Opalenica
3,5l wody
8g bajobongusy Gcośtam
4g DAF
4g Activit
pectpol ze 3 krople, tyle mi zostało w buteleczce (ani chybi muszę zakupić )
Oczywiście jeszcze domiodzę i sypnę pożywki, może nawet jeszcze dzisiaj - zobaczymy po południu jak blg spada.
Całość pięknie fermentuje, mieszam codziennie intensywnie ze 3 razy.
Truskawy delikatnie wygniotłem tłuczkiem do ziemniaków (oczywiście wcześnie dokładnie wymyty), tak aby nie pognieść za bardzo pesteczek.
Dzisiaj mamy 4 dzień pracy w miazdze, potrzymam jeszcze do środy, czwartku (5-6 dni) i truskawy zamienię na banany - tak bardzo zachwalacie, że pójdę w tym kierunku.
Zapach przez pierwsze 2 dni rewelacyjny, truskawka wspaniale pachnie wymieszana z miodem. 3 dzień czuć już fermentację, zapach też piękny, ale pewno już nie wszystkim będzie odpowiadał
ShRon osobiście 5 miesięcy temu nienawidziłem aromatu truskawki, jak się strułem większą ilością wina truskawkowego, teraz mi już przechodzi.
Ciekawą rzeczą jest goryczka w tym winie. W moim przypadku wyraźnie zanika po mniej więcej 9ciu miesiącach. Aktualnie truskawkę już przyswajam, ale w większych ilościach już nie będę konsumował, myślę że miodek będzie lepszy niż wino
06-07-2010, 08:05
Castleman, dwie uwagi:
1.pilnuj Blg, ja po zastosowaniu drożdży G995 do fermentacji truskawek uzyskałem 20% alkoholu.
2.banany dodaj po zakończonej fermentacji miodu i jego sklarowaniu.
PS. Miód Strawbana w smaku nie kojarzy się z winem truskawkowym.
1.pilnuj Blg, ja po zastosowaniu drożdży G995 do fermentacji truskawek uzyskałem 20% alkoholu.
2.banany dodaj po zakończonej fermentacji miodu i jego sklarowaniu.
PS. Miód Strawbana w smaku nie kojarzy się z winem truskawkowym.
06-07-2010, 10:28
Przy G995 by nie przesadzić z % lepiej odpuścić sobie dodawanie pożywki.
06-07-2010, 13:51
male, sorry nie doczytałem dokładnie,
myślałem że banana można dać od razu po wywaleniu syfka z truskawki,
a tu trzeba czekać aż się sklaruje.
Jak długo w Twoim przypadku? Miesiąc?
Przypuszczam, że nastaw znowu mętnieje i wznawia fermentację?
myślałem że banana można dać od razu po wywaleniu syfka z truskawki,
a tu trzeba czekać aż się sklaruje.
Jak długo w Twoim przypadku? Miesiąc?
Przypuszczam, że nastaw znowu mętnieje i wznawia fermentację?