Czy jest jakis sposob zeby pozbyc sie posmaku po pirosiarczynie potasu? Sypnalem dawke w/g instrukcji i wyczuwam teraz charakterystyczna nute smakowo-zapachowa (ZPOW Wloclawek badz inne bardziej regionalne wytwory winiarskie).
Dodam tylko, ze sypnalem 1-2g na 15 litrow trunku i wolalbym zastosowac jakas metode naturalna zamiast czystej chemii.
Nie chce mi sie az wierzyc, ze przy takiej dawce masz posmak. Ja prawie zawsze koncze teraz fermentacje dawka 1g/10l i nie ma zadnego problemu. Z pewnych wzgledow dawalem nawet dawki wyzsze i tez nikt nic nie czul.
Jak dawno siarkowales?
Jakie to wino? Jesli takie, ktore moze sobie podojrzewac - temat "rozejdzie sie po kosciach".
Zytnio-rodzynkowe. Dalem pirosiarczyn po doslodzeniu zeby przypadkiem fermentacja znow mi nie ruszyla. Dotad uzywalem go tylko do dezynfekcji balonow i stad to moje "panikowanie".
Winko planuje przetrzymac co najmniej pol roku. W takiej postaci jak teraz i bez pirosiarczynu bylo do niczego.
Bedzie OK. Spokojnie, tylko troszke czasu.
Nawiasem mowiac, ciekaw jestem dlaczego wszyscy naokolo mowia o zytnim, ze wymaga dlugiego stania. Moje po 3 obciagach zrobionych w stosunkowo krotkim czasie jest nieomal klarowne i calkiem juz zdatne do poczestowania nawet wymagajacego goscia.
A moglbys zapodac przepis? Moze diabel tkwi w szczegolach?
Ja też bym poprosił o przepisik. Było z ryżu, starych kompotów to czas na eksperymentalne z żyta.
Apropos. Z kompocików zaczyna się klarowac, po 2 obciagach a nastawione 21 marca. Smak przciętny, ale jako słodkie deserowe może byc
Cytat:A moglbys zapodac przepis?
Zapodam, ale nie wczesniej nizli we wtorek, bo jestem poza domem i nie mam dostepu do swych zapiskow.
W sumie robilem wg Cieslaka, ale z roznymi, malo chyba istotnymi modyfikacjami.
Na goraco moge tylko miec taka sugestie, ze
trzeba sie trzymac wskazowki Cieslaka o wyjatkowo duzej ilosci kwasku cytrynowego.
Hehehehehe, czołem forumowicze. W domu czeka już 6 kg pięknego żytka czekającego na spożytkowanie. Jestem zainteresowany...
Jesli chodzi o kwasek, to na czterdziesci kilka litrow nastawu dalem prawie... cwierc kilo tego kwasku
Dalem ponadto rodzynki w ilosci 1/4 wagi zyta, ale to mozna zmniejszyc nawet i o polowe.