Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Prasa Robix czy ktoś używa, jakie opinie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
mam pytanie, przymierzam się do zakupu pracy - Robix 12L. Czy ktoś może używa taką? Jakie są Wasze wrażenia? Mi zdjęcia nie wszystko wyjaśniają, bo śruba w środku znaczy, że: 1. ma styczność z owocami, 2. Worek na owoce musiałby mieć dziurę w środku:)
Pozdrawiam
Karol
No właśnie, ta nieszczęsna śruba. A worka to chyba nie używa się wcale.
Ja po przeczytaniu różnych opinii na forum wykluczyłem ją z planowanych zakupów
Źle szukałem, na forum są opinie. Uważam, że można temat zamknąć. Waham się nad zakupem, śrubę można zabezpieczyć na czas wyciskania moszczu jakimś wężem gumowym.
(01-08-2010, 20:09)muddy13 napisał(a): [ -> ]śrubę można zabezpieczyć na czas wyciskania moszczu jakimś wężem gumowym.
Chyba raczej takim z odkurzacza:cool:, żeby się skracał przy dokręcaniu śruby.
Hej,
przypadkiem wszedłem w posiadanie takiej prasy (prezent). Gdybym miał porównywać do samochodów to jest taki przeciętny Lanos. Do przodu pojedzie, ale szału nie ma. Zaletą jest cena.
P.S. Dziś przy jabłkach się poddała. Muszę je jakoś rozdrobnić :/
A mi jablka pieknie wycisnela. Poza tym po niewielkich przerobkach mozna srube wyeliminowac.
Obawiam się, że wszystko zależy od gatunku jabłek i ich twardości :(
Od ponad godziny szukam w sieci pomocy nt rozdrobnienia jabłek bez użycia maszyny (nie mam takowej, nie kupię, mam 70kg jabłek na stanie). W grę wchodzi mieszadło do betonu lub Pektopol, jeżeli da się kupić od ręki gdzieś w Poznaniu (lub okolicach).
Oj będzie jutro wesoło:pijemy:
(01-08-2010, 20:13)Arkdom napisał(a): [ -> ]
(01-08-2010, 20:09)muddy13 napisał(a): [ -> ]śrubę można zabezpieczyć na czas wyciskania moszczu jakimś wężem gumowym.
Chyba raczej takim z odkurzacza:cool:, żeby się skracał przy dokręcaniu śruby.

he he, bardzo dobre:) uśmiałem się.
A na marginesie, ja zrezygnowałem z zakupu, bo jabłek nie ma w tym roku:(
Jak sobie radzicie z tą śrubą - nie gmatwa się w tym śruba?
I Sean, jak to przerobiłeś? Można jakąś fotkę prosić?
Pozdrawiam:)
ucialem srube i dospawalem rame...:)
(08-10-2010, 21:38)xarts napisał(a): [ -> ]Obawiam się, że wszystko zależy od gatunku jabłek i ich twardości :(
Od ponad godziny szukam w sieci pomocy nt rozdrobnienia jabłek bez użycia maszyny (nie mam takowej, nie kupię, mam 70kg jabłek na stanie). W grę wchodzi mieszadło do betonu lub Pektopol, jeżeli da się kupić od ręki gdzieś w Poznaniu (lub okolicach).
Oj będzie jutro wesoło:pijemy:

do rozdrobnienia owoców (właśnie jabłek) stosuję tego:

http://allegro.pl/maszynka-do-tarcia-zie...54842.html

nic jej się nie oprze, a 70 kg jabłek to dla niej bajka :D

PS. Trochę stary temat ale może komuś się przyda.
Ja mam Robix,a i faktem jest że śruba w środku praski jest denerwująca.
Poza tym jest OK.
Z maszynką do tarcia ziemniaków praski bym nie porównywał :nie:
(04-04-2011, 09:37)Castleman napisał(a): [ -> ]...
Z maszynką do tarcia ziemniaków praski bym nie porównywał :nie:

Ja też nie.
Tu chodziło o pomoc w rozdrobnieniu jabłek :jezor:
Lepsza będzie prasa koszowa, czy ramowa? Która lepiej się sprawdzi na długie lata użytkowania?:P
Semele nie za bardzo rozumiem pytanie ponieważ prasa ramowa jest za razem prasą koszową.
Daj może linki o jakich prasach myślisz. a co do trwałości to zależy od wykonania a nie modelu. Model wybierasz ze względu na funkcjonalność i własne predyspozycje.
Widzisz Boullii, nie do końca jestem znawcą tematu, dopiero co się wdrażam.
Ramowe - na myśli miałem takie prasy z ramą, do której przymocowany jest rączka oraz śruba trapezowa i ta rama opasa kosz:)
Koszowe - takie jak Robix, mniej więcej. Czy Robixy polecacie, czy skusić się na allegro na prasę 12 litrową za ca. 300-350 zł, ale nie robix??
Robixy mają śrubę poprowadzoną przez środek kosza, co polecane nie jest.
Ja doświadczenia z prasami nie mam, oprócz lektury Forum, bo dopiero niedawno nabyłem prasę u tego Pana http://allegro.pl/prasa-do-owocow-wycisk...85095.html Jak się nią tłoczy nie wiem, bo jeszcze jej nie używałem, ale jakość wykonania na naprawdę wysokim poziomie. Minusem jest brak możliwości szybkiego demontażu tłoka - trzeba odkręcać śrubę do końca.
LeBoucher i jak sprawuje sie ta prasa? Tloczyles juz?