Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino bananowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Wiem wiem były już takie tematy ale nigdzie nie potrafię znaleźć szczegółowego opisu ilości składników oraz "fabrykacji" wina. Może ktoś mi dać przepis i opisać taki proces na 25l wina ( albo na jakąkolwiek inną ilość to sobie przeliczę:P ). Mam fermentator 33L.

A i jeszcze pytanie gdzie można kupić tanie banany na śląsku ? w carefurze widziałem za 1,98zł ale może da się gdzieś taniej.

No i kolejna sprawa chciał bym by wino było półsłodkie. I o maksymalnej mocy dla drożdży Tokay ( czyli z tego co kojarzę 17% :P )
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid137882

Przepis, fabrykacja, historia i wnioski. Jedyne 4 strony. Wyskakuje na słowa kluczowe "banany przepis" w szukajce. Inne tematy, które wyskakują linkują również do tego.
Co do kupna tanich bananów to popytaj w hurtowniach, mniejszych sklepach albo nawet na jakimś targowisku. Często można takie prawie przejrzałe dostać za grosze albo oddają za free. Ludzie poczerniałych nie chcą już kupić, a na winko takie są najlepsze, wystarczy powąchać;)
Ale zbyt dużo nie obiecuj sobie po tym winie.
Moje bananowe tegoroczne jeszcze niegotowe do konsumpcji, ale zeszłoroczne to chyba tylko do kupażu.