21-03-2015, 13:56
Jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich pięknie 
A teraz czas na pytanie. Bardzo lubię zieloną herbatę "parzoną" na zimno. Wgląda to tak, do naczynia sypiemy herbatę zalewamy zimną wodą, doprawiamy cytryną i miodem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Przeglądałem przepisy na wino herbaciane ale wszystkie są z zaparzanej herbaty i stąd moje pytania:
- czy fermentować liście herbaty w nastawie?
- czy może lepiej będzie zrobić wywar herbaciany i dodać go do nastawu?
Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tworzeniu podobnych napitków i podzieli się swoją wiedzą.
Pozdrawiam Tomek

A teraz czas na pytanie. Bardzo lubię zieloną herbatę "parzoną" na zimno. Wgląda to tak, do naczynia sypiemy herbatę zalewamy zimną wodą, doprawiamy cytryną i miodem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Przeglądałem przepisy na wino herbaciane ale wszystkie są z zaparzanej herbaty i stąd moje pytania:
- czy fermentować liście herbaty w nastawie?
- czy może lepiej będzie zrobić wywar herbaciany i dodać go do nastawu?
Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tworzeniu podobnych napitków i podzieli się swoją wiedzą.
Pozdrawiam Tomek