Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: czym kleić etykiete do butelki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
jak w temacie.. jaki klej sie najlepiej do tego nadaje jesli np bede uzywał papieru takiego do drukarek? Próbowałem takim roslinnym ale wszysko sie po czasie rozleciało
tutaj to juz było poruszane http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=665 jeżeli to cie nie zadowala to pytaj dalej:)
dobry klej do tego to rozwodniony wiokol, klej do tapet, lub klej polimerowy, ale tenostatni naprawde cięzko schodzi

Skrzych

Klej w sztyfcie "Donau"

pozdrawiam

Krzysztof
Ja kleję takim zwykłym biurowym płynnym. Kosztuje grosze, a jak się dojdzie do wprawy, to etykiety sa bez fałdek, równo i nie rozmazują się. Koszt żaden a wygląda ładnie
Ja używam klej w sztyfcie GLUE STICK firmy BEIFA. nie ma takiego problemu jak z płynnym, tylko jeden problem.... jak ktos wykożystuje butelki ponownie to troche problemu jest z odklejeniem!!!!

Sitar

Ja zawsze kleje na wikol ma on kilka zalet , jest dosc tani duzy sloik kosztuje kolo 4 zlotych, jest bezbarwny i co chyba najwazniejsze latwo schodzi jak chce,my wykorzystac znow nasze buteleczki, z ktorych zdobyciem mam zawze problem:-)
Ja także polecam wikol. Jest tani a po namoczeniu w wodzie łatwo umys butelkę.
Witam!
Ja uzywam tasmy dwustronnej Scotch. Jest super - mocno trzyma, latwo schodzi i nie zostawia sladow kleju.
Pozdrawiam
zdecyduje sie na wikol, teraz tylko musze stworzyc jakąs ładną etykiete
Ja etykietki kleję na zwykły klej w sztyfcie. nie trzeba sie mazac:) po za tym dobrze zchodzi po odmoczeniu
pozdro!
Cytat:Wysłane przez kobieciarz
Ja etykietki kleję na zwykły klej w sztyfcie. nie trzeba sie mazac:) po za tym dobrze zchodzi po odmoczeniu
pozdro!

a probowal ktos przykleic takim klejem w sztyfcie śliski papier ?!(taki jak na ulotki na przyklad)
Bardzo dobra jest guma arabska!

usuniety-171110

większość tanich jest najlepszych. Wy - winarze nie musicie za bardzo schładzać wina, ale mnie przygoda z wikolem (butelki po wyjęciu z lodówki roszą się i każdy z w/w klejów traci swoje właściwości) i innymi tego typu skłoniła do drukowania na samoprzylepnym papierze. nie odkleja się w w/w sytuacji i odchodzi w kąpieli wodnej, gdy już potrzebujemy na nowe wino.
moja mama mi pokazała jak robić klej z mąki i wody postawionych na gazie chwilkę. Klei znakomicie i nie marszczy papieru (odpowiednio gęsty)
A może podasz proporcje i czas podgrzewania?
Cytat:Wysłane przez piekamil

moja mama mi pokazała jak robić klej z mąki i wody postawionych na gazie chwilkę. Klei znakomicie i nie marszczy papieru (odpowiednio gęsty)

Na szkróbku da sie kleić, kiedyś tak tapety klejono :big:
Jest to nic innego jak mąka ziemniaczana rozpuszczona w odzie, nie przypomina sobie żeby była jakakolwek proporcja.
Jaki gęsty zrobisz, taki będzie :P

szkróbek - krochmal -> woda + mąka ziemniaczana