jak w temacie.. jaki klej sie najlepiej do tego nadaje jesli np bede uzywał papieru takiego do drukarek? Próbowałem takim roslinnym ale wszysko sie po czasie rozleciało
dobry klej do tego to rozwodniony wiokol, klej do tapet, lub klej polimerowy, ale tenostatni naprawde cięzko schodzi
Klej w sztyfcie "Donau"
pozdrawiam
Krzysztof
Ja kleję takim zwykłym biurowym płynnym. Kosztuje grosze, a jak się dojdzie do wprawy, to etykiety sa bez fałdek, równo i nie rozmazują się. Koszt żaden a wygląda ładnie
Ja używam klej w sztyfcie GLUE STICK firmy BEIFA. nie ma takiego problemu jak z płynnym, tylko jeden problem.... jak ktos wykożystuje butelki ponownie to troche problemu jest z odklejeniem!!!!
Ja zawsze kleje na wikol ma on kilka zalet , jest dosc tani duzy sloik kosztuje kolo 4 zlotych, jest bezbarwny i co chyba najwazniejsze latwo schodzi jak chce,my wykorzystac znow nasze buteleczki, z ktorych zdobyciem mam zawze problem:-)
Ja także polecam wikol. Jest tani a po namoczeniu w wodzie łatwo umys butelkę.
Witam!
Ja uzywam tasmy dwustronnej Scotch. Jest super - mocno trzyma, latwo schodzi i nie zostawia sladow kleju.
Pozdrawiam
zdecyduje sie na wikol, teraz tylko musze stworzyc jakąs ładną etykiete
Ja etykietki kleję na zwykły klej w sztyfcie. nie trzeba sie mazac

po za tym dobrze zchodzi po odmoczeniu
pozdro!
Cytat:Wysłane przez kobieciarz
Ja etykietki kleję na zwykły klej w sztyfcie. nie trzeba sie mazac
po za tym dobrze zchodzi po odmoczeniu
pozdro!
a probowal ktos przykleic takim klejem w sztyfcie śliski papier ?!(taki jak na ulotki na przyklad)
Bardzo dobra jest guma arabska!
większość tanich jest najlepszych. Wy - winarze nie musicie za bardzo schładzać wina, ale mnie przygoda z wikolem (butelki po wyjęciu z lodówki roszą się i każdy z w/w klejów traci swoje właściwości) i innymi tego typu skłoniła do drukowania na samoprzylepnym papierze. nie odkleja się w w/w sytuacji i odchodzi w kąpieli wodnej, gdy już potrzebujemy na nowe wino.
moja mama mi pokazała jak robić klej z mąki i wody postawionych na gazie chwilkę. Klei znakomicie i nie marszczy papieru (odpowiednio gęsty)
A może podasz proporcje i czas podgrzewania?
Cytat:Wysłane przez piekamil
moja mama mi pokazała jak robić klej z mąki i wody postawionych na gazie chwilkę. Klei znakomicie i nie marszczy papieru (odpowiednio gęsty)
Na
szkróbku da sie kleić, kiedyś tak tapety klejono
Jest to nic innego jak mąka ziemniaczana rozpuszczona w odzie, nie przypomina sobie żeby była jakakolwek proporcja.
Jaki gęsty zrobisz, taki będzie