Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Z czym podawać nalewki.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich na forum, mam pytanie z czym najlepiej podawać następujące nalewki:
-wiśniówka
-malinówka
-cytrynówka
-orzechówka
-miodówka

Do dyspozycji mam soki: z czarnej porzeczki, pomarańczowy i grejpfrutowy, tonic, 7up, mirinde, pepsi i zwykłą oranżadę. Oraz w jednym zdaniu opisać ich smak. :pijemy:

I korzystając z okazji z czym podawać wódki: miętową, na trawie żubrowej i miodem, mając do dyspozycji w/w napoje.

Mam własne propozycje, ale chcę usłyszeć opinię innych forumowych smakoszy. ;)
W zasadzie to solo. Są jednak pewnie wyjątki. Jeżeli musisz, to możesz poniewierać cytrynówkę spritem a mietówkę sokiem jabłkowym.
Po orzechówce kawa (esspreso)
Wymienione przez Ciebie nalewki chcesz mieszać z sokiem/innym napojem? Musiałeś nie przyłożyć się do ich stworzenia :ysz:
Z czym? Ano z "ni" czym:D

Ale na pewno ze szkłem:) Co do wódek, miętowa dobrze się łączy z brandy i sokiem pomarańczowym, albo cytrynowym, albo innym Sprite'm. Do żubrówki jak już sok jabłkowy, ale nawet nie sok, a nektar, ważne są proporcje: 100ml żubrówki na 100ml nektaru. A w ogóle żubrówka sklepowa czy własna?
(10-09-2010, 13:14)SERVATOR napisał(a): [ -> ]Wymienione przez Ciebie nalewki chcesz mieszać z sokiem/innym napojem? Musiałeś nie przyłożyć się do ich stworzenia :ysz:
Tylko, ze ich nie tworzyłem/produkowałem. Pytam z ciekawości, ot tak.:kwasny:

Bogi:
Żubrówkę to wiem, że z sokiem jabłkowym + cynamon i mamy tzw szarlotkę. :) Ale tutaj chodzi o gorzką żołądkową na trawie żubrowej, nigdy w sumie jej nie próbowałem, ale wydaje mi się, że to coś innego w smaku.

Dzięki wszystkim za rady. ;)
Co się kwasisz? Napisz w wątku, że masz sklepowe nalewki, to i może więcej odpowiedzi się pojawi... Poza tym jest u nas wątek "Drinki"....

Jakby co:
- Porzeczkowa może posłużyć do drinka a'la Kir Royal. Zamiast 10 ml Creme de Cassis i 100 ml wytrawnego "szampana" daj nalewkę i "szampan" słodki.
- Żubrówkopodobna z sokiem ananasowym i odrobiną sprite.

Skrzych

(10-09-2010, 15:10)SERVATOR napisał(a): [ -> ]<ciach>
Poza tym jest u nas wątek "Drinki"....
<ciach>
No właśnie - przeniosłem.

Krzysztof
(10-09-2010, 12:25)sikboy napisał(a): [ -> ]....... z czym najlepiej podawać następujące nalewki:
-wiśniówka
-malinówka
-cytrynówka
-orzechówka
-miodówka

Generalnie tak jak napisane wyżej, czyli s o l o .
Ale 3 pierwsze kapitalnie smakują podane w kieliszku typu koniakówka na kostce lodu.
4 z kawą lub czasem w kawie czyli dolana do kawy.

Nie miesza się nalewek;d trzeba się delektowac ich smakiem;):pijemy: