Czy jest możliwe robienie sera bez podpuszczki? Jeśli tak to mógłby mnie ktoś nakierować na przepis jak zrobić taki serek? Chodzi oczywiście o serek żółty. Proszę pomóżcie.
Można - za pomocą odpowiednich bakterii...
Można wiedzieć po co???

Nie można.
Uzasadnienie: "sery żółte" to potoczna nazwa serów podpuszczkowych, w procesie produkcji których uzyskuje się skrzep kwasowo-podpuszczkowy - na mleko oddziałuje się podpuszczką przy obniżonym jego pH. W zależności od tego, który z tych czynników ma przewagę mówimy o serze kwasowo-podpuszczkowym lub podpuszczkowo-kwasowym (ale to już wgłębianie się w charakterystyki poszczególnych rodzajów i gatunków sera).
Nie stosując podpuszczki uzyskasz skrzep kwasowy - zwykły twaróg kwasowy (dla ścisłości są również twarogi kwasowo-podpuszczkowe np. cottage cheese lub serki twarogowe homogenizowane np. waniliowe daniopodobne
Jeśli więc nie masz dostępu do podpuszczki otrzymasz twaróg kwasowy. Jeśli chodzi o twarogi to też dzielimy je na niedojrzewające i bardzo rzadko spotykane twarogi dojrzewające (np. harceński), więc nie zamyka to przed Tobą możliwości eksperymentowania
Witaj axbxcx , widzę że są szanse żeby mnie ktoś wreszcie zluzował i ulitował się nad moją amatorszczyzną.
IMHO wszystko zależy od tego jaką definicję podpuszczki przyjmiemy. Jeśli bowiem ograniczymy się do tradycyjnej nomenklatury to podpuszczka jest wyciągiem z żołądków cieląt, koźląt , jagniąt ssących. Istnieją przecież jeszcze wyciągi z różnych roślin ścinające skrzep podobnie jak podpuszczka, ale jako że są pochodzenia roślinnego to ta naprawdę podpuszczką nie są (np. w Hiszpani wyciąg z endemicznej odmiany ostu rosnącego w Pirenejach). Swoją drogą dyskusja czysto akademicka, bo autor tematu już chyba od dawna nie czeka na odpowiedź ......

Hm, no mi właśnie zależy na serach bez podpuszczki zwierzęcej (jestem na diecie mniej więcej wegetariańskiej: nie jem mięsa, ryb, żelatyny, itp.) Może mi poradzicie jak mogę zrobić taki ser?
Hm, a jak jest różnica w:
niejedzeniu 10 kropel podpuszczki od zwierząt
od
niejedzenia kilograma sera z mleka z tychże zwierząt, sciętego właśnie tą ilością podpuszczki?
(02-08-2012, 12:24)Lekka napisał(a): [ -> ]Hm, no mi właśnie zależy na serach bez podpuszczki zwierzęcej (jestem na diecie mniej więcej wegetariańskiej: nie jem mięsa, ryb, żelatyny, itp.) Może mi poradzicie jak mogę zrobić taki ser?
przecież są podpuszczki niepochodzące od zwierząt , co najmniej dwa rodzaje o ile pamiętam , działają tak samo , sprawdz allegro i opisy podpuszczek