Właśnie wczoraj nastawiłem swój pierwszy miodek. Do tematu starałem się przygotować jak najlepiej i wykonać wszystko starannie. Nastawa jest na czwórniaka z miodu wielokwiatowego. 28-29 Blg. Moje pytanie dotyczy dodawania pożywki oraz kwasku cytrynowego. Niestety popełniłem błąd dodając kwasek i pożywkę podczas samego warzenia brzeczki. Wiem że zalecane jest dodanie po ostudzeniu. Proszę o poradę co w tym przypadku mam zrobić. Czy pożywka i kwasek po warzeniu tracą swoje właściwości ? Dodam, że po dodaniu kwasku i pożywki brzeczka warzyła się jeszcze ok. 15 min. Czy skorygować w jakiś sposób nastaw.
Dane:
-czwórniak naturalny 1litr miodu - 3 litry wody
-pożywki (ciężko mi określić ok. 2g)
-kwasku cytrynowego 15g
-drożdże uniwersalne (Biowin)
-MD (5 dni przed warzeniem 200ml wody łyżka cukru po 3 dniach 200ml wody i łyżka miodu )
Niby nic wielkiego się nie stało. Pożywki i tak za mało - moim zdaniem - zatem nic się nie stanie jak dodasz, jednocześnie z dodaniem MD 5g pożywki kompleksowej. Kwasku możesz już nie dodawać. Ważne, żeby nastaw wystartował a do tego potrzeba dobrze namnożonej MD. Z czwórniakiem nie powinno być problemu.
Jeżeli całość nastawu ma tylko 4l, to kwasku zdecydowanie za dużo (2g/l przy czwórniaku).
Pożywkę jak radzi Ryszard dodaj jak najszybciej, choć nie wiem czy warzenie rozkłada w jakiś negatywny sposób związki azotu.
Dzięki za odpowiedzi.
Dodam jeszcze że miodek chce dosłodzić tak pod trójniaka po ustaniu fermentacji. Przeczytałem, że dobrze jest dodać jeszcze troche pożywki gdy osiągnie ok. 10 Blg. Chyba tak zrobie.
P.S. Zgodnie z radą dorzuciłem troche pożywki i dziś już pięknie pracuje.
(16-09-2010, 09:15)Matesmat napisał(a): [ -> ]Dzięki za odpowiedzi.
Dodam jeszcze że miodek chce dosłodzić tak pod trójniaka po ustaniu fermentacji. Przeczytałem, że dobrze jest dodać jeszcze troche pożywki gdy osiągnie ok. 10 Blg. Chyba tak zrobie.
P.S. Zgodnie z radą dorzuciłem troche pożywki i dziś już pięknie pracuje.
A po kiego grzyba dosładzać i czym? To zrób trójniaka.
Tak można dodać pożywki jak Blg spadnie żeby fermentacja nie ustała.
No właśnie Piotrze poprzez dosłodzenie czwórniaka miodem zrobi trójniaka

Dokładnie tak planuje zrobić

A tak właściwie dlaczego nastawiać trójniaka od rqzu jeśli czwórniaka można dosłodzić po zakończeniu fermentacji? Czy ma to jakiś wpływ na końcowy smak oraz jakość miodu? Nigdzie się tego nie doczytałem (pewnie nie przejrzałem jeszcze wszystkiego

) Jeśli to głupie pytanie lub jeśli już było to poruszane to sorki. Prosze ewentualnie o link do tematu.
Każdy robi tak jak mu pasuje i do jakiej metody jest przekonany. Ścisłych reguł nie ma z wyjątkiem proporcji końcowych. Jedno jest pewne,że znając dokładne stężenie cukrów w nastawie (Blg) ,łatwiej jest po skończeniu fermentacji obliczyć %
Po tygodniu od nastawienia pierwszy raz mierzyłem cukier. Teraz wynosi 22Blg czyli zjechał o jakieś 6-7. Fermentacja odbywa się według mnie prawidłowo. Miodek bulka sobie z częstotliwością około 10 s (równo) . Co jakiś czas będe podawał takie dane to może zauważycie jakieś nieprawidłowości których ja nie dostrzege.
Mam problem. Wyglada na to że miód stanął. Może to już nie na temat ale nie chce zakładać nowego tematu bu tu znajdują się wszystkie dane odnośnie miodu.
Dnia 1 października mierzyłem cukier i wynosił 18 Blg czyli zjechał o 4 przez około 2 tygodnie. Dziś mierzyłem cukier ponownie i jest 17Blg. Czy to możliwe że miód stanął. W domu mam około 20 stopni. Czy próbować od razu restartu?
Nierzadko się to zdarza. Sprawdź blg za kilka dni, tydzień. Jeśli się nie zmieni to najprawdopodobniej trzeba będzie restartować.
Mea culpa. Dopiero teraz doczytałem,że warzyłeś jeszcze brzeczke po dodaniu pożywki.
Koniecznie dodaj pożywkę kompleksową!!
Pożywki dodałem również po warzeniu tak jak zalecał ryniu. Ostatnio podkręciłem kaloryfer bo było około 20 stopni w dzień i z 18 w nocy. Po dwóch dniach widze, że fermentacja jakby powolutku ponownie ruszyła. A czy moge dodać jeszcze szczypte pożywki żeby troche wzmocnić drożdże? Bo może te 5 g co wsypałem na początku drożdże już przerobiły. Ciekawi mnie jak długo trwa działanie pożywki to znaczy czy moge przy dłuższej fermentacji co jakiś czas np raz na 2 tygodnie dorzucić szczypte pożywki. Prosze ewentualnie o link do ciekawych dyskusji na ten temat. (sam też oczywiście spróbuje poszukać).
Nie ma co przesadzać z pożywką, jej nadmiar jet bardziej szkodliwy niż niedobór. Pożywkę dawkujemy raz, na początku fermentacji aby wspomóc namnażanie drożdży. Ewentualnie przy restarcie ponownie ale w mniejszej ilości.