Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Klarowanie wina śliwkowego jak?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
No ja jeszcze nie robiłem wina śliwkowego- tak że nie wypowiadam się z dokładnością jak wy winiarze.

Pozdr/Gliwice + 4 km.
Eug..
Witam
klarowania ciąg dalszy..potrzebna pomoc bo już stoi 3 miesiące i cały czas mętne..
Wino wyszło mocne-zrobiłem je s samego soku który uzyskałem z sokownika(gorący sok ostygł i dodałem bayanusa 995). Czy to może być przyczyna że uzuskany moszcz był zagotowany?
@tomek gdańsk - nic nie piszesz na temat tego wina, może je opisz, co i jak, to łatwiej będzie doradzić, kiedy jak i co robiłeś.
Wina że śliwek są bardzo dobre, ale ze względu na dużą ilość pektyn są problemy z klarowaniem.
Ja klarowal taninami (herbata) i pektopolem, efekt pozytywny, ale proces trwa dosyć długo.

@gynek63 - skoro nie robiłeś to po co piszesz :niewiem: .
zbiór lato 2019, z 40 kg uzyskałem 25 litrów samego soku-sok uzyskany z sokownika-czyli przeszedł gotowanie, po ostygnięciu dodałem droźdze bayanus995.pracowało pięknie..po ustaniu zaniosłem do piwnicy-16 stopni oraz dość długo na zewnątrz temeperatury nawt ujemne

Proszę o poprawną pisownię - TWA
A skąd wiesz że już nie pracuje, bayanusy to mocne drożdże raczej przed 18% alkoholu rzadko kończą, sprawdzałeś poziom cukru ( blg ), lub próbowałeś go :niewiem: .
Z drugiej strony moim zdaniem jeszcze ma czas na klarowanie.
Śliwkowe to nie jest łatwe wino do klarowania, potrzebuje sporo czasu. Z bayanusami jeśli nie siarkowałeś to nigdy nic nie wiadomo, zdarzało mi się że ruszały po pół roku stania w piwnicy gdy przewietrzyły się podczas zlewania.
Stron: 1 2 3