(19-06-2012, 19:18)Sławo mir napisał(a): [ -> ]Lekki i ciekawy tekst prezentujący na końcu domowe metody sprawdzania jakości miodu:
http://www.eioba.pl/a/3h99/jak-rozpoznac-prawdziwy-miod
Jest w tym artykule takie zdanie w akapicie poświęconym fermentacji miodu:
"Mikroby fermentacyjne sprawiają jednak, że z unikatowego naturalnego składu pozostaje tylko słodycz"
Czyżby to miało oznaczać, że wszystkie prozdrowotne składniki modu w czasie fermentacji "ulatniają" się.

W takim przypadku sycenie czy niesycenie to byłaby dyskusja przysłowiowa nad wyższością świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Co bardziej doświadczeni w miodosytnictwie koledzy na to?
Trochę naciągany ten artykuł na sprawdzanie miodu. Jest coś takiego jak dekrystalizacja miodu robiona po to żeby miód nie krystalizował.
(24-10-2013, 06:39)noplus napisał(a): [ -> ]Jest coś takiego jak dekrystalizacja miodu robiona po to żeby miód nie krystalizował.
Mogę prosić jaśniej ? Przeczytałem co to i jak dla mnie to jest metoda na rozlew skrystalizowanych zapasów. Co gorsza źle przeprowadzona zniszczy właściwości miodu. I nigdzie nie zauważyłem, że zapobiega to krystalizacji.
Mam podobne spostrzeżenia jak @sztender. Dekrystalizujemy skrystalizowany miód przed rozlewem lub gdy potrzebujemy miodu płynnego, ale taki miód krystalizuje po jakimś czasie. Osobiście nie stosuję zbyt często, wolę miód częściowo skrystalizowany do spożycia, a do nalewek/miodów pitnych i tak się go rozpuszcza.
Można też miód skremować, wtedy skrystalizowany będzie miał konsystencję płynnego.
Dekrystalizacja miodu
Większość klientów woli miody płynne. Dlatego też pszczelarze ponownie upłynniają skrystalizowane wcześniej miody. Proces ten nazywa się dekrystalizacją.
Dekrystalizacja miodu polega na jego ogrzaniu do temperatury ok. 40÷42°C i utrzymaniu go w tej temperaturze dwie a nawet trzy doby zależnie od odmiany. Po tym czasie miód ponownie przyjmuje postać płynną.
Należy pamiętać, że nawet prawidłowo przeprowadzona dekrystalizacja przyspiesza proces starzenia się miodu, powoduje spadek zawartość enzymów. Miód ponad to traci właściwości lecznicze i bakteriobójcze oraz następuje denaturacja białka.