28-09-2010, 11:27
Witam
Wlasnie zabieram sie za nastawienie trojniaka niesyconego naturalnego, aby po zakonczonej fermentacji dodac okolo 10% objetosci soku wycisnietego z zurawiny.
W zeszlym roku podjalem sie nastawu bruszniczaka i nie wiem czy to przez benzoesan czy zbytnia kwasowosc jeszcze chyba nie w pelni dojzalych borowek miod zatrzymal sie na bardzo wysokim blg. Pozatym smak przefermentowanego soku byl nieco inny od swiezego i tego wlasnie chcialbym uniknac.
Co myslicie o takim dodatku soku owocowego po fermenrtacji?
Mam nadzieje ze przy tak niewielkim dodatku jak 10% objetosci nastawu i zawartosci alkoholu (przed dodaniem soku) rzedu ~16% nic zlego z miodkiem stac sie nie powiino, a smak i zapach zurawiny powinien pozostac stosunkowo malo zmieniony.
Wlasnie zabieram sie za nastawienie trojniaka niesyconego naturalnego, aby po zakonczonej fermentacji dodac okolo 10% objetosci soku wycisnietego z zurawiny.
W zeszlym roku podjalem sie nastawu bruszniczaka i nie wiem czy to przez benzoesan czy zbytnia kwasowosc jeszcze chyba nie w pelni dojzalych borowek miod zatrzymal sie na bardzo wysokim blg. Pozatym smak przefermentowanego soku byl nieco inny od swiezego i tego wlasnie chcialbym uniknac.
Co myslicie o takim dodatku soku owocowego po fermenrtacji?
Mam nadzieje ze przy tak niewielkim dodatku jak 10% objetosci nastawu i zawartosci alkoholu (przed dodaniem soku) rzedu ~16% nic zlego z miodkiem stac sie nie powiino, a smak i zapach zurawiny powinien pozostac stosunkowo malo zmieniony.