Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino winogronowe z czerwonych winogron
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie.
Na początku chciałem zaznaczyć, iż to mój pierwszy post:) Czytałem dobre 2h wszystko co tutaj napisaliście i szkoda, że tak późno trafiłem już na Wasze forum.
Chcę tylko się dowiedzieć czy dobrze rozumiem co przeczytałem. Nie piszcie mi nic póki co o tym cukromierzu, bo na razie to go tylko otworzyłem ;)
Ale do wyrobu czerwonego wina z winogron działkowych 54l 11-12% wytrawnego ( nie znam nazwy ):
1) Zbieramy owoce, czytałem, że nawet lepiej ich nie myć, bo zawierają drożdże.
2) Robimy miazgę z około 28 kg winogron.
3) W tym samym czasie lub wcześniej robimy MD.
4) OD razu po zerwaniu miazgi można dosypać pożywki (Tak?)
5) Taka miazga stoi przez około 5 dni w wiadrach,miskach.
6) 24h przed dodaniem MD wrzucić jakieś 3-5g pirosiarczynu do miazgi.
7) Po tych 24h można dorzucić MD+7,5 kg cukru+25l wody.

Czy coś źle zrozumiałem? Jeżeli tak, to proszę wskazać drogę. Wiem, że cukromierz to podstawa, ale te wszystkie blg i Wasze wyliczenia przestudiuję później.


Oprócz tego dzisiaj zrobiłem zbiór białych winogron, 7,5kg winogoron+3,5 kg cukru+5l wody. Z tego co przeczytałem to proporcje takie chyba dosyć słabe jak na 15 l. Mam wszystko w balonie już. Nie dodawałem żadnych drożdży i pożywek i pirosiarczanów. Jeżeli mam to zrobić i jakby ktoś mógł mniej więcej wskazać w jakich ilościach to byłbym wdzięczny. Pożywki to chyba 1,5g, piro 1g a drożdzy ile?( tyle co pisze w istrukcji pewnie...) i w jakiej kolejności...:)

Z góry jeszcze raz wielkie dzięki.
Robisz kolego wino winogronowe, nie gronowe. Do gronowego nie dodajemy wody.
1- lepiej umyć i dodać piro od razu
2- tak
3- wcześniej, dwa dni lub drożdże aktywne
4- nie trzeba
5- do miazgi dodajesz Md lub drożdże aktywne i fermentujesz 7-14 dni uważając na muszki, żeby się nie dostały do miazgi
6- nie, dałeś już wcześniej
7- odciskasz sok po 7-14 dniach, dodajesz pożywkę, cukier i wodę tak aby nie przekroczyć 21-23 blg, druga rata cukru później

Białych winogron nie fermentujemy w miażdżce ani tym bardziej w balonie ! Odciskasz sok, dodajesz cukier,wodę , drożdże , pożywkę i to wszystko do balona.
(28-09-2010, 17:21)piwkot napisał(a): [ -> ]Robisz kolego wino winogronowe, nie gronowe. Do gronowego nie dodajemy wody.
1- lepiej umyć i dodać piro od razu
2- tak
3- wcześniej, dwa dni lub drożdże aktywne
4- nie trzeba
5- do miazgi dodajesz Md lub drożdże aktywne i fermentujesz 7-14 dni uważając na muszki, żeby się nie dostały do miazgi
6- nie, dałeś już wcześniej
7- odciskasz sok po 7-14 dniach, dodajesz pożywkę, cukier i wodę tak aby nie przekroczyć 21-23 blg, druga rata cukru później

Białych winogron nie fermentujemy w miażdżce ani tym bardziej w balonie ! Odciskasz sok, dodajesz cukier,wodę , drożdże , pożywkę i to wszystko do balona.

To jak, białe wrzuca się bez pestek i owocu? Sam sok?Z czerwonymi jest rozumiem tak samo? Dziwne, bo wszystkich co pytałem to wrzucają wszystko do balona :)

Dzięki za odp.

pozdrawiam.
Tak, dobrze rozumiesz.
Jeszcze jedno. Chyba bez sensu jest sypanie od razu do miazgi przy wytwarzaniu czerwonego wina piro i pożywki,prawda? Generalnie lepiej ta pożywkę po prostu sobie podarować i później wsypać.

I roztwór wody+cukier w jakiej temp powinien być podawany?Około30?

I co proponujesz abym zrobił z tym białym balonem 15 l z pestkami owocami i syropem cukrowym?;)
Proszę zmień tytuł, jeśli dodajesz wodę i cukier to jest to wino "winogronowe" a nie "gronowe".
(28-09-2010, 18:34)dewas napisał(a): [ -> ]Jeszcze jedno. Chyba bez sensu jest sypanie od razu do miazgi przy wytwarzaniu czerwonego wina piro i pożywki,prawda? Generalnie lepiej ta pożywkę po prostu sobie podarować i później wsypać.

I roztwór wody+cukier w jakiej temp powinien być podawany?Około30?

I co proponujesz abym zrobił z tym białym balonem 15 l z pestkami owocami i syropem cukrowym?;)

Pożywkę wsyp dopiero po odciśnięciu soku z miazgi( choć do miazgi by też nie zaszkodziła) . A piro dodaje się jak najbardziej. Gdybyś zadał sobie trudu i dowiedział się dlaczego dajemy piro to byś wiedział. Ale coś mi się wydaje, że Ci się nie chce czytać. Na szczęście mi się chce pisać ;P Dajemy piro żeby zabić dzikie drożdże i bakterie, następnie po 24 h dodajemy drożdże szlachetne w postaci Md lub aktywnych.


A co do białych, po prostu pozbądź się z balona winogron, wyciśnij sam sok do balona, dodaj drożdże i pożywkę.

Co do temperatury, to ja rozpuszczam cukier w jak najmniejszej ilości wody, np. 1 kg w 2 L , następnie dolewam zimnej i nie muszę czekać aż roztwór wystygnie, a z doświadczenia wiem że stygnie długo.
Moja wątpliwość dotyczyła sensowności dodawania jednocześnie piro po zrobieniu miazgi i od razu pożywki, bo gdzieś tak wyczytałem. Bo to według mnie mija się z celem. Piro pożywkę pewnie też redukuje o czym nikt tutaj nie wspomina. Dlatego tak jak napisałeś słusznie lepiej dodać w późniejszym etapie. To wszystko i dziękuję.
Oczywiście, chodziło mi, że można dodać pozywkę do miazgi razem z drożdżami czyli po 24h od piro :)
Czyli tak reasumując:

1) Zbieram 28 kg winogronek
2) Robię z nich miazgę
3) Na 12 l miazgi dodaję 1g piro
4) Po 24 h dodaję MD według recepty z tyłu oraz jakieś 15-16g pożywki
5) Odstawiam na 7-14 dni w tem 25-30 stopni.
6) Rozumiem, że badać co jakiś czas blg tego soku tak?;)
7) Po tych 7-14 dniach dodaję wlewam wszystko do balona i dodaję w dwóch partiach wodę ( właśnie 20l czy 25l?) z cukrem ( wg moich obliczeń 7,5kg ) (Jak blg około 0 to dolać drugą partię?)

Proszę o potwierdzenie czy wszystko dobrze zrozumiałem i przede wszystkim czy punkt 6,7 jest w porządku.
I ostatnie pytanie, najważniejsze zdaję się : po 7 punkcie, czyli po dolaniu mieszkanki woda+cukier jak długo trzymać to w balonie?Jak blg będzie 0 i nie będzie robić tak?Ilu mnie więcej dni mogę się spodziewać i co dalej się z tym winkiem robi?Ale łopatologicznie proszę.

Naprawdę raz jeszcze dziękuję.
3- przy tym punkcie odlej trochę soku i zmierz blg,
5- mieszaj wszystko przynajmniej dwa razy dziennie, uważaj na muszki
6- wystarczy na początku i na końcu, jeśli będą objawy fermentacji
7 - nie wszystko, sam sok. Ilość wody zależy od winogron, jeśli są kwaśne to lepiej więcej wody, jeśli nie czuć kwasu można mniej. Wodę możesz całą od razu. W dwóch partiach dajemy cukier np. 4 kg a po 2-3 tygodniach 3,5 kg, zależy od blg.

Po punkcie siódmym trzymać, aż blg spadnie do 0( można zasiarkować) jednak nie dłużej niż 6 tygodni . Nastepnie zlewasz z nad osadu i trzymasz dalej ok. 2 miesiące, zlewasz i ..... tak w kółko aż będzie klarowne.
Super, dziękuję. Wiem już chyba wszystko co mnie interesowało. O rezultatach opowiem później :) Ciekawe co będzie z tego białego,bo jednak nie ruszałem go, bo plumpa sobie lekko;D

Opis wina z białych winogron fermentowanych w miażdżce :

[Za <Aga> ]
".... W tym sek ze nie. Mialoby przepiekny zapach lisci i trawy, mozliwa zielona papryka. W smaku byloby gorzkie i sciagajace tak bardzo, ze wysuszaloby sluzowki. Slowem istne cudo ... "


Poczytaj tu http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8964

Dobra rada, wywal to z balona :diabelek:
Stuk Puk
Chciałbym się podpiąć ze swoim pytaniem :pytajnik:
Witam, ja także po raz pierwszy zamierzam poczynić gronowe z ciemnych winogron (takie bez dod. wody) chciałbym spytać Szanowne Grono czy technologia nastawu: fermentacja w miazdze czy odciśniętego soku ma jakieś znaczenie dla póżniejszego smaku wina czy też nie?
Ma. Ciemne winogrona lepiej fermentować w miażdżce. Wyciągane jest wtedy o wiele więcej ekstraktów z winogron. Głownie chodzi o barwniki, garbniki, taniny ze skórek.
Dzięki za uświadomienie :polewam:
Jeszcze jedno pytanie dotyczące wina winogronowego tym razem z białych winogron, bo generalnie nie wiem, czy jak odczekam te kilkanaście godzin po dodaniu piro do miazgi to czy mozna równocześnie dodać pektopol wraz z drożdzami i czy po dodaniu ich znow trzeba czekać jakieś 15h i wtedy dopiero wlewać do balonika?

Z góry dzięki za pomoc.
ok przeczytałem i już wszystko wiem :)
http://www.winogrona.org/index.php?title...ienia_wina