Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z winogron - CZERW, Labruska (Dziennik produkcji)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam wszystkich
Napisze jak to popełniłem swoje pierwsze winko proszę o ewentualną krytykę :tuptup::tuptup:


Winogrono to najprawdopodobniej labruska. Czerwone. Blg.22.Tego jestem pewny;) Kwasowość to najprawdopodobniej 20. mierzona kwasomierzem z biowin-u.- dopiero wtedy kolor zmienia się na trwale zielony...

Odszypułkowane grona wygniotłem (13l) dodałem 1.5g. piro na 10l. miazgi. Po 14 h. dodałem 2ml. pekto na 10 l. miazgi. po 20-stu godzinach od siarkowania dolałem do całości 7l syropu o zawartosci cukru 22 Blg. oraz wcześniej przygotowaną MD Malaga zamojskich, W drugim etapie tzn. kiedy Blg spadnie do ok 7. mam zamiar dodać 80g/l cukru przerobić do zera zasiarkować i dosłodzić
Celuję w winko ok 16% i cukier końcowy 8-9 Blg.

CZy cos z tego bedzie?
Czyli masz:
- 10 l moszczu o zawartości 22blg ( z poprawką cy bez)?
- 7 litrów syropu cukrowego tak? ( woda + cukier)? Podaj ile dodałeś cukru i ile wody bo odczyt cukromierza może być bardziej zakłamany.

Drugi etap to blg ok 0-3 a nie 7 bo zatrzymasz fermentacje.

Cukier końcowy 8-9 blg to nie za dużo?

A drożdże Malaga wyciągają do 17% więc jak lubisz mocne to możesz w tyle celować.
Witam
-10l moszczu o zawartości 22 Blg niczego nie odejmowalem
- rozpuscilem 1850g w takiej ilosci wody że razem dało to 7l.

Fermentacje w miazdze mam zamiar prowadzić nie dłużej niż 3 dni ze względu na tak wysoką kwasowość.

Chciałbym aby podchodziło pod słodkie wiec myślę że 8-9blg będzie ok
To masz 18 Blg bo od pomiaru moszczu należy odjąć 4 Blg.

1850 gr cukru to 1,1l + 5,9 wody. 1850 ; 7 litrów to 264gr/l a blg 22 to 240gr/l czyli pomiar był niedokładny:)

1900gr cukru w moszczu + 1850= 3750:17 = 220gr/l czyli 13%.

Jak blg spadnie do 0-2 to wtedy dodaj 2 ratę cukru.
Jedno pytanko dlaczego blg musi spaść minimalnie do 2. by nie zatrzymać fermentacji po dodaniu kolejnej porcji cukru.
(05-10-2010, 16:40)Nisus7 napisał(a): [ -> ]Witam wszystkich
Napisze jak to popełniłem swoje pierwsze winko proszę o ewentualną krytykę :tuptup::tuptup:


Winogrono to najprawdopodobniej labruska.. Blg.22.Tego jestem pewny;) Kwasowość to najprawdopodobniej 20. mierzona kwasomierzem z biowin-u.- dopiero wtedy kolor zmienia się na trwale zielony...

Odszypułkowane grona wygniotłem (13l) dodałem 1.5g. piro na 10l. miazgi. Po 14 h. dodałem 2ml. pekto na 10 l. miazgi. po 20-stu godzinach od siarkowania dolałem do całości 7l syropu o zawartosci cukru 22 Blg. oraz wcześniej przygotowaną MD Malaga zamojskich, W drugim etapie tzn. kiedy Blg spadnie do ok 7. mam zamiar dodać 80g/l cukru przerobić do zera zasiarkować i dosłodzić
Celuję w winko ok 16% i cukier końcowy 8-9 Blg.

CZy cos z tego bedzie?

Odszypułkowane winogrona wygniotłem 13l - 13l było winogron przed czy po wygnieceniu?
Wyciskałeś winogrona czy fermentujesz w miazdze?
Pogniecione winogrona = miazga
Wyciśnięty sok = moszcz
13 litrów po wygnieceniu, fermentuje w miazdze
To masz w końcu 10l moszczu i 7 syropu czy 13 l moszczu i 7 syropu:)?

Bo odporność drożdży na cukier maleje wraz ze wzrostem alkoholu w winie:)

Początkowe blg nie powinno być większe niż 24 bo drożdżaki mogą nie ruszyć ale np gdy wino ma 10 % i dodasz 120gr/l żeby wino miało 17 % to możesz zatrzymać fermentacje. Dlatego dzielimy cukier na 2-3 raty. np do 14-15 % można na 2 raty ale już 17-18 % to lepiej podzielić na 3. Wtedy jest większa pewność że drożdże wszystko ładnie przerobią.
Czyli w moim przypadku podzielic reszte na dwa.
przed dodaniem syropu mialem 13l miazgi co powinno dac ok 10l moszczu chcę ją fermentowac 3 dni
a nastepnie wygnieść i do balona
to wtedy liczmy że masz 13l moszczu + 7 syropu czyli 20.

To masz tak na 12% cukru. Do 17 % brakuje Ci 85gr/l - pewnie coś koło 17 litrów będziesz mieć po wyciśnięciu czyli ok 1,5kg cukru brakuje. Dodaj więc 1 - 1,2kg jak blg spadnie w granice 0 i pozostałe 0,3-0,5 kg gdy znów spadnie do 0-2Blg. Wtedy gdy już wszystko ładnie przerobi ( Blg będzie w granicy 0 albo na -) ściągniesz wino z nad osadu i dosłodzisz do swoich 8-9Blg. Jak masz piro to możesz jeszcze zasiarkować.
Maciej22-"Bo odporność drożdży na cukier maleje wraz ze wzrostem alkoholu w winie"

A jak się to ma do drożdży aktywnych? drożdże to fermicruVR5 z Biowinu !

ja dodałem ostatnią partię syropu jak spadło do -1 i dosyć ostro ruszyło!

czyli są bardziej odporne?
Witam ponownie

Słów kilka o przebiegu fermentacji

09 10 2010. to jest w sobotę zakończyłem fermentację w miazdze i oddzieliłem moszcz..
Dziś Blg wynosiło O. wiec dodałem kolejną porcję cukru tj. około1200 g. Wzrosło do 8. i jedziemy dalej..:P

Niech mi ktoś powie jak chłop krowie na rowie.. jeśli początkowe Blg miałem 22 nieczego nie odliczając i zeszło do zera to mam tam około 10,5% czy nie.:pijemy:
22 blg w czystym moszczu to ok 18 blg cukru. 18 blg to ponad 190gr/l więc 190:17 = ok 11%.

greg0004 - nie wiem jak ma się to do drożdży aktywnych:) dobry z biologi a tym bardziej z chemii nigdy nie byłem i tak naprawdę nawet nie wiem czym się różnią aktywne od tych na suszu bo na moje szczep to szczep:) Jak będę miał więcej czasu to postaram się poczytać coś na temat bo szczerze mówiąc chciałbym wiedzieć jak robi się drożdże aktywne:)
A ja zostałem kilka minut temu posiadaczem 6 wiaderek 10 l nieodszypułkowanej labruchy i mam pytanie do tych którzy już robili takie wino jak ze smakiem bo z tego co widziałem to niektórzy mówią że słabo? Warto z tego robić nastaw ? I jak to zabezpieczyć na jakieś 30 godzin żeby się im nic nie stało jeśli warto robić?
Mates
IMHO owoc masz za darmo to nad czym się zastanawiać. Reszta składników to ok. 20-30 zł. i praca własna. Smak jest sprawą subiektywną więc trudno doradzać, jak zrobisz, to wyrobisz sobie własne zdanie.

Z winogronem teraz nic nie rób, jeśli świeżo zrywane to spokojnie wytrzyma te 30 godzin, tylko ustaw je w chłodnym miejscu.
Ok to jak owoce zmiażdżę to dodam wody połowę objętości winogron (nie jest w smaku jakoś bardzo kwaśne) plus cukier w odpowiedniej ilości i w miazdze jakieś 5-7 dni.
Jeżeli to ciemne winogrono to lepszego planu nie wymyślę.:) Może tylko pektopol bym dodał i jeszcze dziś nastawił MD.
Z pektopolem nie będzie problemu. Gorzej z md bo dziś się nie udało zdążyć a jestem na noc w pracy. W razie czego po szukam jakiegoś sklepu w centrum warszawy i kupię aktywne bo niestety brak obecnie. Mam nadzieję że jakoś się to uda załatwić.
Ps. Winogrono ciemne oczywiście.
MD to tylko sugestia, bo byłby akurat czas na zrobienie. Aktywne oczywiście załatwią sprawę (sam przez wiele lat robiłem wino z labruski na dzikusach i też wychodziło) więc to nie problem.
Nie mówię że na dzikusach się nie może udać ale mnie nie przekonują, wolę nie mieć większych obaw i wykorzystać szlachetne.
Broń Boże nie namawiam. To tylko przykład, że drożdże (w tym winie) to nie problem.
A do ilu % dociągały te wina na dzikusach które robiłeś? Raz robiłem na dzikusach i padły w granicach 9-9.5 i wtedy postanowiłem że nigdy więcej.
Nie mam zielonego pojęcia jaki był % tamtych win. Tą zabawę zaczął mój ojciec jeszcze w latach 70-tych, ja przejąłem jego receptury w latach 80-tych i wiedziałem tylko że jeżeli mam "X" kg winogrona to muszę dodać "Y" litrów wody i "Z" kg cukru, potem zamknąć to wszystko w butli i czekać, zlewać i czekać. Opracowane to wszystko metodą prób i błędów. Odkąd pamiętam nie było problemu ze startem i zatrzymaniem fermentacji, a także ze smakiem i procentami.
Celem było wino lekkie i półwytrawne, a do tego lepsze niż to, które wówczas sprzedawali w sklepach. Może jestem szczęściarzem, może moja odmiana produkowała dobre drożdże, może to jakiś inny powód, ale co roku cel był osiągany.
Drożdże szły tak, że raz trzeba było malować kuchnie po wystrzale, jednak teraz gdy bez problemu można kupić szlachetne, to też nie ryzykuję.
Jeżeli odnajdę stare zapiski to orientacyjnie przeliczę tamte nastawy i podam jaki procent uzyskiwałem.
2/3 Labruska pognieciona, 1/3 słodkie jabłka po grubej tarce, 2 kg śliwek z maszynki do mięsa, garść suszonego kwiatu cz. bzu - piro+pekto - doba - aktywne z cukrem (1/2) - 5-6 dni - odciskanie - balon + woda+cukier (1/2) = słodkie mocne
Taki plan na wariacje labruskowe.
Robił ktoś labruskę z kwiatem cz. bzu?
Ja nie robiłem ale mam dużo za dużo jak na własne potrzeby z kwiatów bzu i cześć pewnie będzie przeznaczona na kupaż i też chętnie bym się dowiedział jakich efektów można mniej więcej się spodziewać.
Ps . 18.10. 2010 moja labrusca na 14% zżera regularnie 5 blg w ciągu 24h na drożdżach madera biowin . Czyli moim skromnym zdaniem bardzo dobrze.
Stron: 1 2