Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: zlewanie znad osadu i dosladzanie - pytanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Witam
Okolo miesiaca temu nastawilem miod naturalny sycony trojniak o startowym blg 34 - dzis jestem po pierwszym jego zlaniu i ma 3,5 blg.
Z 21 l nastawu zostalo okolo 2 l takiego gabczastego osadu - czy to normalna ilosc czy moze powiniennem poczekac z tym zlewaniem az osad bardziej sie "zbije"? Przyznam ze troche mi zal, no ale nie az tak bardzo :) Osad zlalem do 2 l butli i poczekam z tydzien czy nie da sie zlac z niego jeszcze troche miodu.
Drugie pytanie dotyczy doslodzenia miodu. Generalnie chcialbym zeby koncowe blg wynioslo okolo 8 blg. Policzylem sobie ze przy zalozeniu ze mam 22 kg trojniaka o blg 3,5 (czyli o zawartosci 35 g cukru/kg ) musze dodac 45g cukru na kazdy kg trojniaka czyli okolo 990 g cukru, a zakladajac ze miod ktorym doslodze ma 80% cukru wychodzi ze winnem dodac 1237 g miodu czyli troche ponizej litra.
I tu pytanie jak dodac ten miod? Mam jeszcze zachowane w celach miodosytniczych nieco patoki wielokwiatowej z mila gryczana goryczka. Daloby rade wlac patoke bezposrednio do balona z troniakiem i regularnym mieszaniem doprowadzic do rozpuszczenia miodu?
A moze lepiej byloby zlac pare litrow trojniaka do garnka, dodac dosladzajacy miod i rozmieszac do rozpuszczenia?
Jeśli BLg końcowe to BLG zmierzone cukromierzem to musisz jeszcze dodać poprawkę na alkohol.
Jeśli dodasz miodu musisz też uwzględnić spadek % ze względu na rozcieńczenie objętościowe nastawu.
to jak to w koncu jest z tymi "magicznymi" poprawkami?
Tabela 1
B(stopnie Blg) - A(%alk)
35 - 24,1
34 - 23,3
33 - 22,4
32 - 21,8
31 - 21,1
30 - 20,3
29 - 19,6
28 - 18,9
27 - 18,2
26 - 17,5
25 - 16,8
24 - 16,2
23 - 15,5
22 - 14,8
21 - 14,2
20 - 13,5
19 - 12,9
18 - 12,3
17 - 11,6
16 - 11,0
15 - 10,4
14 - 9,8
13 - 9,2
12 - 8,6
11 - 8,0
10 - 7,4
9 - 6,9
8 - 6,4
7 - 5,7
6 - 5,2
5 - 4,6
4 - 4,1
3 - 3,5
2 - 3,0
1 - 2,5
0 - 1,9
-1 - 1,4
-2 - 0,9

Czy fakt wystapienia tego -1 i -2 nie swiadczy o tym ze ww skala uwzglednia juz poprawki na alkohol?
@minoku jak sam napisałeś,że jeżeli chodzi o "dokładne" obliczenia to "założyłeś". Dlatego czy końcowe wskazanie będzie 8, 7,5 czy 8,5 Blg jest też założeniem ;) Miód potrzebuje czasu a z czasem jego parametry mogą ulec zmianie i.... tyle z założenia.
Dosładzając miodem , koniecznie rozpuśc go w nastawie i nawet lekko odzumuj co ułatwi i przyśpieszy klarowanie.
Te pozostałości z fermentacji możesz sobie odpuści (nie mieszaj ze zlanym miodem), możesz przemycic z nimi mysie posmaki z drożdży.
(BLG początkowe - BLG końcowe) / 1.95 = zawartość alkoholu %

Skoro 1% alkoholu wytwarza się z ok. 1.7 % cukru w nastawie, więc poprawka na każdy 1% alkoholu = 1.95 - 1.7 = 0.25

Skoro z 34 odfermentował ci miód do 3.5 więc 30.5/1.95=15.6% alko ma twój miód.

Poprawka na alkohol = 15.6 x 0.25 = ok. 4 BLG

Do tego trzeba uwzględnić (odjąć) poprawke na niecukry - nie wiem jak się ją uwzglęnida dla miodów ale sądze, że jest ona niewielka, powiedzmy 1 BLG

Więc twój miód ma 15.6% alkoholu
oraz zawartość cukru = 3.5 + 4 - 1 = około 6.5 % cukru. +/-

Ja stosuje takie obliczenia, może inni stosują inne, ale wyniki powinny być podobne - ważne żeby poprawki uwzględniać.

PS. Jak rozumieć twoją tabelkę - że twój miód odfermentował do 23% ?
Przyłączam się do Zbyszka. Jak rozumieć tę tabelkę :niewiem:
Ta tabelka to instrukcja Biowinu dołączona do cukromierza. Całkowicie bezużyteczna. Powinni dodać jedno zdanie do tej instrukcji.

" Przed przeczytaniem - zniszczyć/wyrzucić"
A czyta ją się tak:
start:
34blg - 23,3%

Koniec:
4 - 4,1
3 - 3,5
Przyjmijmy 3,5 blg - 3,8%

Zawartość % to 23,3 - 3,8 = 19,5 % w finalnym wyrobie - co zalatuje abstrakcją.