06-10-2010, 21:15
Pierwszy post na forum wiec wszystkich witam. Mieszkam w Szkocji i za garstke wisni trzeba zaplacic dwa funty wiec zrobilem wino ananasowe. Ananasy uzylem z puszki i mam 30 litrow gotowego niemalze wina po fturnej fermentacji sek w tym ze mam dwa problemy - jeden z aromatem, drugi techinczny.
Wino jest swietne w smaku z tym ze ma dosc dziwny aromat, ciezko to okreslic ale raczej nie przetrzymalem owocow za dlugo - 5 tygodni. W z wiazku z tym czy ma ktos pomysl jak ten aromat poprawic? Probowalem dodac wanilii ale to niestety rzutuje na smak.
Drugi problem jest techniczny - w winie ciagle jeszcze plywaja drobne farfoly ananasa i nie mam pojecia jak sie ich pozbyc.
za wszelkie porady z gory dziekuje.
Wino jest swietne w smaku z tym ze ma dosc dziwny aromat, ciezko to okreslic ale raczej nie przetrzymalem owocow za dlugo - 5 tygodni. W z wiazku z tym czy ma ktos pomysl jak ten aromat poprawic? Probowalem dodac wanilii ale to niestety rzutuje na smak.
Drugi problem jest techniczny - w winie ciagle jeszcze plywaja drobne farfoly ananasa i nie mam pojecia jak sie ich pozbyc.
za wszelkie porady z gory dziekuje.