Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: brzoskwinia na 5 litrowy gąsiorek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich serdecznie :D
czy posiada ktoś przepis na kiwi na 5 litrowy gąsiorek ? zależy mi na bardzo dokładnym przepisie-z góry dziękuje ;)
żeby nie było poszukałem i znalazłem :

przepis na około 5l
1,5kg kiwi
1kg cukru
3,6l wody
4g kwasu
0,5g taniny
2g pożywki
drożdże winne

ponieważ przepisów jest trochę nie wiem na który się zdecydować :(

2 kg kiwi
1.5 kg cukru
4g kwasu
0,5g taniny
3.5 litra wody
2g pożywki
drożdże winiarskie
Na forum są przepisy na wino z kiwi, wystarczy przeliczyć na 5l ale zrób go trochę więcej w jakimś większym pojemniku fermentacyjnym będziesz miał na dolewkę po obciągach, przy okazji się więcej dowiesz o tym owocu gdy trochę po czytasz.
z poczytaniem nie ma najmniejszego problemu, forum śledzę od jakiegoś czasu i sporo się już dowiedziałem, proszę tylko o pomoc przy wyborze przepisu i ewentualnych poprawkach, pytanie mam odnośnie "taniny" po cóż ona w przepisie ??? chwilowo brak w markecie promocji na kiwi- jestem ciekawy czy można zaadoptować ten przepis:
2 kg kiwi
1.5 kg cukru
4g kwasu
0,5g taniny
3.5 litra wody
2g pożywki
drożdże winiarskie

pod brzoskwinie ??
Robiłem z kiwi ale niestety obecnie nie mam notatek. A tak w ogóle wcześniej nie zauważyłem ale temat powinien wskazywać na zawartość.
(08-10-2010, 21:50)Mates3242 napisał(a): [ -> ]Robiłem z kiwi ale niestety obecnie nie mam notatek.

Nic nie szkodzi ;)

wino nastawione wczorajszego popołudnia... zastosowałem przepis :

2 kg kiwi ( zmodyfikowałem i zamieniłem na brzoskwinie )
1.5 kg cukru
4g kwasu
0,5g taniny ( nie uzyskałem odpowiedzi wiec nie dodałem )
3.5 litra wody
2g pożywki
drożdże winiarskie (drożdże Biowinu aktywne do wina białego i czerwonego )

przepis zmodyfikowałem na tak zwanego czuja :P i oczywiście się sparzyłem, nie radzę nikomu upychać tych składników do gąsiorka 5 litrów oraz miksować brzoskwinie bo tworzy się papka która z początku nie ma najmniejszego zamiaru przepuszczać dwutlenku węgla i powstaje wulkan brzoskwiniowy, po całym dniu wino pracuje bardzo ładnie a i zapaszek jest miły dla nozdrzy