Z racji tego, że posiadam wolny balon 15l ( nie będzie się marnował ) i bardzo trudno o świerze owoce, zdecydowałem się na kartonik.
Byłem w biedronce na zakupach i kupiłem 12l nektaru z czarnych porzeczek firmy MELLY - wiem, że nie jest to sok 100% ale zależało mi na czarnej porzeczce! 2,5 zł za litr.
W 100ml jest 12,5g węglowodanów a zawartość owoców min 25% (tak pisze na opakowaniu)
Chciałbym otrzymać mocne wino około 17% i proszę o pomoc, co o tym sądzicie:
-12l tego soku
-MD firmy malaga uniwersalna (właśnie się tworzy)
-8g pożywki
-cukier - i tu moje pytanie w jakiej ILOŚCI i w ilu ratach?
Musisz sprawdzić cukromierzem ile jest cukru w soku. Bez tego nie można określić ile cukru dodać i będziesz musiał dodawać partiami aby nie przedawkować. Jeśli już chcesz zrobić z kartonika to poszukaj o zawartości soku 50%, Horteks takie posiada.
a co do owoców to jest sezon na jabłka, Dziką Różę. Polecam winko z jabłek.
Jabłkowe robię w 25l balonie, a nektaru już nie zmienię , nie chce iść w koszty.
12l wina * 17stała * 17%= 3468g cukru
od tego trzeba odjąć 1500g cukru zawartego w nektarze co daje mi 1968g cukru
1000g gram dodam do nastawu, a 968g (II ratę) po 7 dniach
Co o tym sądzicie?
Podobna dyskusja była w wątku obok. Koledzy przekonali mnie, że ilość cukrów (jest zwykle podana obok węglowodanów) w nektarze jest OK

Z tego co się orientuje to Hortex teraz też ma 25% (sprawdzałem). Nie dodawaj wody i będzie dobrze. Cz. porzeczka ma tak silny aromat, że się obroni.
Osobiście dodawałbym cukier na 3 raty, z uwagi na to, że planujesz mocne wino.
Czyli tak z cukrem radzicie:
Isza: 1kg w momencie tworzenia nastawu
IIga: 0,5kg po 7dniach
IIIcia: 0,5kg po 14dniach ?
Kolejne raty cukru dodajesz jak drożdże zjedzą ten który jest w nastawie (a więc jak blg zjedzie do poniżej 2 stopni).
raz może to potrwać 3 dni a raz 14 dni - podawanie więc terminów dodawania kolejnych rat cukru w dniach - często moze być błędne.
pozdrawiam
MILBAS
Sprawdzanie Blg wiąże się z częstym ściąganiem korka - czy to nie wpływa na proces fermentacji, przecież chodzi o to aby nastaw był szczelny? A tu powietrze się miesza...
(24-10-2010, 14:00)Boullii napisał(a): [ -> ]Jeśli już chcesz zrobić z kartonika to poszukaj o zawartości soku 50%, Horteks takie posiada.
Na pewno ?
Osobiście nie spotkałem. Chyba, że jakiś koncentrat. Sok z czarnej porzeczki w proporcji 50% będzie pijalny "tylko dla orłów" i dlatego występuje sklepowo 25%.
@Tequila: Kiedyś było coś takiego. Tak mi się kojarzy, ale osobiście sprawdzałem Hortex i nie ma. Z drugiej strony zgadzam się z Tobą, że przy rozcieńczeniu 50/50 trzeba być ostrym zawodnikiem żeby wypić. Chyba, że kwasowość była jakoś korygowana. Trudno mi sobie to wyobrazić, bo raczej dodają kwasek, niż zbijają w dół.
@Radar: To nie szkodzi. Fermentacja powoduje powstawanie CO2, które wypycha powietrze. Poza tym burzliwą prowadzi się w nieszczelnych fermentatorach i nic się nie dzieje. Zaczniesz się martwić w trakcie cichej.
Ja nie mogę się jakoś przekonać do win z "kartonika", ale jak ktoś będzie nad czymś takim dumał, to niech wezmie pod uwagę sok Fortuny - 100 % soku - 80procent winogrona, 20procent czarna porzeczka, moze wyjść ciekawy cwancyk...
Zrobiłem sobie taki micro nastaw na tym. Sądząc po smaku soku, nie będzie to cabernet savignon

Założyłem, że jak nie będzie się dało pić, to włożę na 2 lata w zapomnienie

Na marginesie, to zastanawiam się co jest dodawane do tego soku, bo osobno winogrona i porzeczka są klarowne, a ta hybryda nie. W trakcie fermantacji cały ten naturalny "osad" opada na dno. Jest tego dość sporo.
Ja nie polecam - pozbawione aromatu, może nawet bardziej niż te soki z biedronki. Ja uważam, że to jeden z najlepszych nektarów na rynku.
Ale Boulli motor czyż by to była Suzuki hayabusa
Nie, rower poziomy, a Sokołem też jeździłem.
(25-10-2010, 12:08)radar napisał(a): [ -> ]Sprawdzanie Blg wiąże się z częstym ściąganiem korka - czy to nie wpływa na proces fermentacji, przecież chodzi o to aby nastaw był szczelny? A tu powietrze się miesza...
Bez przesady - jak raz w tygodniu się zmierzy (otworzy balon) - nic się nie stanie. Trzeba oczywiście pamiętać o sterylności przy tych czynnościach. Poza tym nad pracującym nastawem nie ma powietrza tylko dwutlenek węgla, który jest wydzielany przez pracujące drożdże i który jest cięższy od powietrza :-).
To chyba własnej produkcji rower?.
(25-10-2010, 19:52)Boullii napisał(a): [ -> ]Co do soków z Cz.P. jeszcze parę lat temu były 100%, dwa lata temu osobiście kupowałem 50%. Czy na dzień dzisiejszy jeszcze są, nie wiem, nie będę się upierał.
Może coś takiego
http://www.maurer.com.pl/sok_czarnaporzeczka.html
6 zeta za 0,33l to trochę drogi materiał.

Warto obejść kilka sklepów. Dzisiaj robiłem zakupy w sklepie po drugiej stronie miasta, często tam nie bywam ale dziś tak się akurat złożyło. Jakież było moje zaskoczenie kiedy na półce zobaczyłem sok fortuna 100% winogrono porzeczka 1l za 2,69!!! z którego tydzień wcześniej postanowiłem zrobić wino. W sklepie na moim osiedlu zapłaciłem 3,69 za 1l ...
Tak piszą 100% a prawdziwego soku pewnie 25%
Jak wyżej pisałem miałem 12l nektaru z czarnych porzeczek firmy MELLY - 2.5zł za litr, jeden kartonik sobie wypiłem

i do sklepu na uzupełnienie. Kupiłem sok Tymbark za 5,49zł za litr - w smaku duża różnica na korzyść Tymbarku ale 2x droższy
Wczoraj nastawiłem winko-zobaczymy co z tego kartonika wyjdzie, jak na chwile rozpoczęła się burzliwa fermentacja
A co sądzicie o tych konserwantach zawartych w kartonikach? Wpływają na proces fermentacji?
@Lukas548: To jest sok 100%. O ile pamietam 20% porzeczka, reszta winogrono.
@Radar: Czytaj etykiety, to będziesz wiedzieć czy tam są konserwanty. Wg mojej wiedzy soki 100%, a chyba i nektary ich nie zawierają. Jest to regulowane przepisami, o ile się orientuję. Z własnego doświadczenia i innych forumowiczów wynika, że fermentacja kartonikowych jest zwykle bardzo burzliwa. A to oznacza, że nie ma tam konserwantów, bo te hamują fermantację.
No u mnie jest bardzo burzliwa
Tak po 5 dniach sprawdzę Blg, tylko jest mały problem - nie zmierzyłem początkowego Blg nastawu
Masz szczęście, że robisz z kartonika. Odczytaj zawartość cukru z opakowania, dodaj cukier, który rozpuściłeś i masz BLG początkowe.
Z nektaru mam 1500g cukru, dodałem 1000g. W sumie 2,5 kg cukru w nastawie - jak to przeliczyć na początkowe Blg?