Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: nektar czarna porzeczka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Z racji tego, że posiadam wolny balon 15l ( nie będzie się marnował ) i bardzo trudno o świerze owoce, zdecydowałem się na kartonik.
Byłem w biedronce na zakupach i kupiłem 12l nektaru z czarnych porzeczek firmy MELLY - wiem, że nie jest to sok 100% ale zależało mi na czarnej porzeczce! 2,5 zł za litr.

W 100ml jest 12,5g węglowodanów a zawartość owoców min 25% (tak pisze na opakowaniu) :o

Chciałbym otrzymać mocne wino około 17% i proszę o pomoc, co o tym sądzicie:

-12l tego soku
-MD firmy malaga uniwersalna (właśnie się tworzy)
-8g pożywki
-cukier - i tu moje pytanie w jakiej ILOŚCI i w ilu ratach? :niewiem:

Musisz sprawdzić cukromierzem ile jest cukru w soku. Bez tego nie można określić ile cukru dodać i będziesz musiał dodawać partiami aby nie przedawkować. Jeśli już chcesz zrobić z kartonika to poszukaj o zawartości soku 50%, Horteks takie posiada.
a co do owoców to jest sezon na jabłka, Dziką Różę. Polecam winko z jabłek.
Jabłkowe robię w 25l balonie, a nektaru już nie zmienię , nie chce iść w koszty.

12l wina * 17stała * 17%= 3468g cukru

od tego trzeba odjąć 1500g cukru zawartego w nektarze co daje mi 1968g cukru

1000g gram dodam do nastawu, a 968g (II ratę) po 7 dniach

Co o tym sądzicie?
Podobna dyskusja była w wątku obok. Koledzy przekonali mnie, że ilość cukrów (jest zwykle podana obok węglowodanów) w nektarze jest OK:)
Z tego co się orientuje to Hortex teraz też ma 25% (sprawdzałem). Nie dodawaj wody i będzie dobrze. Cz. porzeczka ma tak silny aromat, że się obroni.
Osobiście dodawałbym cukier na 3 raty, z uwagi na to, że planujesz mocne wino.
Czyli tak z cukrem radzicie:
Isza: 1kg w momencie tworzenia nastawu
IIga: 0,5kg po 7dniach
IIIcia: 0,5kg po 14dniach ?
Kolejne raty cukru dodajesz jak drożdże zjedzą ten który jest w nastawie (a więc jak blg zjedzie do poniżej 2 stopni).

raz może to potrwać 3 dni a raz 14 dni - podawanie więc terminów dodawania kolejnych rat cukru w dniach - często moze być błędne.

pozdrawiam
MILBAS
Sprawdzanie Blg wiąże się z częstym ściąganiem korka - czy to nie wpływa na proces fermentacji, przecież chodzi o to aby nastaw był szczelny? A tu powietrze się miesza...
(24-10-2010, 14:00)Boullii napisał(a): [ -> ]Jeśli już chcesz zrobić z kartonika to poszukaj o zawartości soku 50%, Horteks takie posiada.

Na pewno ?
Osobiście nie spotkałem. Chyba, że jakiś koncentrat. Sok z czarnej porzeczki w proporcji 50% będzie pijalny "tylko dla orłów" i dlatego występuje sklepowo 25%.
@Tequila: Kiedyś było coś takiego. Tak mi się kojarzy, ale osobiście sprawdzałem Hortex i nie ma. Z drugiej strony zgadzam się z Tobą, że przy rozcieńczeniu 50/50 trzeba być ostrym zawodnikiem żeby wypić. Chyba, że kwasowość była jakoś korygowana. Trudno mi sobie to wyobrazić, bo raczej dodają kwasek, niż zbijają w dół.

@Radar: To nie szkodzi. Fermentacja powoduje powstawanie CO2, które wypycha powietrze. Poza tym burzliwą prowadzi się w nieszczelnych fermentatorach i nic się nie dzieje. Zaczniesz się martwić w trakcie cichej.
Ja nie mogę się jakoś przekonać do win z "kartonika", ale jak ktoś będzie nad czymś takim dumał, to niech wezmie pod uwagę sok Fortuny - 100 % soku - 80procent winogrona, 20procent czarna porzeczka, moze wyjść ciekawy cwancyk...
Zrobiłem sobie taki micro nastaw na tym. Sądząc po smaku soku, nie będzie to cabernet savignon:diabelek:
Założyłem, że jak nie będzie się dało pić, to włożę na 2 lata w zapomnienie:P
Na marginesie, to zastanawiam się co jest dodawane do tego soku, bo osobno winogrona i porzeczka są klarowne, a ta hybryda nie. W trakcie fermantacji cały ten naturalny "osad" opada na dno. Jest tego dość sporo.
Co do soków z Cz.P. jeszcze parę lat temu były 100%, dwa lata temu osobiście kupowałem 50%. Czy na dzień dzisiejszy jeszcze są, nie wiem, nie będę się upierał.

Może coś takiego

http://www.maurer.com.pl/sok_czarnaporzeczka.html
Ja nie polecam - pozbawione aromatu, może nawet bardziej niż te soki z biedronki. Ja uważam, że to jeden z najlepszych nektarów na rynku.
Ale Boulli motor czyż by to była Suzuki hayabusa
Nie, rower poziomy, a Sokołem też jeździłem.
(25-10-2010, 12:08)radar napisał(a): [ -> ]Sprawdzanie Blg wiąże się z częstym ściąganiem korka - czy to nie wpływa na proces fermentacji, przecież chodzi o to aby nastaw był szczelny? A tu powietrze się miesza...

Bez przesady - jak raz w tygodniu się zmierzy (otworzy balon) - nic się nie stanie. Trzeba oczywiście pamiętać o sterylności przy tych czynnościach. Poza tym nad pracującym nastawem nie ma powietrza tylko dwutlenek węgla, który jest wydzielany przez pracujące drożdże i który jest cięższy od powietrza :-).
To chyba własnej produkcji rower?.
(25-10-2010, 19:52)Boullii napisał(a): [ -> ]Co do soków z Cz.P. jeszcze parę lat temu były 100%, dwa lata temu osobiście kupowałem 50%. Czy na dzień dzisiejszy jeszcze są, nie wiem, nie będę się upierał.

Może coś takiego

http://www.maurer.com.pl/sok_czarnaporzeczka.html
6 zeta za 0,33l to trochę drogi materiał.:placze:
Warto obejść kilka sklepów. Dzisiaj robiłem zakupy w sklepie po drugiej stronie miasta, często tam nie bywam ale dziś tak się akurat złożyło. Jakież było moje zaskoczenie kiedy na półce zobaczyłem sok fortuna 100% winogrono porzeczka 1l za 2,69!!! z którego tydzień wcześniej postanowiłem zrobić wino. W sklepie na moim osiedlu zapłaciłem 3,69 za 1l ...
Tak piszą 100% a prawdziwego soku pewnie 25%
Jak wyżej pisałem miałem 12l nektaru z czarnych porzeczek firmy MELLY - 2.5zł za litr, jeden kartonik sobie wypiłem;) i do sklepu na uzupełnienie. Kupiłem sok Tymbark za 5,49zł za litr - w smaku duża różnica na korzyść Tymbarku ale 2x droższy:o

Wczoraj nastawiłem winko-zobaczymy co z tego kartonika wyjdzie, jak na chwile rozpoczęła się burzliwa fermentacja:big:

A co sądzicie o tych konserwantach zawartych w kartonikach? Wpływają na proces fermentacji?
@Lukas548: To jest sok 100%. O ile pamietam 20% porzeczka, reszta winogrono.
@Radar: Czytaj etykiety, to będziesz wiedzieć czy tam są konserwanty. Wg mojej wiedzy soki 100%, a chyba i nektary ich nie zawierają. Jest to regulowane przepisami, o ile się orientuję. Z własnego doświadczenia i innych forumowiczów wynika, że fermentacja kartonikowych jest zwykle bardzo burzliwa. A to oznacza, że nie ma tam konserwantów, bo te hamują fermantację.
No u mnie jest bardzo burzliwa;)
Tak po 5 dniach sprawdzę Blg, tylko jest mały problem - nie zmierzyłem początkowego Blg nastawu:(
Masz szczęście, że robisz z kartonika. Odczytaj zawartość cukru z opakowania, dodaj cukier, który rozpuściłeś i masz BLG początkowe.
Z nektaru mam 1500g cukru, dodałem 1000g. W sumie 2,5 kg cukru w nastawie - jak to przeliczyć na początkowe Blg?
Stron: 1 2