Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Co to za osad na dnie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zastanawiam sie czy moje wino z DR nie jest zakazone albo cos w tym stylu :((
Podczas zlewania znad owocow na balonie na sciance zauwazylem dziwny bialy osad niedaleko od dna.
I zastanawiam sie co to moze byc. Czy nie przypadkiem pleśn ? Chociaz pleśc to by sie pojawila chyba raczej na powirzchni nie?
Sam nie wiem. Ratujcie.
jest to raczej osad z drożdzy
Mam nadzieję chociaż osad z drożdży to zazwyczaj na dnie sie zbiera a ten jest "przyklejony" do ścianki :( no nic zobaczymy co bedzie dalej.

Tak przy okazji: czy wino z DR ma taki nieprzyjemny zapach podczas fermentacji i podczas klarowania? bo zapach puki co nie zachęca wcale a wręcz przeciwnie.
Ja też miałem na ściankach, stawiałbym na osad z drożdży.