05-12-2010, 14:23
Witam,
mam pytanie zbiorcze odnośnie soku z kartonu oraz powstałego z niego wina dotyczące siarkowania.
Mianowicie na pudełku soku Hortex nie ma żadnych informacji o zastosowaniu jakichkolwiek przeciwutleniaczy. Na ich stronie też nie znalazłem takich informacji - stoi tylko, że 100% z zagęszczonego soku, pasteryzowane i bez cukru.
Czy zasiarkować lekko sok jeszcze przed dodaniem drożdży?
I po zakończeniu fermentacji czy wino zasiarkować?
Z góry dziękuję.
mam pytanie zbiorcze odnośnie soku z kartonu oraz powstałego z niego wina dotyczące siarkowania.
Mianowicie na pudełku soku Hortex nie ma żadnych informacji o zastosowaniu jakichkolwiek przeciwutleniaczy. Na ich stronie też nie znalazłem takich informacji - stoi tylko, że 100% z zagęszczonego soku, pasteryzowane i bez cukru.
Czy zasiarkować lekko sok jeszcze przed dodaniem drożdży?
I po zakończeniu fermentacji czy wino zasiarkować?
Z góry dziękuję.