Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Siarkowanie "moszczu" i wina z kartonu?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

mam pytanie zbiorcze odnośnie soku z kartonu oraz powstałego z niego wina dotyczące siarkowania.
Mianowicie na pudełku soku Hortex nie ma żadnych informacji o zastosowaniu jakichkolwiek przeciwutleniaczy. Na ich stronie też nie znalazłem takich informacji - stoi tylko, że 100% z zagęszczonego soku, pasteryzowane i bez cukru.

Czy zasiarkować lekko sok jeszcze przed dodaniem drożdży?
I po zakończeniu fermentacji czy wino zasiarkować?

Z góry dziękuję.
Przed fermentacją niema potrzeby siarkować gdyż sok jak sam zauważyłeś jest już pasteryzowany. Natomiast po zakończeniu fermentacji możesz za siarkować ;)