Witam
Jestem początkującym amatorem wina

U teścia w piwnicy znalazłem parę ładnych baniaczków i chciałem spróbować nastawić coś swojego.Pomyślałem o winie z czarnej porzeczki ( nektar 100% Hortex ) bo jest promocja 3.20 za 2L:

Nastaw chce zrobić w 5L baniaczku. Wiem , że są podobne posty na forum ale tam bardzo ciężko znaleźne konkretne odpowiedzi. Czekam już na cukromierz oraz na drożdże Bayanus wraz z pożywką oraz jeszcze inne potrzebne akcesoria.
Chciał bym wiedzieć dokładnie ile drożdży dać , ile soku na początek , ile cukru dokładnie krok po kroku. Z góry dzięki

Witaj
Opakowanie 7g bayanusów starcza na 10-35 litrów.
Jeśli baynausy, to zakładam że chcesz mocne? Żeby uzyskać 18% z litra soku należy dodać 306g cukru. 5lx306g=1530g, ale od tego odejmujesz cukier który już jest w nektarze (110g/l) 1530g-550g=980g tyle musisz dodać cukru. To zostanie przerobione na alkohol, na koniec będziesz musiał sobie dosłodzić.
Do soku/nektaru z kartonika nie dolewa się wody.
Cukier musisz podzielić na raty, ponieważ przy zbyt dużym stężeniu drożdże nie będą pracowały. Najwyżej może być chyba 22blg na litr, czyli 220g cukru na litr. Każdą kolejną ratę będziesz dodawał kiedy poziom blg spadnie do powiedzmy 2 stopni. Żeby dodać 'ratę' musisz sporządzić syrop, czyli ściągasz część wina i rozpuszczasz w nim cukier i wlewasz z powrotem. Itd. aż zużyjesz przygotowany cukier.
Kolejna rzecz, o której musisz wiedzieć, to fakt że nie upchniesz wszystkiego na raz w 5l baniaku BO. Po pierwsze dodanie cukru zwiększa objętość (np. 1kg cukru + 1l wody = 1,625l roztworu). Po drugie podczas fermentacji burzliwej nastaw ucieknie ci z gąsiorka. To jest właśnie problem z 5L gąsiorkami, te 5L jest 'iluzoryczne' przy nastawianiu.
Możesz to rozwiązać tak, że całość od początku robisz w 6L baniaku po wodzie mineralnej, a po pierwszym obciągu wlewasz do szklanego gąsiorka po korek.
Dalej wybiegając w przyszłość co do pierwszego obciągu. Kiedy drożdże zjedzą ostatnią ratę cukru zlewasz wino z nad osadu (na przykład do tego szklanego gąsiora). Takie młode wino wchodzi teraz w fazę fermentacji cichej, to znaczy drożdże będą docinać ewentualne resztki cukru, wino będzie nabierało smaku itd.. Wino będzie się klarować, to znaczy co jakiś czas będzie formował się osad, znad którego trzeba będzie wino ponownie zlewać, aż do uzyskania maksymalnej klarowności.
ok bardzo dziękuje
mam pytanie czy zamiast 6L baniaka po wodzie mogę użyć większej butli powiedzmy 30L ( trzymam ja na wino hibiskusowe ale na razie pani w zielarskim czeka na dostawę więc ją mogę użyć )
Witam na forum, uzupełnij profil o miasto.
Nie ma czegoś takiego, z samej definicji, jak nektar 100% !
Przewrotnie napiszę : chcesz dobre wino z kartonu, na początek zrób sobie CYDR z soku jabłkowego 100% z lidla czy biedronki - przeczytaj na wiki co to takiego, a tu masz przepisy
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=11061 i
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1077 . Poznasz cały proces technologiczny zobaczysz jak wszystko działa, co to fermentacja, jak używa się cukromierza itd..., a owocami swojej pracy będziesz się mógł cieszyć po niecałych dwóch miesiącach, a nie po roku, jak w przypadku wina. Ten czas wykorzystaj na edukacje, czytaj forum i stronę macierzystą a dodatkowo w usystematyzowaną i wydrukowaną wiedzę możesz zaopatrzyć się w książki Cieślaka "Domowy Wyrób Win" lub Ewy Kwapisz "Wyrób wina i piwa domowego moim hobby". Moim zdaniem na początek to dużo lepsze rozwiązanie a Cydr z soku z kartonu jest pyszny i naprawdę szybko się go robi, nie piłem lepszego kupnego cydru niż ten który zrobiłem sam z kartonu!
Caze22, pewnie że możesz tak zrobić ale nie koniecznie będzie to wygodne. Chociaż trochę szkoda robić 5l w 30stce. Gdybyś miał więcej piątek to mógłbyś nastawić więcej w tej 30stce, a po pierwszym obciągu zalać piątki pod korek i piękna sprawa

No i druga rzecz taka szóstka po wodzie jest wygodniejsza kiedy robisz tylko 5l niż trzydziestka. A sprawdzałeś rzeczywistą objętość swojego gąsiorka, czy tak 'na oko'? Bo możesz przeżyć miłą niespodziankę, kiedy okaże się że to szóstka, na przykład

Ha, moja dama ma napisane poj. 5l. a tak mnie wzięło coś ostatnio i postanowiłem sprawdzić jak jest rzeczywiście i wyszło mi 6,1l.

(11-01-2011, 12:01)komandos napisał(a): [ -> ]Ha, moja dama ma napisane poj. 5l. a tak mnie wzięło coś ostatnio i postanowiłem sprawdzić jak jest rzeczywiście i wyszło mi 6,1l. 
No to i tak masz problem bo teraz musisz znalez cos o poj 7-8litrow zeby po zlaniu w damie znow pod korek bylo

Ewentualnie na dolewki w jakiejs butelce... ja do tego wykorzystuje butelke 3 litrowa po Smirnoff'ie

Posiadam 2 balony 5L , oraz jeden balon 15 L ale tam już nastawiłem wino z czerwonego winogrona ( nie chciałem sie chwalić ) i obserwuje je:d chociaż wydaje mi się , że przesadziłem z cukrem cóż jak już przyjdzie cukromierz to sprawdzę wino było już 2 razy zlewane w smaku jest bardzo słodkie ale czuć ze ma kopa

i chyba ciągle pracuje bo czuć bąbelki jak się je pije
Wracając do głównego tematu dziękuje za rade z cydrem ale ani ja ani moja narzeczona nie lubimy tego wyspiarskiego wynalazku ( mieszkałem 2 lata w Anglii ) a miałem go przyjemność niejednokrotnie próbować. Balony w sumie maja po 5.5L a jak by to miało wygladac w balonach? Podacie jakieś proporcje co gdzie ile?
To jest jeszcze jedno rozwiązanie. Kupujesz w Castoramie albo LM wiaderko z pokrywką 10 albo 15l. Tylko sprawdź, że mają znaczek przydatności dla produktów spożywczych (wytłoczony widelec i nóż) i powinno być białe lub przeźroczyste. Nie probuj pomarańczowych z OBI!
Do tego najmniejszy korek 28mm, rurkę i wiertło łopatkowe 26mm. Wiercisz (b. ostrożnie) dziurkę w pokrywie i masz fermentator.
Zrób sobie nastaw na 6-7l soku plus cukier. Jeżeli coś zostanie, to możesz wykorzystać butelkę po kubusiu albo jakąś inną na "zlewki".
Uwaga na marginesie. Nie jesteś zmuszony robić słodkie 18%. Na bayanusach możesz też zrobić wytrawne 13%, jeśli chcesz i lubisz.
Wole raczej słodkie bądź pół słodkie.( tak na marginesie jestem osobą w ogóle nie pijąca i wszystkie moje wyroby kosztuje narzeczona ja ewentualnie tylko musnę językiem łyżeczkę )
Spróbuje może na 2 balonach po 5L coś pokombinować a później zlać wszystko do jednego zobaczymy co z tego będzie. Póki co kuriera nie ma wiec na razie nie będę robił wina

(11-01-2011, 13:33)caze22 napisał(a): [ -> ]Spróbuje może na 2 balonach po 5L coś pokombinować a później zlać wszystko do jednego zobaczymy co z tego będzie. Póki co kuriera nie ma wiec na razie nie będę robił wina
Skoro masz 2 damy to zrob 2 rozne winka - znaczy sie jedno slodkie, drugie wytrawne lub pol wytrawne/slodkie. Zobaczysz, ktore Ci najbardziej odpowiada. Zawsze bedziesz mial material do kupazu gdyby slodkie bylo za slodkie...
... albo jak jesteś zdecydowany na słodkie to zrób z dwóch różnych soków.
bartoosgliwice : Może rzeczywiście nastawie 2 winka jedno słodkie a drugie półsłodkie
Mam pytanie jeszcze odnośnie mojego 30L gąsiorka. Chciałbym nastawić w nim jakieś proste dobre wino ( narzeczona jest zauroczona Hibiskusowym kolorek się jej podoba ) czy oprócz tego Hibiskusowego znacie jeszcze jakieś inne winko zimowe z którym każdy początkujący da sobie radę. Jeśli tak to podajcie od razu przepis a nie wypisujcie tylko nazwy z góry dziękuje
Kartonikowe właśnie. Generalny przepis masz powyżej. Jeśli chcesz inne, to trzeba włożyć odrobinę wysiłku i poczytać o ryżowym czy herbacianym.
Ryżowe polecam. Aż tak dużo pracy przy nim nie ma, nie więcej niż przy hibiskusie. Co do konkretnego przepisu to tak się nie da. Wszystko zależy czy ma to być czysty czy z dodatkami, słodki czy wytrawny, no i jaki ma być %. Ogólnie nie ma z nim większych problemów, należy poczytać bo na forum jest chyba ze 100 przepisów. Polecam ryżowe wg Skrzycha. Innym równie łatwym jest tak jak Grze$ napisał kartonikowe.
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nektaru z czarnej porzeczki. Znacie jakieś biedronkowe firmy , które do tego się nadają czy musi to być nektar tylko HORTEX ( chodzi o koszta ). Bo jak zobaczyłem nektar cz.p firmy Costa to sie przeraziłem ( tablica Mendelejewa ).
(11-01-2011, 17:00)caze22 napisał(a): [ -> ]Chciałbym nastawić w nim jakieś proste dobre wino
(...) znacie jeszcze jakieś inne winko zimowe z którym każdy początkujący da sobie radę. Jeśli tak to podajcie od razu przepis a nie wypisujcie tylko nazwy z góry dziękuje 
Nie podam przepisu. Nie podam tez nazwy.
Obydwie te informacje sa w poscie #3 ponizszego linka
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=2062
Gdybys sie pogubil to post ten konczy sie zdaniem, ktore bardzo lubie - "Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb."
Co do biedronkowych soków to jabłkowa Riviva a porzeczkowy bodaj nazywa się Melly i ponoć jest równie dobry co Hortex. Co do Costy to produkuje ją Hortex stąd i cena równie wysoka.
(11-01-2011, 20:35)caze22 napisał(a): [ -> ]...Znacie jakieś biedronkowe firmy , które do tego się nadają czy musi to być nektar tylko HORTEX ( chodzi o koszta )....
Teraz w lidlu masz promocje na nektar z czarnej porzeczki 25% solevita po 1,79zł /litr
(11-01-2011, 21:44)Tomek1410 napisał(a): [ -> ] (11-01-2011, 20:35)caze22 napisał(a): [ -> ]...Znacie jakieś biedronkowe firmy , które do tego się nadają czy musi to być nektar tylko HORTEX ( chodzi o koszta )....
Teraz w lidlu masz promocje na nektar z czarnej porzeczki 25% solevita po 1,79zł /litr
W Netto jest 2 litry Hortex za 4,99. Właśnie nastawiłem 24 litry

Zobaczymy co z tego wyjdzie

no u mnie w mieście nie ma Lidla tylko Stonka i muszkieterowie

a w sożywczaku na dole pani ma Hortex za 5.20 także chyba na nastaw 5L skusze się na hortex.

Oj to boli. Za tę kasę to można kupić winogrono.
(11-01-2011, 21:44)Tomek1410 napisał(a): [ -> ] (11-01-2011, 20:35)caze22 napisał(a): [ -> ]...Znacie jakieś biedronkowe firmy , które do tego się nadają czy musi to być nektar tylko HORTEX ( chodzi o koszta )....
Ja właśnie nastawiłem 5l z tego soku , zobaczymy co wyjdzie . Jak na razie idzie
Postaram się wkleić kilka fotek