Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: dwa winka rodzynkowe i z kiwi
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Nastawiłem 2 winka z rodzynek i z kiwi praktycznie w tym samym czasie i chciałem się dowiedzieć czy wszystko zrobiłem poprawnie. Jest to mój 2 i 3 nastaw więc wszelakie wskazówki będą pomocne.

RODZYNKOWE

04.02
1500 g rodzynek w całości (4 razy dobrze płukane wrzątkiem- małe raczej słabej jakości)po przepłukaniu wrzątkiem 1850 g
1000 g cukru
6 l wody
30 ml soku z cytryny
0,2 ml pektopolu
6 g pożywka dla drożdży (3 g zwykła +3 g activit)
300 ml MD Tokay (Biowin)

12.02
Blg (-1,5) dodaję:
300 ml wody
350 g cukru Blg 3

18.02
Blg (-3) dodaję:
350 g cukru

19.02
Blg 0,5

Moc wina zakładałem ok 14% tyle ile drożdże dociągną, wody i syropu cukrowego było w sumie 7620 ml + rodzynki w nastawie (350ml woda w rodzynkach po płukaniu), czyli ok 8l nastawu.

14%*8l*17=1904g cukru do uzyskania 14% winka wytrawnego 0 Blg.

Dodany cukier:
1000g+350g+350g+ (cukier z rodzynek zakładam 700g)= 2100g

Wychodzi na to, że drożdże wyżej "dociągnęły"
2100/8*17=15,4%

1.Czy wszystko dobrze policzyłem, zrobiłem?
2.Czy rodzynki wyjąć już z nastawu (narazie pływają na gorze i nie mają zamiaru opaść)?
3.Czy przy obciąganiu winka, rodzynki później trochę wycisnąć?


Z KIWI

06.02
3000g kiwi (miażdżone dłonią razem ze skórką) 10Blg (sok kiwi)
0,6g pektopolu
1l wody

07.02
5g pożywka
1000g cukru
1l wody
350ml MD (Sauternes Biowin)
22 Blg po dodaniu cukru

12.02
dodałem:
600g cukru
2l wody
Odcisnąłem owoce, przecedziłem i wszystko wylądowało w 2 "damach", 5l i 2l, samego soku z owoców wyszło 2l
8 Blg

18.02
-3 Blg
dodałem 350g cukru (2 Blg)

Zakładam, że Blg zejdzie do 0, narazie ładnie "bąbelkuje"
Zakładałem też 7,5 l wina 14% (tyle ile drożdże pozwolą)
14%*7,5l*17=1785g cukru

dodany cukier 1950g plus cukier z owoców 2l soku o Blg 10 (zakładam 8 Blg na niecukry) to 160g, czyli w sumie 2110g cukru.

hmmmm

Czyli wychodzi na to, że 2110/7,5*17=16,5% jeżeli Blg zejdzie do 0?

1. Czy wszystko dobrze zrobiłem policzyłem?
A może jakieś wnioski podpowiedzi?








[attachment=13545] [attachment=13546]
Z kiwi fajny pomysł, ciekawe co z tego wyjdzie:pijemy:

Skórka kiwi jest pokryta maleńkimi włoskami, nie bedzie z nimi problemu?
Cześć włosków pozbyłem się podczas mycia owoców, reszta myślę, że została na pielusze tetrowej złożonej w cztery podczas wyciskania moszczu.

18.02

Rodzynkowe 0 Blg - jeszcze z owocami w balonie, a już nawet ładnie klarowne się robi.

Z kiwi 0 Blg a nawet -1 ale jeszcze ładnie "gazuje", zastanawiam się czy dodać jeszcze cukru czy potraktować pirosiarczynem (16,5%) chyba wystarczy?
To już dosyć spory procent, zależy od ekstraktywności wina, mocne wino musi mieć wyraźny smak, trzeba liczyć się z tym, że dodany cukier może nie zostać przerobiony.
Ciekawe jaki kolorek będzie miało sklarowane wino, fajne by było zielonkawe, ale pewnie wyjdzie coś żółtego.
I jak tam z klarownością wina kiwiowego?
Wino z kiwi nie jest zielone, a klaruje się łatwo.