19-02-2011, 12:52
Witam
Nastawiłem 2 winka z rodzynek i z kiwi praktycznie w tym samym czasie i chciałem się dowiedzieć czy wszystko zrobiłem poprawnie. Jest to mój 2 i 3 nastaw więc wszelakie wskazówki będą pomocne.
RODZYNKOWE
04.02
1500 g rodzynek w całości (4 razy dobrze płukane wrzątkiem- małe raczej słabej jakości)po przepłukaniu wrzątkiem 1850 g
1000 g cukru
6 l wody
30 ml soku z cytryny
0,2 ml pektopolu
6 g pożywka dla drożdży (3 g zwykła +3 g activit)
300 ml MD Tokay (Biowin)
12.02
Blg (-1,5) dodaję:
300 ml wody
350 g cukru Blg 3
18.02
Blg (-3) dodaję:
350 g cukru
19.02
Blg 0,5
Moc wina zakładałem ok 14% tyle ile drożdże dociągną, wody i syropu cukrowego było w sumie 7620 ml + rodzynki w nastawie (350ml woda w rodzynkach po płukaniu), czyli ok 8l nastawu.
14%*8l*17=1904g cukru do uzyskania 14% winka wytrawnego 0 Blg.
Dodany cukier:
1000g+350g+350g+ (cukier z rodzynek zakładam 700g)= 2100g
Wychodzi na to, że drożdże wyżej "dociągnęły"
2100/8*17=15,4%
1.Czy wszystko dobrze policzyłem, zrobiłem?
2.Czy rodzynki wyjąć już z nastawu (narazie pływają na gorze i nie mają zamiaru opaść)?
3.Czy przy obciąganiu winka, rodzynki później trochę wycisnąć?
Z KIWI
06.02
3000g kiwi (miażdżone dłonią razem ze skórką) 10Blg (sok kiwi)
0,6g pektopolu
1l wody
07.02
5g pożywka
1000g cukru
1l wody
350ml MD (Sauternes Biowin)
22 Blg po dodaniu cukru
12.02
dodałem:
600g cukru
2l wody
Odcisnąłem owoce, przecedziłem i wszystko wylądowało w 2 "damach", 5l i 2l, samego soku z owoców wyszło 2l
8 Blg
18.02
-3 Blg
dodałem 350g cukru (2 Blg)
Zakładam, że Blg zejdzie do 0, narazie ładnie "bąbelkuje"
Zakładałem też 7,5 l wina 14% (tyle ile drożdże pozwolą)
14%*7,5l*17=1785g cukru
dodany cukier 1950g plus cukier z owoców 2l soku o Blg 10 (zakładam 8 Blg na niecukry) to 160g, czyli w sumie 2110g cukru.
hmmmm
Czyli wychodzi na to, że 2110/7,5*17=16,5% jeżeli Blg zejdzie do 0?
1. Czy wszystko dobrze zrobiłem policzyłem?
A może jakieś wnioski podpowiedzi?
[attachment=13545] [attachment=13546]
Nastawiłem 2 winka z rodzynek i z kiwi praktycznie w tym samym czasie i chciałem się dowiedzieć czy wszystko zrobiłem poprawnie. Jest to mój 2 i 3 nastaw więc wszelakie wskazówki będą pomocne.
RODZYNKOWE
04.02
1500 g rodzynek w całości (4 razy dobrze płukane wrzątkiem- małe raczej słabej jakości)po przepłukaniu wrzątkiem 1850 g
1000 g cukru
6 l wody
30 ml soku z cytryny
0,2 ml pektopolu
6 g pożywka dla drożdży (3 g zwykła +3 g activit)
300 ml MD Tokay (Biowin)
12.02
Blg (-1,5) dodaję:
300 ml wody
350 g cukru Blg 3
18.02
Blg (-3) dodaję:
350 g cukru
19.02
Blg 0,5
Moc wina zakładałem ok 14% tyle ile drożdże dociągną, wody i syropu cukrowego było w sumie 7620 ml + rodzynki w nastawie (350ml woda w rodzynkach po płukaniu), czyli ok 8l nastawu.
14%*8l*17=1904g cukru do uzyskania 14% winka wytrawnego 0 Blg.
Dodany cukier:
1000g+350g+350g+ (cukier z rodzynek zakładam 700g)= 2100g
Wychodzi na to, że drożdże wyżej "dociągnęły"
2100/8*17=15,4%
1.Czy wszystko dobrze policzyłem, zrobiłem?
2.Czy rodzynki wyjąć już z nastawu (narazie pływają na gorze i nie mają zamiaru opaść)?
3.Czy przy obciąganiu winka, rodzynki później trochę wycisnąć?
Z KIWI
06.02
3000g kiwi (miażdżone dłonią razem ze skórką) 10Blg (sok kiwi)
0,6g pektopolu
1l wody
07.02
5g pożywka
1000g cukru
1l wody
350ml MD (Sauternes Biowin)
22 Blg po dodaniu cukru
12.02
dodałem:
600g cukru
2l wody
Odcisnąłem owoce, przecedziłem i wszystko wylądowało w 2 "damach", 5l i 2l, samego soku z owoców wyszło 2l
8 Blg
18.02
-3 Blg
dodałem 350g cukru (2 Blg)
Zakładam, że Blg zejdzie do 0, narazie ładnie "bąbelkuje"
Zakładałem też 7,5 l wina 14% (tyle ile drożdże pozwolą)
14%*7,5l*17=1785g cukru
dodany cukier 1950g plus cukier z owoców 2l soku o Blg 10 (zakładam 8 Blg na niecukry) to 160g, czyli w sumie 2110g cukru.
hmmmm
Czyli wychodzi na to, że 2110/7,5*17=16,5% jeżeli Blg zejdzie do 0?
1. Czy wszystko dobrze zrobiłem policzyłem?
A może jakieś wnioski podpowiedzi?
[attachment=13545] [attachment=13546]