Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: PORTERÓWKA
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Ja swoja porterówkę do tej pory słodziłem cukrem lub miodem i zawsze coś mi w niej nie pasowało . Ostatnią posłodziłem ... daktylami , no i jest to chyba to czego szukałem . Oprócz tego do leżakowania dodaję wiórków dębowych .
To jest ciężka wódka , ale bardzo aromatyczna .
Te moje porterówki (szczegóły kilka postów wyżej) wytrąciły osad (taką mgiełkę) na dnie butelek. To normalne? Co z tym zrobić?
Witam. Pierwszy raz jestem w tym dziale i nie mam pojęcia o wyrobie wódek , nalewek itp.
Ale mam 0,5 litr spirytusu retyfikowanego. Piłem 2 razy porterówkę i bardzo mi smakowąło . Zaraz jadę po jakiegoś portreka i resztę składników , tylko podobno w tej co piłem były jeszcze kukułki.
Robił ktoś kiedyś z kukułkami?
Z racji tej , że jestem strasznie narwany i często działam zbyt pochopnie nie wytrzymałem i zrobiłem tak:

0,5 l spirytusu
0,5 l żywiec porter
64 g cukru waniliowego (wanilinowego)
16 g cukru migdałowego
100 g cukru
14 kukułek

Wlałem piwo do garnka , wsypałem cukier (1.waniliowy, 2.migdałowy, 3. zwykły) i podgrzewałem aż zaczęło się dymić ale nie gotować i mieszałem żeby się cukier rozpuścił.
Kukułki przekroiłem na pół (bo nie chciały wejść do butelki) i zalałem spirytusem. Jak piwo ostygnie do 30 st. to wleję spirytus do garnka i wymieszam. A jak wystygnie to wleję do butelki.
Chcę żeby miało około 60% więc dlatego te proporcje. Jak będzie za mocne to rozcieńcze wodą , albo zwykłym piwem.
Zmienie temat, bo nie wiem gdzie się podpiąć, otóz kochani potrzebuje takiej rady.
Zrobiłem wódkę cytyrynówkę (bardziej nalewkę cytyrynową) ale dałem za dużo skórek od cytyryny i ma lekko gorzkawy posmak. Czy jest jakiś sposób aby tego gorzkiego smaku się pozbyć??:nie:
kopruch zastanawiam się czy nie za dużo cukru migdałowego. Też kiedyś dodałem i troszkę za bardzo migdałami smakowało. Dodałem wtedy jeszcze pól litra Warki i wyszła całkiem dobra naleweczka choć już nie tak mocna.
podobno czas leczy rany - ale nie wiem.
mam ten sam problem z ryżowym na cytrynach (nie usunąłem libedo):(
tasmol - mi smakowało myślałem nawet żeby następnym razem dać 32g (koledzy degustatorzy też nie narzekali) ;)
A ile mniej wiecej czasu potrzeba, bo narazie po 2 miesiacach nic nie złagodziło smaku, nawet czas)????
Zamierzam jutro zrobić porterówkę mniej więcej tak:
moją pierwszą ogólnie nalewkę :P

0,5l spirytusu
1l portera Żywca
2 łyżki miodu / lub / 2/3 szklanki cukru - proszę o zdanie czy oba sposoby będą dobre ...
32g cukru wanilinowego czy może więcej ?
cynamonu jako tako nie mam, mam tylko mielony ale czy mogę go dać ? Ile ?
jak coś to poszukam i kupie i dodam pół kawałka cynamonu
2 goździki
no i garstka rodzynek - czy musi ona być ? oczywiście proces jak przy dodaniu ich do wina ? zlanie wrzątkiem kilkakrotne i wtedy dodanie rozumiem ...

zastanawiałem się nad dodanie mielonej kurkumy ale też nie wiem czy warto i ile (mielona)

win już trochę zrobiłem ale do nalewek wcześniej się nie pchałem, mam akurat 1l spirytusu i 0,5l pojdzie na porterówkę i 0,5l na hmmm <?> coś się wymyśli :)
Jeśli chcesz to dodaj raczej miodu , może wniesie on jakiś smak. Cukru waniliowego jak dla mnie wystarczająco. Rodzynek nie dodawałem więc nie wiem czy coś wniosą.
Ja dodałem 3 ziarna pieprzu i goździki. Warto eksperymentować.
Cytat:Wysłane przez zoro
(...) 32g cukru wanilinowego czy może więcej ? (...)

Jakiego cukru waniliowego planujesz użyć? Czy tego z dodatkiem prawdziwej wanilii, czy cukru wanilinowego? Z przepisu wynika, że chyba chodzi o ten drugi, paczuszki cukru wanilinowego mają wagę 16, 32 lub 64 g. Jeśli jednak ten drugi, który jest produkowany syntetycznie, to proponuję użyć 16 g, ponieważ 32 g cukru zbytnio dominują w smaku.
Ja jeszcze dodam, że jeśli planujesz wrzucić cynamon, to nie ten mielony, bo znacznie utrudni Ci to filtrowanie. Lepiej poszukaj takiego w lasce. I kurkuma wydaje mi się zbędna, szczególnie z tego powodu, że może zepsuć kolor nalewki.
Zaraz robię, gdyby ktoś zauważył jakieś karygodne błędy to proszę napisać :) może zdążę coś zmienić :)

0,5l spirytusu
1l portera Żywca
2 łyżki miodu
32g cukru wanilinowego, (to jest 2x16g GELLWE)
pół laski cynamonu
2 goździki
2 ziarna pieprzu

Proszę o jakiś szybki odzew :)
Czy można dodać chpsów dębowych ? Jeśli tak to ile i na jak długo i kiedy :) Czy ktoś stosował akurat do porterówki ?

--------------------------------

Już wykonane ale uwagi przydadzą się na następny raz, takie pytanie ...

mam to teraz w gąsiorze 5l, czy może sobie spokojnie tak stać ? Mam też słoik 1,5l ale to wyjdzie pod sam czubek ... Czy może lepiej poszukać słoik z 2/2,5l i tam włożyć ... tak chyba byłoby najlepiej ?

Zamknąć szczelnie i przechowywać w temp ? Jakaś określona jest ? Czy po prostu pokojowa ? Pozdrawiam, już mi ślinka cieknie :jupi: czuje, że będzie bardzo dobre, a kolor jasna pospolita gorzka żołądkowa (takie mam wrażenie przez pod brąz podchodzące szkło :D)

Baaardzo proszę o odpowiedź ...
Najlepiej aby przestraeń z powietrzem była jak najmniejsza. Ja bym trochę upił i wlał do słoja 1,5 l.:)
A w 5l gąsiorze to już bardzo źle, zbyt duża powierzchnia parowania alkoholu. :(
znalazłem słój nawet trochę większy niż 1,5l i tam przelałem

jeden goździk nie wyleciał, dodam nowy, chyba będzie dobrze ?
kapnąłem jeszcze troszeczkę spirytusu :diabelek:

kolor jak gorzka żołądkowa (może troszkę jaśniejsza)
smak: można już pić ale wyczuwalny smak spirytusu i piwa (już mniej niż na początku), co do przypraw dowiemy się za tydzień, zapowiada się bardzo interesująco bo już czuć ich ładny aromat ...

powiem, że jest łagodna, a po chwili całkiem łagodnieje (przynajmniej w moim odczuciu :P), następnym razem zrobię więcej :) pozdrawiam
A więc czy mógłby ktoś wreszcie bezpośrednio podać sprawdzony przepis, który ma odpowiednią ilość cukru itd itp? Bo nieco jestem zagubiony, tymbardziej iż ja dysponuje innymi przepisami...

A więc?
Tak to jest, Czerep, że gusta są sprawą indywidualną i nie wiadomo, jak moglibyśmy trafić w Twoje. Po prostu wypróbuj któryś z przepisów, o których autor wypowiadał się pozytywnie i potem już sam będziesz wiedział, co zmienić, żeby Tobie także smakowało. Powodzenia! :spoko:
Nastawiłem porterówkę wg. przepisu:
1 l spirytusu 80%
2 l porteru żywieckiego
szklanka cukru
paczka cukru waniliowego 16gram
Przepis mam od kolegi ale nie wiem czy jest sprawdzony. Po roku otworzę pierwszą butelkę i napiszę jak smakuje.
Witam wszystkich specjalistów :)
Właśnie sobie zrobiłem porterówke i wyszła troche goszkawa (posmak piwa) Czy ten smak po jakimś czasie zanika czy tak już będzie do końca ? I czy jak bym dodał więcej cukru czy to by coś pomogło ?
thx
Nie wytrzymałem roku. Pierwszą butelkę wypiliśmy w sylwestra. Bardzo dobra nalewka.
... Apropos tego co ktos pisal na 1 stronie... niemam pojęcia jaka porterówka wychodzi z Guinness'a ale napewno to nie jest porter (w rozumieniu porter baltycki bo zakladam ze wlasnie o taki chodzi w przepisie) Guinnest jest piwem gatunku Stout, co prawda wywodzi się z irlandzkiego portera ale nalezy rozoznic 2 gatunki.

pozdrawiam Rafal

PS: Ja osobiscie robilem na Porterze zamkowym (Żywieckim) wyszla b dobra :-) poleca
Cytat:Wysłane przez RafiX_
... Apropos tego co ktos pisal na 1 stronie... niemam pojęcia jaka porterówka wychodzi z Guinness'a ale napewno to nie jest porter (w rozumieniu porter baltycki bo zakladam ze wlasnie o taki chodzi w przepisie) Guinnest jest piwem gatunku Stout, co prawda wywodzi się z irlandzkiego portera ale nalezy rozoznic 2 gatunki.

pozdrawiam Rafal

PS: Ja osobiscie robilem na Porterze zamkowym (Żywieckim) wyszla b dobra :-) poleca


To może podasz mi przepis,bo już dawno chciałem zrobić dobrą porterówkę.Pozdrawiam.
To może najpierw przeszukasz wątek - na 6 stronach na pewno coś dla siebie znajdziesz :big:
Na stronie głównej też jest przepis na porterówkę (ponoć dobra, ale nie potwierdzam bo nie robiłem)
http://wino.org.pl/content/view/184/105/
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12