Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: PORTERÓWKA
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
właśnie popełniłem porterówkę poniekąd z przepisu według zamieszczonego na stronie http://wino.org.pl/content/view/184/105/.

różnica polegała na tym, że dodałem troszkę cukru - 150 gram - w postaci skarmelizowanej (podobno porterówka smakuje jeszcze lepiej niż z cukrem rozpuszczonym bezpośrednio w podgrzanym porterze)

mała rada: jeśli ktoś karmelizuje to polecam nie robić tego zbyt długo, ponieważ smak może okazać się bardziej gorzki.
wystarczy roztopić cukier na patelni, do uzyskania ciekłego karmelu, a następnie ostrożnie zalać połową szklanki portera, podgotować na lekkim ogniu, aż zastygnięty karmel ponownie się rozpuści, na koniec dopiero połączyć to z porterem i innymi składnikami.
A ja zrobiłem (za namową kumpla - winiarza) w/w porterówkę na miodzie gryczanym. Ponoć to najlepszy miód do tego trunku. To było 2 tyg. temu. On mówił, żebym ją z rok przetrzymał, aż przejdzie. We shall see... :lol:
Witajcie!
A ja zrobiłem porterówkę wiosną i jest bardzo gorzka, robiona wg przepisów z tego forum. Czy można ją jakoś uratować, ubogacić, żeby w ogóle chociaż trochę nadawała się do picia ??
Cytat:Wysłane przez Pigwa
Poniewaz zrozumialem, ze Guinnesa nie polecacie ze wzgledu na cene lub cos w tym rodzaju (" Guinnesa zwyczajnie szkoda"), wiec jednak uzyje go, bo mnie nie szkoda, a tu jest to jednak najprzedniejszy porter, a zywieckiego zwyczajnie brakuje. A cukru uzywam nie wiecej jak 15%, lubie porterowke nieco bardziej wytrawna.



Szanowni Państwo - Guinness to NIE jest porter!!!!! Guinness to chyba najsławniejsze na świecie piwo typu stout. Robiać wódkę smakową na Guinnessie otrzymujemy nie porterówkę, tylko Stołtówkę ;)


Żywiec porter w istocie jest bardzo słodki. Dużo mniej jest piwo Ciechan porter (wyrób lokalny - ciężko dostać, niepasteryzowany).

Generalnie można by spróbować zrobić także taką wódkę na piwie typu Koźlak (mało słodkie są te z browaru Amber).
Drogi kolego Koźlak to też nie porter tylko bock.
nie napisałem że Koźlak to porter. Napisałem piwo typu koźlak. nie napisałem tez porterówka z koźlaka tylko "taka wódka" z koźlaka.

taka koźlakówka :)
Macie może jakąś radę? Widzę że toczycie "spory na tle piwnym", więc pewno jesteście doświadczonymi porterowcami ;)
wcześniej w temacie ktoś pisał, że takie nalewki zawsze można dosładzać w przeciwieństwie do wina. Proponuje miodem bo zdaje się, ze jest słodszy od cukru (fruktoza słodsza jest od glukozy).
Nie jest słodszy ,bo cukier to 100% cukru w cukrze jak kiedyś napisano i jest to cukier złożony sacharoza, ale miód jest lepszy w smaku dlatego nim można wzbogacić smak.
akurat w miodzie (za wikipedią) jest ~34% glukozy i ~39% fruktozy. I są to właśnie cukry proste. A sacharoza różni się słodkością od glukozy i fruktozy (przy czym informacje na internecie są sprzeczne co do tego co jest bardziej słodkie i w jakim stopniu; gdzieś znalazłem, że sacharoza jest 2x bardziej słodka od glukozy i połowę mniej słodka od fruktozy). Generalnie nie ma pewnie o czym dyskutować bo sumarycznie pewnie wyjdzie, że różnią się słodkością w niewielkim stopniu, natomiast fakt, że miód ma dużo więcej walorów smakowych pozostaje (jak mawiał pisarz) ordynarny i nagi :)
Znalazłem w szafcę spirytus 95% więc postanowiłem, że też spróbuję wytworzyć ten trunek. Postąpiłem wg. przepisu z pierwszego posta w tym temacie z lekką modyfikacją (mniej cukru). I tak przeliczyłem ten przepis na 500ml żywca portera i tak dałem:

1 porter żywiec
53g cukru waniliowego
210 ml spirytu
145 g cukru zwykłego.
kilka rodzynek

2/3 cukru zwykłego podałem do garnka i zagrzałem skarmelizowałem (chyba przesadziłem bo się zaczął gotować ;/ nigdy wcześniej tego nie robiłem). Zdjąłem cieplutki karmel z palnika i zalałem żywcem (spieniło się, ale nie chciałem czekać aż karmel wystygnie bo się bałem, że się później nie rozpuści). Mieszając dodałem resztę cukru zwykłego i dodałem waniliowy oraz rodzyny. Do schłodzonego żuru dodałem spiryt i zabutelkowałem.
Cytat:Wysłane przez Seber_F
Macie może jakąś radę? Widzę że toczycie "spory na tle piwnym", więc pewno jesteście doświadczonymi porterowcami ;)

dodać miodu.. ewentualnie troszke miodu rozpuścić w porterówce na wolnym ogniu i dodać do całości.. i kosztować. moja ma 7 miesięcy była ciut za słodka. ale teraz jest wspaniała.. tylko niecałe 0,5 się uchowało z 5l :(
moja porterówka pachnie jak pączki. normalnie jak pączki :)
Ja robię porterówke wg przepisu:

0,5 l spirytusu
0,5 l piwa porter (najlepiej Żywiec)
pół szklanki cukru zwykłego
torebka cukru waniliowego
200 ml (sklanka) wody przegotowanej

W szklance przegotowanej wody rozpuscic cukier i cukier waniliowy. Następnie do garnka wlać spirytus, do spirytusu dodać wode z rozpuszczonym cukrem. Garnek wstawic na palnik i dolac piwo (przy dolewaniu piwa cięgle mieszać łyżką). pozostawic na ogni przez chwile co jakis czas mieszać. po podgrzaniu zlac do butelek i odstawić (im dłużej bedzie stała tym lepiej)

kari3z

przed chwila z kumplem zrobilismy porterowke proporcaja wyglada nastepujaco :


1l spirytusu 95%
1l piwa 7%
2 torebki cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
1 szklanka wody

czekamy teraz z niecierpliwoscia na efekty naszej ciezkiej pracy .... :D
Ja cukier waniliowy to toleruje jedynie w jakichś ciasteczkach.
Wanilie w laskach ..owszem...
Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma...

Co do Porterówki to ostrożność bym zlecał z cynamonem..ja do swojej dodałem sproszkowoany.. (czytaj: Jak sie nie ma co się lubi...) i wyszła baaaaaaaardzo ostra... W "rozmajeniu" do okołu 20-30 % da się pić...(ale bez rewelacji) a dodałem 1/5 w porywach do 1/4 łyżeczki na Litr.

Aha...
kari3z

Cytat:1l piwa 7%
Portera chyba???
Przeleciałem te strony o porterówce na szybko, ale taki przepis jak ten, według którego robię porterówkę od lat - nie wpadł mi w oko:
1 litr spirytusu (ok. 95%)
1 litr portera żywieckiego (u mnie dostępny jest też porter Boss, ma prawie identyczny smak a jest dużo tańszy)
1 litr piwa Karmi.
Po zmieszaniu - wstawić w chłód. Po kilku dniach ściągnąć znad osadu. Nadaje się do picia od razu. Jest wytrawna. Przy dłuższym przetrzymaniu (ale nigdy nie postała więcej nic 3 miesiące) - nabiera pewnej goryczki (dla jednych przyjemna, dla innych nie).
Cytat:Wysłane przez Sev

kari3z

Cytat:1l piwa 7%
Portera chyba???

Porter 7% to chyba jakiś nieudany Pilsener czy Bock. Porter powinien MSZ mieć coś koło 9%.

Boss jest dobry, Żywiecki jak najbardziej, można użyć też Lwowskiego i Łódzkiego; z tem że ten ostatni słodszy jest, ale po 5tym jest smaczny.
W jakich sklepach szukać porterów? Osobiście nigdy nie widziałem portera żywca w sklepie, chciałem popełnić porterówkę, ale mam problem z kupieniem portera, gdzie szukać najlepiej, może jakaś konkretna sieć sklepów się tym zajmuje? Może trudno w to uwierzyć, ale nie moge w Gdańsku kupić portera :(.
Kupisz niemal w każdym sklepie,ponieważ chyba każdy browar ma w swej ofercie portera.Kto pyta nie błądzi.
porterówka właśnie nastawiona wg przepisu, który podawałem troche wyżej.
teraz ja do piewniczki i nich do świąt stoi, tak długo jeszcze u mnie nigdy nie stała:podstep;]
Cytat:Wysłane przez gigant0502
W jakich sklepach szukać porterów? Osobiście nigdy nie widziałem portera żywca w sklepie, chciałem popełnić porterówkę, ale mam problem z kupieniem portera...

Gigant. U mnie porter żywiecki jest dostępny w Tesco, Carrefourze i Kauflandzie. Zawsze w buteleczkach 0,33 i w niewielkiej ilości na półce. Szukaj czarnej, żywieckiej etykietki. Jak nie znajdziesz tam - to poszukaj hurtowni alkoholi, lub hurtowni piwa i napoi - tam pewnie też uda Ci się zdobyć Portera.
właśnie popełniłem portretowke według przepisu ze strony macierzystej ale z małymi modyfikacjami: zamiast 2 łyżek miodu, dodałem 6, poza tym dodałem kawy ( 1 lyzka sypanej zaparzonej w 50ml wody), jeżeli chodzi o porter, to dałem żywieckiego, spirytus lubelski, z zielonym napisem. Moja żonka twierdzi ze pachnie bardzo podobnie do likieru Sheridan’s, takiego dwukolorowego, jedna cześć jest jasna a druga ciemna. Zastanawiam sie czy dałoby sie dopasować jakiś jasny likierek do tej portretowki, podobno ta jasna cześć Sheridan’s -a ma mocno mleczny posmak.
Z gory dzieki za wszelkie sugestie.
pozdr
Pietro,spróbuj z mlekiem kondensowanym słodzonym.
avok a może masz jakiś przepis na to mleczko, myślę ze warto dodać wanilii. Jakie przyprawy można jeszcze dodać ?
pozdr
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12