Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: PORTERÓWKA
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Cytat:Wysłane przez Pietro
właśnie popełniłem portretowke ... z małymi modyfikacjami: zamiast 2 łyżek miodu, dodałem 6, poza tym dodałem kawy ( 1 lyzka sypanej zaparzonej w 50ml wody), jeżeli chodzi o porter, to dałem żywieckiego, ... Zastanawiam sie czy dałoby sie dopasować jakiś jasny likierek do tej portretowki,...
Ja kiedyś przy robieniu porterówki użyłem jako dodatku Karmi kawowego. Efekt wyszedł podobny do tego przez ciebie opisanego. Ja bym jednak porterówkę zostawił jako 'Porterówkę' a jeśli chcesz zrobić coś podobnego do Sheridan'a to zacznij od początku. Niech to będzie krem/likier. Przepisy są na stronie. A część 'jasną' bym zrobił mleczno-waniliową, delikatną.
Hi.
Pietro zobacz tu:http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
A wanilia do mlecznej jak najbardziej.
1stgreen , avok Dzięki !
Napewno skorzystam z waszych porad, z niecierpliwością czekam na weekend.
pozdr

JanMarian

Czesc
Jako nowy uzytkownik tego forum pochwale sie wam moja porterowka
otoz przepis jest nastepujacy
1L spirytusu
2,5L piwa Grand Imperial Porter (pyszne piwo browaru Amber z Bielkówka)
64g cukru waniliowego
400g miodu lipowego
10g kawy rozpuszczalnej
5gozdzikow
troche rodzynek
80g przyprawy do grzanca

piwo zaczalem podgrzewac, dodalem po koleji cukier waniliowy, miod. Ostudzilem, przelalem do balonu w miedzy czasie rozpuscilem kawe w 100ml wody, wlalem do balonu, wrzucilem gozdziki i rodzynki. Na koncu, nauczony doswiadczeniem poprzednich nalewek dodalem do przyprawe do grzanca, poczekalem az przestanie sie pienic i wlalem spirytus.
i włala! wczoraj juz sprobowalem i smak wyszedl idealny, teraz tylko musi postac troche az sie spirytus przegryzie i bedzie idealne!
Cytat:[i]64g cukru waniliowego

Cukier waniliowy jest tutaj źle widziany, jak to ma się gryźć dłużej to zamiast cukru może laska wanili?
Chcę zrobić ten właśnie trunek w tym tygodniu, lecz nie na spirytusie a na wódce. Tak więc, jaką wódkę polecacie?
Najlepsza do tego będzie wódka biała w płynie.:sloik:
Naprawdę?? Myślałem, że leśny dzban ;)
A tak naprawdę która? Jestem sceptyczny co do wódki Dąbrowski tak więc takiej na pewno nie dodam...
Dodaj której nie szkoda,lepiej najlepszej.Do porterówki mile widziany spirolek.
Polecam Sobieskiego jeszcze się nie zawiodłem.
Też myślałem nad Sobieskim, tym bardziej, że za 20 zł jest pół litra i gratis szklanka ;)
Będzie z czego się degustować - jak znalazł!
Ostatnio równo 2 tyg. temu kupowałem po 19,5 ale niestety bez dodatków!!!
Pytanie do tych którzy, robili Porterówkę na miodzie.

Otóż pół roku temu nastawiłem porterówkę i część posłodziłem miodem gryczanym, a część spadziowym. Ostatnio zajrzałem do nich i oba nalewy mają na dnie osad (nieco jaśniejszy niż sam porter). Osad ten musi być od miodu, bo porterówka na cukrze go nie ma. I tak: spadziowy ma tego osadu mniej (ok 2-3 cm w butelce litrowej), a gryczany dużo więcej (ok. 5-6 cm w 1l butelce).

Zrobiłem też taki organoleptyczny test i:
- porterówka po wstrząśnięciu tego osadu miała w końcówce gorzkawy smak
- porterówka nalana delikatnie (bez wstrząsania osadu) smaku tego nie miała

Pytania:
1.) Czy powinienem filtrować nalewkę PRZED rozlaniem jej do dojrzewania czy PO (przed konsumpcją)?
2.) Co to za osad i czy może korzystnie wpływać na dojrzewanie porterówki?

P.S. A z innej beczki. Półroczna porterówka to już niebo w gębie!!! Nie ma porównania ze smakiem początkowym. Warto czekać, warto...
ostatnio jak robilem porterowke bez miodu na cukrze tez mi osad powstał na dnie i równiez miała gorzkawy smak!!!
pierwszy raz taka sytuacje mialem z porterowka
Na cukrze też? No to moja teoria legła w gruzach. Chociaż moja na cukrze nie ma osadu. Nic a nic.
nom mi sie ostatnio zdarzyly wlasnie porterowki na cukrze z osadem i sie zastanawiam czy to nie z winy spirytusu moze bo ostatnio inny kupilem niz zawsze
Moja porterówka też z gorzkim posmakiem wyszła. Muszę sprawdzić pod kontem osadu. Ja winiłem to, że cukier przypaliłem przy karmelizowaniu. W najbliższym czasie zamierzam nastawić Koźlakówkę :P Na przepisie analogicznym do porterówki.
rozumiem zamiast portera koźlaka dajesz??!!
u mnie niestety ciężko dostac także nie próbowalem tego jeszcze ale myśle że się skusze do spróbowania jak koźlaka dostane
A więc podejrzenie powodowania mętnienia pada na spirytus? Ja bym tam dalej obstawał przy miodzie, bo spirytus używałem nasz drogi, lubelski, kupiony w sklepie. Poza tym grubość warstwy osadu jest diametralnie różna dla rodzaju miodu użytego w nalewie. Może więc istnieje więcej niż jeden powód całego zajścia? Że też nie chce się wypowiedzieć w tej sprawie żaden pszczelarz...
ja nie słodziłem miodem i nie mam osadu.

alchemik_20 dokładnie tak zamierzam dać. Zastosuje koźlaka z Amber bo mi bardziej smakuje. Jeszcze tak nigdy nie robiłem :)
Witam!
Też słodziłem miodem spadziowym i mam osad mętny na dnie - moja porterówka była gorzka...
Cytat:Wysłane przez kursant
Będzie z czego się degustować - jak znalazł!
Ostatnio równo 2 tyg. temu kupowałem po 19,5 ale niestety bez dodatków!!!
W Biedronie za niecałe 17 zł jest Luksusowa (0,5 l).
Wódka lepsza od Sobieskiego i ładna butelka do wykorzystania. Ja do nalewek zawsze daję właśnie tę wódkę.
jeśli chodzi o vódke to w biedronie jest również żołądkowa gorzka "de luxe" za 17,50 (0,5 l) - gorąco polecam do nalewek idealna

Dziś również oprócz dwóch nalewek zrobiłem porterówkę i tak dałem 1l.portera żywiec, 1l.spirolu,1 szklanka przegotowanej i wystudzonej wody, 2 paczki cukru waniliowego i do tego 025kg miodu akacjowego całość została dokładnie wymieszana i rozlana do 05l butelek które zostały zakręcone na co najmniej miesiąc. Po miesiącu zaproszę do siebie moich Zięcioli i odbędzie się degustacja:pijemy: niechaj ocenią co ich zdaniem w przyszłości warto robić.

Pozdrawiam
Stanley
StanleyK, nie podgrzewałeś tego nic a nic? "Umajtałeś" na zimno? hmm
ja dałbym laskę wanilii zamiast cukru


Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12