29-03-2011, 17:03
Zamierzam zrobić według mojego wymyślonego przepisu. Chce mocne wino(18%), charakterystycznym smakiem cytryn (dlatego: 1L soku:4L wody) i żeby nie było bez „ciała” (Ryż 1-2kg), jak będzie za kwaśne to doleje wino rodzynkowe lub kiwi, a jak to nie pomoże to będę miał do kupażu zamiast kwasku.
Przepis na jakieś 5L wina które się będzie robiło w 10L gąsiorku:
Cytryn 3Kg (około 1,2L)
Ryż 1 -2kg
Cukier około 1,5kg (17-18%)
Woda 4-5 L
Planuje oddzielić miąższ z cytryn od albedo, trochę czasochłonne ale dzięki temu będę mógł fermentować w miazdze do końca fermentacji.
Macie może jakieś sugestie co do przepisu lub wykonania?
Przepis na jakieś 5L wina które się będzie robiło w 10L gąsiorku:
Cytryn 3Kg (około 1,2L)
Ryż 1 -2kg
Cukier około 1,5kg (17-18%)
Woda 4-5 L
Planuje oddzielić miąższ z cytryn od albedo, trochę czasochłonne ale dzięki temu będę mógł fermentować w miazdze do końca fermentacji.
Macie może jakieś sugestie co do przepisu lub wykonania?