Tak. Może nie ten model kilkadziesiąt lat starszy i większy ale bardzo ładny moszcz z porzeczek się uzyskuje.
A z innych tanich sposobów to pieluch tetrowa lub płótno lniane i dwie deski. Prosty i bardzo skuteczny sposób przy małych ilościach.
Przepraszam że jeden pod drugim ale tak lepiej widać.
Co powiecie o tym:
http://allegro.pl/wyciskarka-do-owocow-1...27076.html
Czy nie za słabe będą śrubki te przy białym plastiku? Nie wylezie mi to do góry jak za mocno przykręcę owoce do ściśnięcia?
Jakieś takie to delikatne wygląda. Cena duża to pewnie musi być dobre?
(05-04-2011, 08:42)kk77 napisał(a): [ -> ]Przepraszam że jeden pod drugim ale tak lepiej widać.
Co powiecie o tym:
Czy nie za słabe będą śrubki te przy białym plastiku? Nie wylezie mi to do góry jak za mocno przykręcę owoce do ściśnięcia?
Ja w tamtym roku kupiłem prasę 10l na allegro niewiele droższą od tej, bardzo dobrej jakości, drewno dębowe, wszystkie elementy dopuszczone do styku ze spożywką. Wykonanie dużo lepsze od tych na allegro za 250-300zł. Kumpel pooglądał moją praskę i właśnie kilka dni temu odebrał taką samą i też jest zadowolony z zakupu. Jak chcesz daj znać na pw to podeśle zdjęcie swojej.
do 100zł to se lepiej idź na skup złomu znajdziesz tam materiał i weź se zrób sam. taki zakup to tak jak byś do auta osobowego silnik od skutera zamontował

(05-04-2011, 20:06)shrek1818 napisał(a): [ -> ]do 100zł to se lepiej idź na skup złomu znajdziesz tam materiał i weź se zrób sam. taki zakup to tak jak byś do auta osobowego silnik od skutera zamontował
Jak bym potrzebował i posiadał taką ilość co ty masz to nie było by tego posta.
Twoje porównanie silnika skutera do budy auta jest totalnie bez sensu. Idąc Twoim tokiem rozumowania i odpowiadając na twoje porównanie ... po co komuś silnik od skutera jeżeli ma rower ?? Wierzę, że Miałeś dobre intencje.
PS. Moje potrzeby to 30-50 butelek na rok.
(05-04-2011, 08:42)kk77 napisał(a): [ -> ]Przepraszam że jeden pod drugim ale tak lepiej widać.
........
Czy nie za słabe będą śrubki te przy białym plastiku? .....
1. Nie przepraszaj i nie pisz posta pod postem.
2. Te plastiki to pewnie ceowniki metalowe lub może nawet plastikowe dekoracyjne nakładki na belkę metalową.
Tym "urządzeniem" przypominającym młynek do mielenia mięs ,rozdrabniałem pokrojone uprzednio jabłka do wyciskania z nich soku. Bez praski albo tetry do uzyskania soku (moszczu), się nie obejdziesz.Robota jest żmudna i dość męcząca..
To urządzenie do jabłek to się kompletnie nie nadaje. Raczej do miękkich owoców takich jak np. porzeczki.
Co powiecie o tym:
Mam coś takiego i jestem zadowolony. Choć śruba to nie trapezówka, daje radę w domowym przetwórstwie. A to białe to nie plastik. Całość jest całkiem solidna.
@rattlesnake4:
Powiedz mi czy używasz worka do ciskania miazgi, czy od razu wkładasz owoce do tego dziurawego garnka i prasujesz?
Bez worka. Wydajność mnie zadowala, zbyt mocno nie wyciskam, ale robię to, w zależności od surowca, szybciej lub wolniej. Przy niewielkich ilościach raczej pomału, dokręcam odrobinę i czekam, znów dokręcam i czekam. Gdy mam do przerobienia większą ilość (większą przy uwzględnieniu (nie)wielkości tej prasy, nie ciągnę dokręcania w nieskończoność, aby uzyskać kolejnych kilkanaście kropli. Gdy robię nalewki, wtedy z racji niewielkiej ilości wyciskanego materiału mogę sobie pozwolić na dokładność, więcej razy dokręcam i dłużej czekam.
Muszę zaznaczyć, że kontakt surowców z praską jak do tej pory nie wpłynął negatywnie na jakość produktu finalnego. POLECAM
Witam,
Maaro78 za ile kupiłeś swoją praskę?
Mógłbyś przesłać kilka zdjęć?
Pozdrawiam
1 i 2 link odpada - gwint metryczny - ukręcisz się i siły na wyciskanie nie będzie

3 link - można się zastanowić
4 - drewno, dociśniesz mocniej i coś się ułamie - ja bym odpuścił
5 link - śruba na stałe centralnie, ciężko umyć ale swoje zalety ma o robixie wiele napisali i raczej odradzają
Na moje oko też jest metryczny.
A rozróżnia się właśnie "na oko"

(01-07-2011, 11:12)kempin napisał(a): [ -> ]jaki tutaj jest gwint? jak to rozróżniasz
Gwint trapezowy przy takiej średnicy jest po prostu gruby i "rzadkie" ma zwoje - widać to na powiększonych zdjęciach, metryczny jest gęsty i zwoje są "upakowane" - po prostu na oko - jako mechanik kiedyś, kiedyś widziało się to i owo czasami

(01-07-2011, 11:55)piksiak napisał(a): [ -> ]...jako mechanik kiedyś, kiedyś widziało się to i owo czasami 
Oba wymienione gwinty mogą być metryczne albo calowe ale jeden jest trapezowy a drugi trójkątny .. tak na oko emerytowanego mechanika .
Wacek
Gwint metryczny używany jest z reguły do połączeń stałych jakichś elementów konstrukcji. Do prasy nadaje się wyłącznie trapezowy o grubych i rzadkich zwojach i takiego używa sie w śrubach podnosników i pras. Gwinty te nie są samohamowne i łatwo nimi obracać co ważne jest przy wyciskaniu soków.
Aby nie tworzyć kolejnego tematu, zwracam się tutaj z prośbą o kilka słów wyjaśnień wątpliwości.
Jako, że przymierzam się do zakupu pracy do wyciskania owoców (skuszę się chyba na ofertę Eurowinu), chciałem się dowiedzieć:
1. Jaką pojemność prasy najlepiej wybrać na przerób ok 50-80 kg owoców rocznie?
2. Czy lepsza będzie prasa koszowa, czy ramowa?
3. Czy do takich owoców jak: porzeczki, wiśnie, winogrono, agrest, prasa się nadaje?
4. Jeżeli zamierzam fermentować owoce w miazdze to muszę tę samą partię owoców przecisnąć przez prasę 2 razy, tzn, pierwszy raz przy miażdżeniu owoców (potem zmieszanie miazgi z sokiem), drugi raz przy tłoczeniu z miazgi? Czy taka opcja wchodzi w grę?
5. Co zrobić aby owoce nie przechodziły przez szczeble i niepotzebnie nie trafiały do moszczu?
Czy znacie jeszcze jakiś innych producentów/firmy zajmujące się sprzedażą pras, i doradźcie jakiego typu prasy będą najlepsze, aby za szybko się nie rozleciały i były w miarę wydajne

Pozdrawiam