Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Drożdże LeMag - SC 22
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Drożdże winiarskie SC 22

SC 22 jest jednym z pierwszych szczepów drożdży, które zostały wyselekcjonowane do fermentacji winnej. W/w szczep znany jako Davis 522 wyselekcjonowano na University of Davis w Kalifornii ze względu na jego właściwości uwypuklania cech szczepu winogron oraz regularną, kompletną i szybką fermentację. Są to doskonałe drożdże do fermentacji.

Charakterystyka fermentacji
- Szybki start fermentacji
- Tolerancja alkoholu do 15 % obj.
- Regularna i kompletna fermentacja cukrów
- Fermentacja w temperaturze 10-35 oC
- Średnie zapotrzebowanie na azot 150-180 mg/l

Charakterystyka metabolizmu
- 17,2 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
- Bardzo niska produkcja SO2 oraz kwasowości lotnej (poniżej 0,15 g/l)
- Przeciętna produkcja glicerolu - 4 g/l

Wskazania przy stosowaniu
Wina białe i czerwone
SC 22 jest neutralnym szczepem pozwalającym na produkcję win z wielką finezją, przy jednoczesnym poszanowaniu charakteru odmiany. Jest również dostosowany do fermentacji białych aromatycznych odmian w niskiej temperaturze (Sauvignon Blanc, Semillon, Chenin, Riesling).

Fermentacja w beczce lub leżakowanie
SC 22 jest idealnym rozwiązaniem do fermentacji w beczce. Nawet bez kontroli temperatury, fermentacja szczepu jest regularna, a jej temperatura rzadko dochodzi powyżej 30°C. Dzięki tej charakterystyce ryzyko zatrzymania fermentacji jest bardzo niskie. Dodatkowo drożdże te uwypuklają aromaty związane ze starzeniem się wina w beczce.

Wina czerwone wyższej klasy
SC 22 pozwalają na szybki start fermentacji, doskonałą wyregulowaną fermentację, której efektem są wina wysokiej klasy z cechami charakterystycznymi dla regionu.

Sposób użycia
Drożdże SC 22 powinny być uwodnione w 10 % wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczy. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30 °C. Uwodnienie powinno przebiegać przez 20 do 25 minut. Mieszaninę dodać do zbiornika fermentacyjnego i wymieszać.

Dawkowanie
Wina spokojne 20 g/hl
Wznowienie fermentacji 40 g/hl

Sposób przechowywania
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 °C (najlepiej przechowywać w lodówce)

Oferta firmy:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid224973
Nikt nie używał ?