panowie czy tak ma wyglądać początkowy kolor bananowego -zdjęcie poniżej, wrzuciłem tam:
-5,5 kg bananów czarnych w 10%, gotowanych 30min ale nie parzonych przedtem.
-1,5 kg cukru
- 8 l wody
- Drożdże odżywka
- kwasek 20 g
Dobrze przeczytałeś przepis?
W przepisie, z którego ja robiłem - części stałe z bananów się odrzucało a nie wrzucało do balonu.
W 90% przepisach pisało żeby wyjąć papkę, w jednym na jakimś forum koleś pisał, ze fermentuje jeszcze tydzień w miazdze, nie pisał o żadnych konsekwencjach, przypuszczam że będą większe problemy z klarowaniem.
A jak tam z kolorem taki sam miałeś?
Uważam, że kolor jest fantastyczny
janzz
Kolor miałem dużo ciemniejszy. Ale chyba się utleniły (?) banany.
Spokojnie ja też miałem taki kolor na samym początku, aż sie bałem że zrobiłem coś nie tak, ale moje winko ma już przeszło 4 miesiące i kolor jest ładny słomkowy,
niekturzy na forum dodawali do winka bananowego czerwoną pomarańcze dla jeszcze bardziej egzotycznego smaku i pomarańczowego kolorku, ale to wedle uznania, nastepnym razem jak bede robił winko bananowe to także spróbuje dodać czerwone pomarańcze i dam znać co wyszło. Aha i robiłem taj jak ty najpierw całe banany razem ze skórkami ale ja nie do balonu tylko dla wygody do pojemnika fermentacyjnego na tydzień, potem wszystko przez worek filtracyjny,po tygodniu do balona i w baloniku nie miałem żadnych farfocli

. wino było bardzo mętne ale czyste nic w nim nie pływało dzieki workowi.
Teraz jest kolorek spoko

A możesz wrzucić jakieś zdjęcie? Co by w celach naukowych można było porównać z początkowym kolorem nastawu?
Rzeczywiście kolorek zapowiada się ciekawy. Z pierwszego zdjęcia raczej nikt by nie zgadł że ta "papka" tak się zmieni

Jak będzie w pełni klarowne to też wrzuć zdjęcie